İnsanoğlunun artan ihtiyaçları onu üretmeye ve yeni buluşlar yapmaya mecbur bırakmıştır.   Hızla gelişen teknoloji bizlerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışsa da gerekli ham madde eksikliği ve maddi sorunların yaşanması insanoğlunu bir hayli zora sokmuştur.   Gelişmiş ülkeler bu gerekleri daha kolay temin ettiklerinden diğer ülkelere büyük bir üstünlük sağlamıştır.   Bunu teknolojik gelişmeleri kimin yaptığına bakarakta anlayabiliriz.

Gelelim bizim haberimize.   İnsanoğlunun teknoloji edinmede zorluk yaşadığını belirtmiştim.   Bunu basit yollarla aşmanın yolunu arayan genç öğrencilerin hikayesiyle karşılaştım.   The Massachusetts Institute of Technology (kısaca M. I. T. ) de gerçekleşen The International Development Design Summit ( Uluslararası Dizayn Gelişim Zirvesi) yaklaşık 4 hafta sürmüş bu süre içerisinde  20 ülkeden aralarında öğrenci ve öğretim görevlisi bulunan 60 kişi gelişen dünyaya basit teknolojiler edindirmek için çalışmıştır. Ayrıca bu kişilerin 26sı Nobel Ödülü kazanmıştır.   Kuruculuğunu Mac Arthur'un yardımcılığını ve düşüncenin sahibi olan MITde mekanik mühendisliği öğretmenliği yapan Amy Smith'in 2006da başladıkları IDDS serüveni olağanüstü düşüncelerle düşük maliyetli araçlar bularak  gelişen dünyaya yardımcı olmaktadır.

Bu projede çalışanlar 10 takıma ayrılarak zor problemlerin üstesinden gelmek için çalışan yeni araçlar keşfetmeye başlamışlardır.   İşin ilginç tarafı bu kişiler daha önce hiç tanışmadıkları gibi bazıları ise hiç İngilizce konuşamamaktadır.   Takımların yaptığı çalışmalar ise bir hayli ilginç.   İşte bunların birkaçı;

*  Bir takım,   su pompalamada kullanılan pedallı pompayı pillerin sarj edilmesinde kullanmıştır.   Bu sayede gelişmekte olan birçok ülkede günlük işlerini yapan çiftçiler (çoğu ülkede sulama için bu pompalar kullanılır. ) harcadıkları enerjiden elektrik enerjisi elde edebilirler. Pillerde depolanan bu enerji gece lambaların yakılmasına yeterli olacaktır.

*  Başka bir takım yanmış mısır  koçanlarından oluşmuş odun kömürlerini bir araya getirmiş daha sonra elde edilen karbon parçacıklarını küçük bloklara sıkıştırmıştır.   Yapılan bu bloklar yemek pişirmede yakıt olarak kullanılabilmektedir.   Ayrıca MITnin raporuna göre bu sayede mısır koçanları yakımı sırasında havaya salınan tehlikeli carbon-monoxide gazından da kaçınılmış olunmaktadır.

*  Başka bir çalışma bisikleti yeniden dizayn ederek darının ezilmesinde kullanmaya yöneliktir.   Bu sayede Afrika ve Asya'da önemli miktarda yetiştirilen darı kolay bir şekilde hasat edilmektedir.

*  Başka bir takım ip ve makara sistemi kullanarak Hindistan'da bir köyde bulunan fabrikanın mallarını tepeye çıkarmıştır. Bu sayede tepeye çıkarılan bu mallar kamyonlara yüklenebilmektedir.

*  İlgimi çeken diğer çalışma ise yapay kuvöz.   Hastaneye uzak olan köylerde erken doğan bebekler için yapılan bu kuvoz bebekleri sıcak tutabilmekte ayrıca kolay bulunabilen maddelerle yapılmaktadır.

Haber burda sona eriyor fakat bu tür  çalışmaların ülkemizde de yapılmasını sağlamak sanırım bizim gibi gençlerin elinde.   Bu haberi beğendiyseniz ve zirvenin gelecek durağını merak ediyorsanız şimdiden söyleyeyim. IDDS seneye Temmuz ve Ağustos aylarında Gana'da bulunan  Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST) de . Neden  Boğaziçi'nde değil diye sormayın bu sene ilk sınıfa geçiyorum getireceğim inşallah. . .

Yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz ;)

http://www. iddsummit. org/

http://www. voanews. com/specialenglish/2008-08-17-voa1. cfm

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi