02/12/2014 0:55
Güney Kore'de ergenlerin ve genç erişkinlerin, giderek artan miktarda dijital demans belirtileri gösterdiklerini biliyor muydunuz? Peki dijital demans nedir? Daha fazlası için okumaya devam edin.

Demans genellikle beyni etkileyen, bellek ve konsantrasyon bozulmasına yol açan yaşla ilgili bir hastalıktır. Demans tanısı konan yaşlılar genellikle unutkandır ve telefon numaraları, iletişim bilgileri, ve insanların isimleri gibi en basit şeyleri bile hatırlamakta çok zorluk çekerler. Peki; bu bilişsel gerileme belirtilerinin 20'li, 30'lu yaşlardaki gençlerde gözlenmeye başladığını söylesek ne derdiniz? Araştırmacılar bu erken oluşumlu demans için yeni bir sözcük "dijital demans" ürettiler.

Gençlerde gözlenen dijital demans, akıllı telefonların aşırı kullanımına bağlanmıştır. Bilgisayar ve televizyon önünde çok uzun zaman harcayan ve çok fazla dijital oyun oynayanlar gittikçe artan miktarda dijital demans belirtileri göstermeye başladılar. Dijital teknolojinin aşırı kullanımı beyine zarar verip, gençler arasında geçici hafıza kayıplarına neden olmaktadır. Gençlerin akıllı telefonlara bağımlılığı hafıza, konsantrasyon ve dikkat süresini düzenleyen beynin bir parçasını olumsuz etkilemektedir.

Dijital Teknoloji Beyne Zarar mı Veriyor?

Güney Kore, dijital teknoloji alanında benzeri görülmemiş bir büyüme gösterdikten sonra, dijital demans vakalarının sayısında endişe verici bir artış bildirdi. Seul'de Denge Beyin Merkezi'nde çalışan bir doktor olan Byun Gi-won, akıllı telefonların aşırı kullanımının gençler üzerindeki etkisini incelemek için bir çalışma başlattı. Güney Kore'de gençlerin teknolojik cihazlara çok büyük bağımlılıkları olduğu ve bunun beyin fonksiyonlarını etkileyerek demansın erken belirtilerine yol açtığı sonucuna vardı. Doktorun araştırmasına göre Güney Kore'deki gençlerin %64'ünden fazlası akıllı telefon kullanmaktadır ve Seul'daki her 5 kişiden 1'i günde yedi saatten fazla süreyi akıllı telefon kullanarak geçirmektedir. Ayrıca, Güney Kore %83' ün üzerinde kolay internet erişimi ile dünyanın en yüksek internet erişimi olan ülkelerden biridir.

Beynin sağ tarafı bellek, dikkat, düşünme, duygu ve fikirlerin işlenmesi gibi bilişsel fonksiyonları destekler. Öte yandan, beynin sol yarımı mantık ve muhakeme ile bağlantılıdır. Byun Gi-won'a göre dijital cihazların aşırı kullanımıyla sol beyin aşırı çalışırken sağ beyin çok az kullanılır. Uzun zaman boyunca beynin bu kısımlarının az kullanımı hafıza sorunlarına yol açmaktadır ve dijital demans belirtilerine yol açmaktadır.  Byun Gi-won'a göre akıllı telefonların sık kullanımı beynin düzgün büyümesini engeller. Akıllı telefonların çıkışıyla bilgi artık kolayca bu cihazlarda saklanabilir ve daha sonra tek bir dokunuşla bu bilgilere erişilebilir, bu sayede artık bir şeylerin hatırlanmasına gerek yoktur. Teknolojinin bu şekilde kötüye kullanılması beyin gelişimine zarar vermektedir ve gençler arasında gittikçe artan unutkanlığa neden olmaktadır.

Los Angeles'daki California Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan başka bir çalışmada uzun süre mesajlaşma ve bilgisayarda vakit geçirmenin zayıf hafıza ve konsantrasyondan sorumlu olduğu düşünülmektedir.  Güney Kore'de doktorlar, çocukların ve gençlerin akıllı telefonlara ve Xbox oyunlarına olan bu bağlılıklarından dolayı oldukça endişeliler. Dijital teknolojiye gereğinden fazla değer vermek ve bu teknolojinin hayatımızın daha derinlerine girmesi gibi sebepler dolayısıyla gençlerde rapor edilen bilişsel fonksiyon kayıpları ile ilgili raporlar artmaktadır. Genellikle ciddi bir kafa travması geçiren ya da yaşlılarda gözlenen bu bilişsel gerileme belirtilerinin artık gençlerde gözlenmesi oldukça endişe vericidir.

Bir Alman nörolog olan Dr Manfred Spitzer, yazdığı kitabı "Dijital Demans" da teknolojiye olan bağımlılığın kötü etkilerini vurgulamaktadır. Yazar cep telefonu ve dizüstü bilgisayarların bu yoğun kullanımının bir çocuğun beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiye sahip olabileceğinden bahseder ve Almanya'da sınıflarda akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve benzeri teknoloji araçların kullanımına müdahale edilmesi gerektiğini düşünmektedir. Kullanımlarının azaltılması için yetkililere çağrıda bulunmuştur.  Şu anki bulgular, aşırı dijital teknoloji kullanımı ile kognitif bulgular arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Bu günlerde teknoloji mutlak bir zorunluluk haline gelmiştir ancak aşırı kullanımının getireceği zararlar düşünülmeli ve daha sağlıklı hobiler bularak vakit geçirmeye çalışmalıyız.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi