TEMA Vakfı, Türkiye'nin küresel iklim değişikliğini geriye döndürme sürecine önemli katkı sağlayacak "TEMA Vakfı Isıl Enerji ve Elektrik Üretiminde Güneş ve Rüzgar Enerjisinin Kullanımının Artırılmasına Yönelik Bireysel ve Kurumsal Teşvik Sistemlerinin Kurulması" konulu bir rapor hazırladı. TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar ÖZESMİ, Erciyes Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP, TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Yeşim BEYLA, 06 Mart 2007 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi GÜLER'i makamında ziyaret ederek raporu teslim etti, TEMA Vakfı'nın görüş ve önerilerini Bakan ile paylaşıldı.

Dr. Uygar ÖZESMi ve Prof. Dr. Necdet ALTUNTOP tarafından kaleme alınan TEMA Vakfı Raporu'nda, Türkiye'nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarına (güneş ve rüzgar) yönelerek küresel ısınma ile mücadele dünyaya örnek olabileceğinin altı çizildi ve TEMA Vakfı'nın somut önerileri yeraldı.

TEMA Enerji Raporu: Herkes İçin Temiz ve Verimli Enerji

TEMA Enerji Raporu'nda "Güneş ve Rüzgar Enerjisi Arttırımına Yönelik Teşvikler (Güneş Su Isıtma Sistemleri, Ev/Kurum Elektrik Santralleri)", "Yenilenebilir Enerji Sistemleri Üretimine Yönelik Teşvikler (Güneş, Rüzgar)" ve "Enerji Talebini Azaltmaya Yönelik Teşvikler" olmak üzere 3 ana başlıkta öneriler sunuldu.

Raporda enerji verimliliği ve artan yerli yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının fosil yakıt alımlarını azaltarak dışa olan bağımlılığı azaltacağına ve yerli kaynakların kullanımının ülkemizin yarattığı ekonomik değerlerin ülke dışına gitmesini engelleyeceğine dikkat çekildi. Enerji verimliliğini sağlayan ve yenilenebilir enerjilere dönüşümü en erken ve etkili biçimde gerçekleştiren ulusların küresel ekonomide rekabet gücüne sahip olacakları belirtildi. Ayrıca, enerji kaynaklarında ne kadar dışa az bağımlı olunursa politik karışıklıklar ve ekonomik krizlerden de o kadar az etkilenileceği, enerji güvenliğinin en önemli garantisinin yerli ve mümkün olduğu kadar kurumsal ve bireysel kaynaklara dayanmak ve az enerji ile idare etmek olduğu, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğinin de bunu sağlayabilecek tek yöntem olduğunun altı çizildi.

Bilimsel verilere göre ülkemiz küresel ısınmanın etkilerini en önce ve en şiddetli şekilde yaşayacak. Yakın zamanda açıklanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Raporu (IPCC) da, küresel ısınmanın son 50 yılda % 90 oranında insan eliyle arttığını ve önlem alınmazsa süreceğini resmen ilan etti. Rapora göre, sera gazlarından biri olan karbondioksitin küresel düzeydeki artışı büyük ölçüde fosil yakıt (petrol, petrol türevleri, doğalgaz ve kömür) kullanımından ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanıyor.

Doğa Dostu Enerji Kullanımı İçin Yeni Fırsatlar

Türkiye, başta enerji verimliliği olmak üzere güneş-rüzgar vb. yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek küresel ısınma ile mücadele de etkin rol oynayabilecek güce sahip. TEMA Vakfı'nın hazırlayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na sunduğu TEMA Enerji Raporu da doğa dostu enerji kullanımı için ülkemiz adına yeni fırsatlar sunuluyor.

TEMA'dan İklim Krizine Karşı Etkili ve Acil Eylem Çağrısı

TEMA Vakfı önerlerini gerçekleştirmek zor değildir, sadece siyasi irade gerektirmektedir. TEMA Vakfı'nın ülke sathına yayılmış temsilcileri, 300. 000 üzerindeki gönüllüsü, üniversitelerimizdeki bilim insanları, diğer sivil toplum kuruluşları, ve kamuoyu daha önceki yanlış enerji politikaları sonucunda oluşan bu iklim krizine karşı etkili ve acil eylem beklemektedir. TEMA Vakfı'nın ve kamuoyunun çağrısına kulak veren ve gerekli teşvik mekanizmalarını kuran siyasetçiler insanlığın ve ulusun geleceğini çizecektir.

TEMA Vakfı Enerji Raporu İçin Tıklayınız...

TOPRAÄžINA SAHİP ÇIK!

TEMA VAKFI (Tema Vakfı Sitesinden Alınmıştır)

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi