Vücuttaki sıvıların atılmasını sağlayan besinler, doğal idrar söktürücü ya da diüretik olarak bilinir. İdrar söktürücü diyet ödem, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, böbrek veya karaciğer bozuklukları olanlara tavsiye edilir. Doğal idrar söktürücü gıdalar hakkında daha fazla bilgi için, okumaya devam edin.

Vücudun su tutması da en az susuzluk kadar zararlıdır. Vücutta su tutulması genellikle kalp hastalıkları, böbrek ve karaciğer ile ilgili rahatsızlıklar, PMS belirtileri ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara bağlı olarak meydana gelir. Ayrıca B vitaminleri, amino asitler ve proteinlerin eksikliği nedeniyle ya da şeker ve tuz içeriği yüksek gıdaların aşırı tüketimi nedeniyle de gerçekleşebilir. Vücutta dokuların su tutması nedeniyle gerçekleşen bu durum ödem olarak bilinir.  Diüretikler, vücuttan idrar yoluyla aşırı suyun dışarı atılmasına yardımcı olan maddelerdir. Sentetik ve doğal olmak üzere 2 çeşit olabilirler. Sentetik diüretikler bir uzman tarafından reçete ile verilen ilaçlardır. Sentetik diüretikleri kullanırken bir çok yan etkileri bulunduğundan önlem almak gerekir. Öte yandan besinlerden ya da bitkilerden alacağınız doğal idrar söktürücüler daha güvenilirdir ve yan etkileri daha azdır. Aşağıda idrar söktürücü özellikleri bulunan ve fazla sıvının atılmasına yardımcı olan bazı doğal besinler verilmiştir.

Doğal İdrar Söktürücü Maddeler

Kuşkonmaz: Böbrek fonksiyonlarını geliştirerek vücuttan atıkların etkin çıkarılmasını teşvik eden asparagin adı verilen bir kimyasal alkaloid içerir.

Elma sirkesi: Doğal idrar söktürücü özellikler sergilemesine ek olarak vücutta potasyumu optimum düzeyde tutar.

Domates: Metabolizmayı hızlandırmayı ve fazla vücut sıvılarının atılmasını sağlayan C vitamininin zengin bir kaynağıdır.

Sarımsak: Temizleyici özelliklere sahip hardal yağları içerir. Bunlar yağların yakılmasını ve suyla birlikte atılmasını sağlar.

Kızılcık Suyu: İdrar pH'ını korumaya yardımcı olur, idrarı sulandırır ve idrara çıkma sıklığını arttırır. Ayrıca böbrek fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve korunmasında faydalıdır.

Brüksel Lahanası: Böbrek ve pankreası uyararak vücut doku ve hücrelerinin temizlenmesine yardımcı olur.

Yulaf: Doğal bir idrar söktürücü madde olan silika içerir.

Karahindiba: Diürez sürecine yardımcı potasyum ve mineral içerikleri yüksektir. Ayrıca potasyumun geri emilmesine yardımcı olur.

Yeşil Çay: Yüzyıllardan beri doğal bir idrar söktürücü olarak, Çin'de kullanılmaktadır.

Rezene: İdrar söktürücü ve gaz giderici özellikleri vardır.

Ardıç Karpuzu: Vücuttan aşırı sıvıların dışarı atılmasına yardımcı olan böbreğin glomerüler filtrasyon yeteneğini geliştiren uçucu yağlar ve terpinen-4-ol içerir.

Maydanoz: Böbreklerden toksinlerin atılmasını sağlar.

Kereviz: Hem tohum hem de bitkisi idrar üretimini uyaran yüksek düzeyde potasyum ve sodyum içerir.

Marul: Toksinlerin atılmasını sağlar ve metabolizmayı hızlandırır.

Kavun: Yüksek düzeyde su, potasyum ve sodyum içerir ve toksinlerin atılmasını ve idrar üretimini arttırır.

Kahve : Kahve iyi bir müshil ve idrar söktürücü olarak kabul edilir . Hem Kafeinsiz hem de kafeinli kahve bu durumda etkili gibi görünmektedir.

Su teresi : Vücuttan aşırı sıvı atılmasında yardımcı olduğu için su teresi, kilo vermeye çalışanlar arasında da oldukça popülerdir.

Pancar : Günde içeceğiniz bir bardak pancar suyu iyi bir idrar söktürücü görevi görecek ve vücudunuzdaki fazla su ve tuzun atılmasını sağlayacaktır.

Doğal Diüretik Diyeti

Doğal idrar söktürücü diyeti kilo kaybı ve detoks içinde uygulanabilir. Ayrıca baş ağrısı ve şişkinlik gibi adet öncesi dönemde görülen belirtilerin azaltılmasında kullanılabilir. Bu amaçla karbonhidrat, şeker ve tuz içeriği yüksek gıdalar, fast-food gıdalar, gazlı içecekler kişinin beslenmesinden çıkarılmalı ve bunların yerine yukarıdaki listeden besinler eklenmelidir. Ayrıca en önemli nokta bol su içilmesidir.

Bu gıdalar ödemin çözülmesinde ve böbrek fonksiyonlarının arttırılmasında çok önemli olsa da çok uzun süre tüketilmemelidir. Çok uzun süre kullanımları vücut için gerekli mineral ve besin maddelerinin de atılmasına neden olur. Bu besinleri tıbbi bir uzman tavsiyesine uygun olarak tüketmenizi tavsiye ederiz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi