ABD Turist Vizesine başvurmadan önce genel olarak bütün vize başvurularında gerekli olan evrak listesini hatırlamalıyız. Vize başvurusu yapmadan önce geçerli bir pasaporta sahip olmalıyız, pasaportun geçerli olması yetmez ayrıca pasaportun geçerlilik süresinin başvuru tarihi itibariyle en az 6 ay olması gerekir. Bu önemli bir husustur aksi halde süresi henüz dolmamış geçerli bir pasaportumuz olsa dahi herhangi bir ülkeye vize almamız mümkün olmayacaktır. Pasaport ile ilgili şartlar sağlandıktan sonra bir başvuru formu doldurmamız gerekir. Eğer formu bizzat konsolosluğa teslim etmeyeceksek bu konuda yetkili kıldığımız kişiyi açıkça belirtmeliyiz.

Vize almak istediğiniz ülke sizden maddi durumunuzu gösteren belgeler isteyecektir. Bunlar genellikle Banka hesap dökümü, gayrimenkul tapusu vs belgelerdir. Bu belgelerin sizden istenmesinin amacı öncelikle tatiliniz süresince geçiminizi sağlayacak durumunuzun olup olmadığı ve ayrıca ülkeden çıkış yapıp yapmama ihtimaliniz hakkında kanaat sahibi olmaktır. Nerede kalacağınızı başvuru esnasında açıkça belirtmeniz gerekir. Bu konuda bir rezervasyona sahipseniz bu durum vizeyi almanızı kolaylaştıracaktır. Eğer öğrenci iseniz bunu belgelemelisiniz. Öğrenci iken vize almak daha kolay olacaktır tabi not ortalaması düşük olan bir öğrenci iseniz o zaman vize almanız biraz zordur. Çünkü sizin geri döneceğinizi düşünmezler ve vize başvurunuz reddedilir. Ayrıca gideceğiniz ülkenin dilini bilmek veya İngilizce bilmek vize almanızı kolaylaştıracaktır.

Amerika Birleşik Devletlerine turist olarak gitmek istiyorsanız. Öncelikle vizeye ihtiyacınız var mı onu öğrenmelisiniz. Amerika Birleşik Devletlerine turistik amaçlı olarak bazı ülke vatandaşları vize almaksızın seyahat edebilirler. Amerika Birleşik Devletleri, Vize Muafiyet Programı (Visa Waiver Program) adı altında bazı ülke vatandaşlarından vize talep etmeksizin onların ülkeye turistik amaçlı ziyaretlerde bulunmasına izin vermektedir. Bu ülkeler; Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsviçre, İsveç, Norveç, Avustralya, Andora, Estonya, Avusturya, Belçika, Brunei, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İzlanda, İrlanda, Japonya, Letonya, Litvanya, Liechtenstein, Lüksemburg, Monako, Yeni Zelanda, Portekiz, Malta, San Marino, Slovakya, Singapur, Slovenya, Güney Kore ve Tayvan.

Eğer bu ülkelerden birinin pasaportunu taşıyorsanız, Amerika Birleşik Devletlerine vizesiz olarak seyahat edebilirsiniz. Yapmanız gereken tek bir işlem vardır. İnternetten ESTA adı altında başvuruda bulunmaktır. Başvuru ücreti 14. 00 USD'dır. Bunu kredi kartınızla ödeyebilirsiniz. 2009 yılından önce Vize Muafiyet Programı kapsamında olan ülke vatandaşları herhangi bir işlem yapmaksızın direk ülkeye giriş yapabiliyorlardı. 2009 yılından sonra ülke güvenliği için online denetleme sistemine geçildi bu sistemin amacı ülkenin kara listesinde olan kişilerin ülke sınırına gelmeden ülkeye olan seyahatlerini engellemektir.

Eğer Vize Muafiyet Programı kapsamında olan ülkelerden birinin vatandaşı değilseniz mesela Türk vatandaşı iseniz yapmanız gereken B1 veya B2 vizesine başvurmaktır. Bu vizeler turistik amaçlı ziyarette bulunmak veya hastalık sebebiyle ülkeye giriş yapmak isteyen kişiler içindir. Vize için konsolosluktan randevu alınmalıdır. Size verilen tarihte başvuru ücreti ve formunu ayrıca gerekli olan evrakları konsolosluğa teslim etmelisiniz. Ardından sizinle bir görüşme yapılacaktır. Bu görüşmenin amacı sizin Amerika Birleşik Devletlerine ne amaçla gitmek istediğinizin saptanmasıdır. Vize verilmesi durumunda vizenin süresi 1, 5, 10 yıl şeklinde olabilir bu süre tamamen yetkililerin takdirindedir. Vize sahipleri 1 Takvim yılı içerisinde en fazla 6 ay veya 3 ay ülkede kalabilirler. 3 aylık oturum vizesi verilmesi yetkili memurun takdirindedir. Bu durumu söyle örneklendirebiliriz; Ülkeye 5 Şubat 2012'de giriş yapılması halinde 6 aylık oturum vizesi verildiğini var sayarsak, 5 Ağustos 2012 tarihine kadar ülkede kalınabilir. Ayrıca giriş yapıldığında pasaportunuza vurulan damga'da "until" kısmı yer alır ve oraya görevli memur oturumun hangi tarihe kadar verildiğini el yazısıyla yazar. Bu süre aşılmamalıdır aksi halde "overstay" söz konusu olur vizeniz geçersiz hale gelir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi