Kim bir parça lezzetli, tatlı ve ağız sulandırıcı çikolataya hayır diyebilir ki? Her zaman suçlu zevkler ile bağlantı görülse de günahkar bitter çikolata, aslında sağlığınız için oldukça iyi olabilir. Bitter çikolatanın sağlığa yararları hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Çikolata, büyümek için tropikal nemli bir iklime ihtiyaç duyan kakao kakao ağaçlarında yetişen kakao çekirdeklerinden yapılır. Dünya çapında yetiştirilmekte olan kakao çekirdeklerinin üç ana çeşidi vardır. Bunlar criollo, trinitario ve forastero olup, en çok yetiştirilen forastero'dur. Kakao çekirdekleri ilk önce ezilir, açık havada yaklaşık bir hafta fermente edilir. Fermantasyon işleminden sonra kakao çekirdekleri bir hafta güneşte kurutulur ve daha sonra 350 santigrat derecenin üzerinde bir sıcaklıkta büyük dönen davullarda kavrulur. Bundan sonra, kakao çekirdeklerinin dış kabukları kaldırılır. İçindeki çekilmemiş kahve ısıtılır, kakao yağı içinde eritilir. Bu işlemden sonra alt kısımda kalan yere çikolata likörü denir.

Bitter çikolata; şeker, kakao yağı ve çikolata likörü birleştirerek yapılır. Sütlü çikolata ise çikolata likörüne şeker ve kakao yağının yanında süt eklenerek yapılır. Bitter çikolata sütlü çikolataya göre daha yüksek kakao oranına sahiptir ve araştırma bitter çikolatanın sağlığa bir çok yararları olduğunu göstermiştir. Bu yazıda bitter çikolatanın faydalarından bazılarına bir göz atacağız.

Kalp sağlığı: Son araştırmalar bitter çikolatanın besin değerleriyle sağladığı bir çok katkıyı ortaya çıkarmıştır bunlardan en önemlileri ise kalp ve damar sağlığı ile ilgilidir. Bitter çikolata da çilek, domates, soya fasulyesi, yeşil çay ve kırmızı şarap gibi bazı meyve ve sebzelerde bulunan flavanoller denilen antioksidan, flavonoidler içerir. İyi haber ise bitter çikolatada bulunan flavanollerin yüzdesinin çok daha yüksek olmasıdır. Bunlar serbest radikalleri devre dışı bırakarak kalp sağlığının korunmasını sağlayan çok önemli antioksidanlardır. Serbest radikaller tıkalı damarlara yol açan, kan daki kötü kolesterol miktarını arttırırlar. Flavanoller, arter duvarlarını genişleterek kanın damar içinde kolay akışını sağlayan nitrik oksit üretimini teşvik ederler.

Kan basıncı ve kolesterolü azaltırlar: Düzenli bitter çikolata tüketmek kan basıncının düzenlenmesinde ve kolesterol düzeylerinin azaltılmasında yardımcı olabilir. Daha önce belirtildiği gibi, çikolata nitrik oksit üretimini uyarır. Nitrik oksit böylece kan basıncını azaltarak, kanın damarların içlerinden serbestçe akmasını sağlayan kan damarlarının genişlemesi ve rahatlatılmasına yardımcı olur. Ancak çikolata doymuş yağ ve kaloriden yüksek olduğu için bitter çikolata tüketiminin aşırıya kaçılmadan yapılması gerektiğini belirtelim. Bitter çikolata kalp krizi ve felce yol açabilen arterlerdeki plak oluşumunu da engeller.

Kan şekerini düzenleme: Diğer tatlılar ve şekerlerin aksine, bitter çikolatanın düşük glisemik indeksi vardır. Bu da diğerlerinin aksine bitter çikolata tüketiminin ardından kan şekerinin yavaş salınması demektir. Bitter çikolatadaki antioksidanlar vücudun insülin için duyarlılığını geliştirmeye yardımcı olur. Diyabet riski yüksek olan kişiler için, flavonoidler kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur.

İyi hissetme: Bitter çikolatada ruh halimizi düzelten ve zevk veren bazı bileşenler vardır. Bu doğal bir uyarıcıdır ve kahvede bulunan kafeinden çok daha hafif olan teobromin içerir. Bitter çikolata beyinde endorfin ve diğer nörokimyasalların üretimini teşvik etmektedir. Tüm bu nörokimyasalların kişinin ruh halini canlandırıcı, çoşku verici etkileri vardır. Bitter çikolata ayrıca bir antidepresan olarak etki eden serotonin içerir. Haftada üç gün, günde yaklaşık 10 gram bitter çikolata tüketmenin bir kişide stres hormonu düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur.

Yukarıda belirtilen faydalarının yanı sıra, bitter çikolatadaki flavanoller kan akımını artırarak ve UV ışığı emerek cildin pürüzsüz ve sağlıklı tutulmasına yardımcı olurlar. Ancak, çikolata kalori ve doymamış yağlar bakımından zengin olduğundan tüketimi sınırlı olmalıdır. Bitter çikolata yeşil çay, domates ve çilek gibi flavonoidlerden zengin bir ürün yelpazesine sahip dengeli bir diyetin parçası olmalıdır. Bu faydaları nedeniyle çikolata severler suçluluk duygusu yaşamadan bitter çikolata tüketebilirler.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi