02/12/2014 0:56
1. Yaşamı

Amerikan Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olan Ernest Miller Hemingway; 21 Temmuz 1899 tarihinde Illinois- Oak Park’ta dünyaya gelmiştir. Hemingway, çocukluk döneminde bir müzisyen olan annesinden müzik eğitimi almıştır.

Yazmaya henüz lise çağında başlayan Hemingway, okul gazetesinden yazılarını yayımlamıştır. Liseden sonra genç Hemingway, muhabir olarak çalışmaya başlar. Bu yıllarda 1. Dünya Savaşı patlak verir ancak Hemingway, gözündeki bir rahatsızlık yüzünden orduya girememiştir. Ancak bir kaç yıl sonra gönüllü olarak Amerikan Kızıl Haç Birliği’ne ambulans şoförü olarak alınır. İki yıl burada görev yapan Hemingway, cephede yaralanır ve kahramanlık nişanı alır. Birlikten terhis olan Hemingway, muhabirlik mesleğine geri döner ve gazetelerde çalışır. Muhabirlik nedeniyle Fransa seyahatine çıkar ve burada Ezra Paund, James Joyce gibi önemli yazarlar ile tanışır. Bu tanışma Hemingway için büyük bir önem arz etmektedir. Usta yazar, daha sonra Yunanistan, İtalya, Almanya, İsviçre ve Türkiye gibi ülkeleri de dolaşarak yazınsal anlamda büyük bir yoğunluk yaşar. Öyle ki Hemingway, İstanbul gezisi neticesinde Kurtuluş Savaşı hakkında bir yazı dizisine imza atar. Gezilerinden edindiği izlenimleri kaleme alan Hemingway, zamanla öykülerini de yayımlamaya başlar.

Öyküleri dönemin son derece önemli dergilerinde yayımlanır ve Ernest Hemingway, ismi hızla yayılır. Öyle ki artık Hemingway, “kısa öykü üstadı” olarak anılmaya başlar. Bunun yanı sıra 1929 yılında yayımladığı “Silahlara Veda” isimli eseri ile Hemingway ünü zirve yapar. Bir yazar olarak nam salan usta kalem, bir yandan da içindeki muhabiri, gezgini öldürmez ve yine seyahatlerine devam eder. Boğa güreşlerine karşı duyduğu sevgiden dolayı sık sık İspanya’ya giden Hemingway, bunun yanı sıra İspanya’da süren iç savaş Cumhuriyetçileri destekler. Gezgin ve muhabir ruhu ile Hemingway, savaşlarda edindiği izlenimleri neticesinde “Çanlar Kimin İçin Çalıyor” adlı romanını kaleme almıştır. Bu roman Hemingway’e Pulitzer Ödülü’nü getirmiştir. Bu romandan birkaç yıl sonrasında 2. Dünya Savaşı baş gösterir ve Hemingway de savaş muhabiri olarak görev yapmaya başlar. Savaşın ardından "Yaşlı Adam" ve "Deniz" adlı yapıtı ile Hemingway Nobel Ödülü’nü kazanır. Havana ziyaretleri sırasında Hemingway, Fidel Castro ile tanışır ve ondan çok etkilenerek büyük bir dostluğa imza atar. Bu şekilde müthiş hareketli bir yaşam süren Hemingway, ölmeden bir süre önce anksiyete ve depresyondan dolayı elektroşok tedavisi görmeye başlar. Fakat 1961 yılında kendisini bir av tüfeği ile vurarak intihar eder. Hemingway’in ölümünün yakın dostu Fidel Castro, Havana’da adına bir anıt yaptırarak aralarındaki muazzam dostluğu simgeleştirmiştir.

2. Edebi Kişiliği

Ernest Hemingway, romanları ve kısa hikâyeleri ile farklı bir üsluba sahiptir. Kısa öykü dalında ün yapan usta kalem romanlarıyla da aynı başarıyı sağlamıştır. Dünyaca ünlü iki ödülü de kazanmasının yanı sıra Hemingway, ilk basılan romanı “Güneş de Doğar” dan itibaren kurgu romancılığını etkilemiştir. Usta yazar kısa cümleleri ile dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra gerçeği, müthiş bir biçimde sunduğu diyalogları ile okuyucuya vermektedir. Romanlarında savaşın anlamsızlığını ele alan Hemingway, yarattığı kahramanlarla da dikkat çekmeyi başarmıştır. Boğa güreşlerine olan tutkusunu eserlerine de yansıtan Hemingway, “Öğleden Sonra Ölüm” adlı yapıtında bu sevgisini kanıtlamıştır. Bunun yanı sıra, safariye çıkmaktan da hoşlanan Hemingway, bu izlenimlerini “Afrika’nın Yeşil Tepeleri” adlı yapıtında kaleme almıştır. 61 yıllık macera dolu yaşamına Ernest Hemingway, birçok eseri de sığdırmayı başarmıştır. Eserleri ve kurgu romancılığı tüm dünyada yayılmış, birçok yazarı etkilemiştir. Aynı zamanda birçok eseri sinemaya da uyarlanmıştır.

3. Eserleri

*• Çanlar Kimin İçin Çalıyor

• *Silahlara Veda

• *Kadınsız Erkekler

• *Afrika’nın Yeşil Tepeleri

• *Güneş de Doğar

• *İhtiyar Balıkçı ve Deniz

• *Tehlikeli Yaz

• *Varlık Yokluk

• *Paris Bir Şenliktir

• *Öğleden Sonra Ölüm

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi