Engizisyon mahkemeleri, Ortaçağ' da uyguladıkları akla mantığa sığmayacak yöntemlerle uyguladıkları işkencelerle hafızalarda derin izler bırakmışlardır.

Engizisyon mahkemeleri, Ortaçağ Avrupası' nda kurulan katolik kilisesinin dini inançlara karşı gelenleri cezalandırmak amacıyla kurduğu kilise mahkemeleridir. Engizisyon mahkemeleri ile katolik kilisesi dini inançlara karşı gelmeleri, katolik kilisesinin uygulamalarına karşı gelmeyi engellemeyi amaçlamıştır. Kilisenin baskıcı düşünce sistemine karşı çıkılması engellenmek istenmiştir. Karşı çıkanlar en ağır cezalara çarptırılarak çeşitli işkenceler uygulanmıştır.  İlk Engizisyon Mahkemesi, 9. Grogory tarafından 1203 yılında Fransa da Toulouse da kilise ve dine hakaret edenleri engellemek ve cezalandırmak amacıyla kurulmuştur.

Engizisyon Mahkemeleri, kilisenin başkanlığında toplanırdı ve kilisenin öğretilerine karşı çıkanlar ağır cezalara çarptırılmıştır. Bir nevi insanlar çeşitli işkencelerle korkutularak kilisenin kararlarına karşı çıkmaları engellenmeye çalışılmıştır. Kimse kilisenin öğretilerine karşı çıkmayı göze alamazdı. Çünkü çok ağır cezalar verilir ve acımasızca akla hayale gelmeyecek işkenceler uygulanırdı.  Engizisyon Mahkemeleri, uyguladıkları acımasız işkence yöntemleriyle uzun yıllar hafızalardan silinmemişlerdir. Akla mantığa sığmayacak işkence yöntemleri mevcuttu; hatta suçlu bulunan kişi ölmüşse mezarından çıkarılarak işkence edilebileceğine inanılırdı.

Engizisyon Mahkemeleri, gerek kararlarıyla gerekse dini gücüyle Avrupa' da uzun yıllar adından bahsettirmiştir. Uzun yıllar insanların korkulu rüyası haline gelmiştir.  Engizisyon mahkemelerinin uyguladığı birçok işkence yöntemi mevcuttu. Tabi bu yöntemler arasında en korkutucu olanı ve adından en çok bahsettireni; "BÖÄžÜREN BOÄžA" yöntemidir. Bu yöntemde suçlu; metalden yapılmış boğanın karnına konuyor ve ateşe tutularak canlı canlı yakılarak öldürülüyordu. Bu yöntemde suçlu bulunan kişi çok büyük acılar çekerek yavaş yavaş bağıra bağıra can vermekteydi.

Boğarak öldürme, kırbaçlayarak öldürme, aç ve yırtıcı hayvanların önüne canlı canlı atılarak öldürme gibi aklınıza gelebilecek tüm işkence ve ölüm çeşitleri engizisyon mahkemelerinde uygulanmaktaydı. Canlı canlı testereyle suçluyu ortadan ikiye ayırmakta, Engizisyon mahkemelerinin uyguladıkları yöntemlerden biriydi.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi