02/12/2014 0:53
Distoni; tıp terminolojisinde yer almakta olup vücutta yer alan kaslarla ilgili bir durumdur. Vücudumuzun çoğu bölgesinde kaslar mevcuttur. Bu kaslarda oluşan kasılmalara "distoni" adı verilmektedir.

Kaslarda meydana gelen bu kasılmalar, bedensel duruş bozukluğuna, bükülmelere ve de tekrarlayıcı bedensel hareketlere sebep olmaktadır. Distoni, özellikleri itibariyle bir hareket bozukluğu durumudur. Distoniye neden olan kas kasılmaları, istem dışı meydana gelmektedir. Bu durum, istirahat yaparken, yazı yazarken, yürürken ya da koşarken kendini gösterebilir. Distoni, kişilerde farklı sebeplerle görülebilmektedir. Bazen distoni görülmesine neden olan faktör, genetik bozukluklar olabilmektedir. Bunun dışında, kişideki bir hastalığın belirtisi olarak da distoni karşımıza çıkar. Bu durumun görülmesinde bazen ilaçların da etkisi olabilmektedir. Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak, kişide distoni meydana gelebilmektedir.

Kasların istemsiz bir şekilde kasılmasıyla oluşan distonide, çoğu zaman herhangi bir ağrı meydana gelmez. Fakat bu durum, kas kasılmasının vücudun hangi noktasında oluştuğuyla da alakalıdır. Öyle ki, bazı noktalarda oluşan kas kasılmalarında ağrı oluşma riski oldukça fazladır. Bu duruma en iyi örnek ise, boyun kaslarındaki kasılmalar örnek verilebilmektedir. Bu noktada meydana gelen distonide ağrı oluşma yüzdesi %75 civarındadır. Distoni, duruma göre vücudun herhangi bir noktasında başlar ve çoğu zaman bu başladığı noktada da devam eder. Ama bazen distoni başlangıç noktasından başka noktalara da kayabilmektedir. Bu duruma örnek verilecek olunursa eğer, ağrı oluşma riski yüksek olan boyun kaslarında oluşmuş bir distoni, kol kaslarına da geçebilmektedir.

Distoniler, vücudun herhangi bir noktasında aniden başlayabilir ve başladığı anda kendini hemen hissettirir. Kişi tarafından hissedilen bu kas kasılmaları bazı durumlarda etkisini daha da artırabilmektedir. Bu tür durumlar ise, günümüzün en büyük sorunlarından olan stres, yorgunluk ve de üzüntü gibi durumlardır. Distoniyi artıran durumlar olduğu gibi, yavaşlatan durumlar da mevcuttur. Sakinleşme, uyku ve de gevşeme gibi durumlarda distoninin etkileri azalmaktadır. Bu gibi faktörlere baktığımıza, rahatlamanın kişiye distoninin etkileri bakımından büyük katkıları olduğu ortaya çıkmaktadır. Yine kasılmanın bulunduğu noktaya dokunmak bile, kasda meydana gelen kasılmayı bitirebilir veya azaltabilir.

Distoninin ortaya çıkması, aynı zamanda bir hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Vücudun aynı tarafında aynı anda meydana gelen distoni durumu, beyinde meydana gelen bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Egzersiz yapmak, sağlık açısından oldukça önemlidir. Eğer egzersiz yapıldıktan hemen sonra ayak kaslarında meydana gelen bir kasılma, Parkinson adı verilen hastalığın belirtileri arasında görülebilmektedir. Eğer kişide uyku sırasında distoni durumu görülürse, bu da kişide sara hastalığı şüphesi doğurabilmektedir.

Eğer istemsiz olarak kas kasılmaları meydana geliyorsa, kesinlikle nöroloji hekiminde muayene olunmalıdır. Yetişkin insanlarda meydana gelen distoniler, devamlı ve de kötü gidişli değildir. Fakat durum her ne olursa olsun, distoniler kişiye olumsuz durumlar yaşatabilmektedir. Özellikle de kişinin iş yaşamında distoni, kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Keman, piyano ya da nefesli çalgılar gibi çalgılar sayesinde kişi mesleğini yürütüyorsa ve bu kişide distoni meydana gelirse, kişi mesleğini yürütemez hale gelir. Distoni, kişinin yaşam kalitesini de düşürebilmektedir. Bu nedenle, kesinlikle distoni görülen kişi uzman bir hekime başvurmalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi