Çilek, dünyanın en popüler meyvelerinden biridir. Bunun nedeni, bu meyvenin çok sayıda sağlık yararları olması ve inanılmaz lezzetli tadı olabilir. Aynı zamanda, çeşitli şekillerde kullanılabilen çok yönlü bir meyvedir. Çileği salata, yoğurt, tatlılar, dondurmalar, smoothieler, alkollü ve alkolsüz içeceklerin yapımında kullanabilirsiniz. Bu harika meyve hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Çilek, parlak kırmızı renklidir ve yaklaşık 600 çeşidi vardır. Bu meyveler doğada da mevcuttur. Bu meyveler Hristiyan döneminin gelişinden bile önce, Romalılar tarafından yetiştirilmekteydi. Ancak Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra, bu meyveler önemini kaybetti. Avrupa'da ortaya çıkışlarıyla tekrar önem kazandı.

Çileğin, gül ailesine ait olduğunu ve tohumları dışarıda olan tek meyve olduğunu biliyor muydunuz?

Besin Değerleri:

Çilek, C vitamini içeriği nedeniyle çok ünlüdür. Ayrıca B vitamini, K vitamini, bakır, manganez, folat ve potasyum açısından da çok zengin kaynaklarıdır. Aşağıda çileğin besin değerleri verilmiştir;

C vitamini % 136

Manganez % 20

Diyet Lif % 13

İyot % 8

Potasyum % 6

Folat % 5

B2 Vitamini % 5

B5 Vitamini % 4

B6 Vitamini % 4

Bakır % 2

Bir çok kişi sık sık çilek suyunun yararlarının bu meyveleri yemek ile benzer olup olmadığını sormaktadır. Faydaları arasında fark vardır çünkü çilek suyu içtiğinizde diyet liflerini kaçırırsınız. Besin değerlerine baktıktan sonra çileğin faydalarına geçebiliriz.

-Antioksidanlar Açısından Zengin:

Son yapılan araştırmalar serbest radikallerin yıkıcı etkilerini nötralize eden antioksidanların çilekte yüksek miktarda bulunduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca vücuttaki hasarlı dokuları onarmak için vücuda yardımcı olur. Bu antioksidanlar, anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir. Bu nedenle romatoid artrit ve osteoartriti olan hastaların bu harika meyveyi günlük beslenmelerinin bir parçası yapmaları gerekir. Anti-inflamatuar özellikleri ile birlikte, çileğin düzenli tüketimi kanser riskini düşürür. Çileğin kanser riskini azaltmak için bilinen en iyi 8 besinden biri olduğu söyleniyor.

-Kalp Krizi, Felç ve Alzheimere Karşı Koruma:

Potasyum elektrolitleri düzenler. Çileğin içinde mevcut olan antioksidanlar ile birlikte potasyum, kalp krizi ve felce karşı kalbi korumaya yardımcı olur. Çilekte bulunan folat kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır ve Alzheimer hastalığının başlamasını geciktirir.

-Makula Dejenerasyonuna Karşı Koruma:

Üç veya daha fazla porsiyon çilek tüketmek yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltmak için önerilmektedir. Üç porsiyonun çok fazla olduğunu düşünüyorsanız inanın ki fazla değil. Yediğiniz her öğünün bir parçasını bu meyveden oluşturabilirsiniz. Örneğin kahvaltılarda müslinize yada mısır gevreğinize çilek ekleyebilirsiniz, diğer öğünlerde ise salatalara çilek eklemeyi deneyebilirsiniz.

-Yüksek Miktarda Vitamin ve Mineraller:

Yukarıdaki tabloda gördüğümüz gibi çilek bakır ve manganez gibi vitaminler ve omega 3 esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Bunlar besinlerin emilimine yardımcı olur ve karaciğerde kolesterol üretimini engeller. Vücutta kan şekeri seviyesini dengelemek için de faydalıdır.

-Anti-aging Özellikleri:

Araştırmalar çileğin anti-aging özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Çilekte bulunan besin ögeleri beyin hücrelerini besler böylece beyin sağlığını korur ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Bunlar yaşa bağlı bilişsel ve motor becerilerin kaybını geciktirir. Anti-aging takviyelerine dayanmak yerine neden doğanın bize verdiği bu mucizelerden faydalanmıyoruz?

-Tartar Çıkarma:

Çoğumuz çileğin tartarın giderilmesine yardımcı olduğunun farkında değiliz, ama bu doğrudur. İçlerinde bulunan asit mevcut tartarın giderilmesinde etkilidir. Tartarın kaldırılmasını sağlamasının yanında, aynı zamanda diş eti sağlığını da geliştirmeye yardımcı olur.

Çileğin bu faydalarını okuduktan sonra siz de onu sürekli tüketmek istemediniz mi? Doğanın bize verdiği bu mucize lezzeti kaçırmayın!

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi