Bakteriyel Tiroiditler

Bakterilerin neden olduğu tiroid bezi iltihaplanmaları oldukça nadirdir.  Nedenleri ise; tiroid bezinin kapsüllü olması, iyot içeriğinin yüksek olması, kanlanmasının fazla olmasıdır.

Ancak, verem mikrobu, özellikle vücut direncinin düşük olduğu zamanlarda tüberkiloz gibi virülansı yüksek bakteriler tiroide yerleşebilirler. (Verem hastalığına ülkemizde halen rastlanılmaktadır). Bu bakteriler ya kan yoluyla ya da komşu dokulardan yayılarak tiroide yerleşirler. Hastalar tiroid biyopsisi sırasında mikrop kapıp kapmayacağı konusunda tereddüt yaşamaktadırlar. Bu durum nadir olsa da görülebilmektedir.

Genellikle bu hastalar hekime geldiklerinde tiroid bölgesinde ağrı, sertlik, boğazda gıcıklanma ve tahriş öksürüğü ile başvururlar. Bakterinin cinsine göre hafif ya da yüksek ateş görülür. Tiroid bezindeki bu enfeksiyon, genellikle hastalarda bir bölgede yerleşmiş olur. Muayene edilen hastalarda nödül veya nödüle benzer bir görünüm vardır. Bu nödül ağrılı bir nödüldür.

Yapılan tetkiklerde hastalığa neden olan etken değişmektedir. Vücut savunma hücrelerinde akyuvarlarda(lökosit) artış ve sedimentasyon yüksekliği ( özellikle vereme bağlı abselerde çok yüksektir) dikkati çeker. İltihablı alanla ultrasonla incelendiğinde nödül yada yalancı nödül şeklinde görüntü verirler. Tiroidit alanları sintigrafide, soğuk alanlar olarak görülür. Bu hastalığın tedavisinde etkene göre yüksek antibiyotik verilmesi gerekmekte olup aynı zamanda kültür antibiyogramı yapılması lazımdır.

Radyasyon Tiroiditi

Tedavinin 3. ve 7. günlerinde tiroid bezinde sertleşme olur. Bu durum radyoaktif iyot tedavisi alanlarda görülür. Nedeni olarak tiroid folikül hücrelerinin yıkıma uğramasıdır. Bu dönemde hafif bir ağrı hissedilebilir. Ancak bu ağrı türü kişiyi çok rahatsız edecek bir ağrı türü değildir. Hastanın belirgin bir ağrısı varsa nonsteroid isimli iltihap çözücüler kullanılabilir. Bu tiroid bezi genellikle, 2-3 hafta içinde düzelir ve yumuşar.

Travmatik Troiditler

Troid bezi çok hassas olduğundan sert bir şekilde yapılan bir muayene bile hasara sebep olabilir. Özellikle trafik kazalarında emniyet kemerinin baskısı ile oluştuğu görülmüştür. Burada da belirgin bir ağı söz konusu ise nonsteroid isimli iltihap çözücüler kullanılabilir. Çoğunlukla bu tip troiditler fark edilmez ve gözden kaçabilirler.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi