Akut, kronik, yaş ve kuru şeklinde türleri bulunan, çeşitli nedenlerle deride kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi belirtileri bulunan psikosomatik ve çirkin görünümlü bir deri hastalığıdır. Yüz kişi içerisinde on kişide bu hastalığa mutlaka rastlanılmaktadır.

En çok kızarmış deri üzerinde kabarcıkların oluşması şeklinde görülmektedir. Egzama birçok evreden geçerek oluşmaktadır. Bu evreleri; kızarıklık, kabarcıklaşma, akıntı, parlaklık ve pullanma şeklinde sayabiliriz. Bu evreler bazen sıra ile bazen de aynı anda görülebilmektedir.  Egzama genellikle akıntılı ve çok kaşıntılı bir dönemden geçmektedir. Bazı zamanlarda da kızarık, pullu, kabarcıklı ve aşırı kaşıntılı bir evreden geçmektedir.  Egzamanın sebeplerini sayacak olursak, bazen hiçbir neden yokken görülmektedir, duygusal sıkıntı, alerjik nedenlerde egzamaya neden olabilmektedir.

En çok astım ve saman nezlesi rahatsızlığı olan kişilerde görülmektedir.  Egzamanın belirtilerinden bahsedecek olursak derinin iltihaplanan bölgesi kızarıp, kaşınmaya başlar, sivilce oluşur, su toplamaya başlar. Egzamanın oluştuğu bölge kaşındıkça, yarada bulunan enfeksiyon kaşınmanın etkisi ile diğer bölgelere ve sağlıklı deri dokusu üzerinde yayılmaya başlar. İltihaplanan deri, aşırı kaşıntı sonucu kanama yapabilir, bu da hissedilen ağrıyı artırmaktadır. Genellikle egzamanın, başta ve yüzde çıktığı görülmektedir, buradan da kaşımanın etkisi ile diğer sağlıklı bölgelere yayılmaktadır. Egzamanın sebepleri ve belirtilerinden bahsettikten sonra şimdi de tedavi yöntemlerinden de bahsedelim. Alınabilecek en basit yöntem, iltihaplanmış olan bölgeyi kesinlikle kaşımamak ve yarayı daha da fazla yaymamak gerekmektedir. Egzaması olan insanların derisi çok hassas olduğundan tahriş edebilecek olan maddelerden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Kişilerde egzamaya neden olan alerjik maddenin ne olduğu biliniyorsa mümkün olduğunca bu maddeden uzak durmalıdır. Özellikle süt ile beslenen bebeklerde egzama varsa bu bebeğe daha az yalpı olan keçi sütü verilmelidir.

Çocuklarda görülen egzama rahatsızlıklarında, yünlü kumaştan kaçınmak gerekmektedir. Bebekleri çok sık yıkamaktan kaçınmak, çocuklarda oluşan egzama hastalığından bir nebze olsun korunmanıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca erken teşhiste bu hastalığın tedavisinde çok önemlidir. Doktor tavsiyesine uygun olarak kullanılan ilaçlar da, kaşıntı önleyici ilaçlar ve kremler kullanılarak tedaviye başlanabilir.

Egzamadan korunmak için, stresli ortamlardan uzak durulmalı, cildi kurutacak olan kremlerden ve şampuanları kullanmaktan kaçınılmalıdır. Vücudumuzun ph dengesini koruyacak olan kişisel bakım ürünleri tercih edilmelidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi