02/12/2014 1:02
Çiğ köfte, esmer bulgur, et, soğan, salça, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulmasıyla elde edilen; adından da anlaşıldığı gibi pişirilmeden hazırlanan bir yiyecektir.

Ortaya çıktığı yer Şanlı Urfadır fakat Adana, Gazi Antep, Diyarbakır, Maraş, Elazığ ve Mardin gibi birçok doğu ve güneydoğu ilimizde de yöresel lezzetler arasında baş sırayı almıştır.

Çiğ köftenin Tarihçesi;

Çiğ köftenin ortaya çıkşı ise Hz. İbrahim peygamber dönemine dayanmaktadır. Rivayete göre Nemrut, Hz İbrahim'i yakmak için çok büyük bir ateş yaktırır. Bu ateş o kadar büyüktür ki; Hz. İbraim bu ateşten kurtulsa da, bu ateşin büyüklüğü ve dehşeti yöre halkını derinden etkiler ve o günden sonra hiç kimse ateş yakmaya cesaret edemez. İşte herkesin ateş yakmaktan korktuğu bu dönemde, insanlar herşeyi çiğ yer. Lakin eti çiğ yemek mümkün değildir, bunun üzerine insanlar eti biber gibi baharatlarla yoğurmaya başlarlar, etin baharatlarla yoğurulması onun ağırlığını alıp eti yumşatmaktadır. İlk başlarda sadece et ve biber karışımı olan bu yiyeceğe zamanla bulgur, yeşillikler ve diğer baharatlar eklenir ve Çiğ köfte meydana gelmiş olur.

Gelelim çiğ köftenin yapılışına;

Çiğ köfte, bu amaçla üretilmiş özel tepsilerde yoğurulur. Çiğ köftenin hammaddesi bulgurdur, ilk olarak bulgur ve baharatlar iyice birbirine geçene kadar yoğurulur. Ardından ince ince doğranılmış yeşillikler ilave edilir. Daha sonra karışıma çok küçük şekilde doğranmış, sinirsiz et eklenir ve uzun uzun yoğurulur. Çiğ köfteyi yoğurma işi çok zahmetli olduğu ve bilek gücü gerektirdiği için genellikle çiğ köfte erkekler tarafından yapılır.

Tabi günümüzde çiğ köfteyi fabrikalar da üretip satan birçok çiğ köfte imalatçısı da vardır. Bu fabrikalarda çiğ köfte el değmeden modern makinelerle üretilmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, et ile yapılan çiğ köftenin satışını yasaklamıştır. Çiğ köfte, genellikle avuç içinde sıkılıp ince uzun bir şekil verilerek marul ile birlikte servis edilir, fakat bazı bölgelerde lavaşa sarılarak da servis edildiği görülür. Şalgam yada ayran ile birlikte tüketilir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi