Ana Sayfa
İletişim
Yazar Girişi
Arama Yap
:
Kategoriler
Astronomi
Bilgisayar
Bilim
Biyoloji
Coğrafya
Diğerleri
Donanım
Edebiyat
Eğitim
Ekonomi
Etkinlikler
Fizik
Güncel
Hayvanlar Alemi
Hobi
İcadlar
İnternet
Kimdir
Kimya
Mekanlar
Mobilite
Nasıl Çalışır?
Otomobil
Oyun
Popüler Yazılar
Psikoloji
Sağlık
Sanat
Teknoloji
Ürün İnceleme
Yaşam
Yazılım
FPS(Frame Per Second) Nedir? FPS Oyunlarındaki Hız Kavramı
02/12/2014 1:09
FPS(First Person Shooter) olarak bilinen karakterin gözünden çevreye baktığımız oyun tarzında, bir türlü içinden çıkılamayan "En iyi kaç fps'de oynanır?" sorusuna artık bir cevap bulmanın zamanı geldi diyorum. Bu yazıda bildiğim ölçüde nacizane birtakım fikirler öne sürüp, görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.
Öncelikle kendim 1998 yılında Türkiye'de henüz 56K dial-up bağlantısı varken, 250 ping ile sanane. com sunucularında Quake2 oynayarak yarı profesyonel anlamda FPS camiasına katıldım. O dönemde zaten bir elin parmakları kadar, wolfenstein, doom, shadow warrior, duke nukem ve quake gibi FPS oyunları vardı ki sanırım hepsini de saydım. (:
Aradan yıllar geçti ve görüyorum ki FPS oyunları dünyayı kasıp kavuruyor. En büyük ödüllü turnuvalar, en geniş organizasyonlar kısaca en büyük profesyonel oyuncu kitlesi hala FPS oyunlarında... Bu dalda önce Half-Life sonra da Counter-Strike oyun dünyasına öyle bir dalış yaptı ki, dönemin tartışmasız en kral oyunu olan Quake resmen kenara itildi ve o tarihten sonra sadece müdavimleri tarafından teke tek veya takım oyunları olarak oynandı, hala az da olsa oynanmakta. Artık yeni kral CS oldu ve orta, lise öğrencilerinin hatta üniversiteye hazırlanan gençlerin bile okul çıkışı koşa koşa internet cafelere akın ettiğini devasa bir kitleyi kendi ekseninde tutmayı başardı. Gerçi halen birçok yerde CS 1. x'ler ısrarla oynanmakta, ona da bir anlam veremiyorum ama saygı duyuyorum tabiki...
FPS oyunlarının ülkemizdeki gelişim sürecine kısaca değindikten sonra gelelim şu meşhur kafa kurcalayan teknik konuya...
Bütün PC oyunlarında saniye başına gösterilen kare sayısı denilen bir kavram vardır ve monitör aynı çizgi film sayfalarını hızlıca çevirerek hareket oluşturmak gibi bu resim karelerini peşpeşe oynatır ve bize hareketli bir görüntü sunar. Peki görüntünün akıcı olması için saniyede kaç fps(frame per second: bunu oyun türü olan FPS ile karışmasın diye ufak yazacağım) görmek gerekir? Teorik olarak insan gözünün 30 fps'nin üstünü algılayamadığı yönünde deli saçması bir inanış vardır ki aslında böyle birşey bana göre söz konusu bile değildir.
İnsan gözünün görüntüleri tam olarak nasıl algıladığı hala bütün detaylarıyla çözülememiş olsa da askeri araştırmalar için yapılan deneylerde, jet pilotlarının 1/200 saniyeden daha kısa sürede sadece jeti algılamakla kalmayıp ne tür bir jet olduğunu da anladıkları tespit edilmiştir. Bu gözümüzün yetenekleri ve kapasite limiti hakkında net bir fikir veriyor.
İnsanların aklını karıştıran asıl mesele şu; kimi oyun 30 fps ile gayet akıcıyken kimi oyun 60 fps ile kasılıyor gibi gelebiliyor. İşte bu durumun sebebi oyunların yapıldığı grafik motorlarının yapısal olarak büyük farklılıklar göstermesidir. Örneğin Double ve Triple Buffer diye iki kavram vardır. Bunlara genel olarak görüntüde titremeyi önleyici mekanizmalar da denebilir. Oyundaki kareler bir slide show misali peşpeşe hızlıca görüntülenmek istendiğinde, geçişlerde resim tamamen kaybolup yenisi geleceğinden görüntüde bir titreme varmış gibi algılanır. Bunu engellemek için de buffer kullanılır. Önceki kareler buffer'a kaydedilir ve yeni kare geldiğinde eskisi görüntüden kalkmadan yenisi üzerine bindirilerek görüntülenir. Bunu bir nevi, paint'te bir resmin üzerine başka bir resmi yapıştırmak gibi düşünebiliriz. Double-buffer kendinden önceki iki kareyi, Triple-buffer ise üç kareyi hafızasında tutar ve aralarda çok pürüzsüz bir geçiş sağlarlar. Oyundaki fps miktarı çok yüksekse, kareler düzensizce üst üste biner ve görüntüde yırtılma dediğimiz olayla karşılaşırız. Bunu engellemek için de oyunu monitörün dikey tarama frekansına uygun bir fps miktarına sınırlar veya VSync olarak bilinen dikey senkronizasyonu açarak, donanımsal olarak oyunu monitörün dikey tarama değerine limitleriz.
Demek ki, oyunun grafik motorunda kullanılan filtrelemeler görüntü akıcılığı için çok önemlidir ve bu filtreleri kullanan oyunlarda 150 hatta daha üstü fps değerlerini bile hissedebiliriz. Günümüzde ise filtreleme yöntemleri daha değişik bir hal almıştır. Artık yeni çıkan hemen her oyunda kullanılan bir olgu vardır ki o da; "motion blur". Bence olayın en can alıcı noktası bu motion blur denilen olay. Bu efekti kullanan oyun olsun, film olsun kesinlikle hiç kırıksız yani kusursuz bir akıcılıkla görüntülenecektir. Çünkü bu yöntem, kareler arasındaki geçişleri uzatarak bize sanki bir rüzgar etkisinde gibi savrulan ve hızlıca akan bir görüntü sunar. İşte bu yöntemi kullanan bir oyun 25 fps ile de olsa bunu kullanmayan bir oyunun 200 fps'deki akıcılığına denk bir görüntü sunabilir. Tabi bu kullanılan motion blur efektinin yoğunluğuna da bağlı ama sonuçta akıcılık yönünden oyuna çok büyük katkı yaptığını hiçkimse inkar edemez. Motion blur oyunlarda kenar bölgelerde en yoğun şekilde kullanılır. Çünkü zaten bize bir oyunun takılıyo gibi gelmesinin nedeni namlunun ucundaki bölge değil, çevrenin sağa sola bakarken veya ilerlerken ki akıcı olmayan hareketidir. Motion blur da bu geçişleri yumuşatarak kusursuz bir hareket gibi sunabiliyor. Fakat bu tarz FPS oyunları pro-gamerlara yani işin ustalarına pek gelmez, çünkü çok hızlı hareket ederken görüntüdeki blur efekti iyice kendini hissettirmeye başlar ve bulanıklıktan dolayı rakibi seçmek büyük oranda zorlaşır. Bu nedenle motion blur araba yarışlarında daha çok işe yarıyor bence. FPS oyunlarında da çok büyük etkisi var ama yukarıda belirttiğim gibi oyunun eğlencelik olmasından başka bir getirisi olmuyor. Bu efekti kapatıp oynarken de; oyunda zaten motion blurla akıcılığın rahatlıkla sağlanması buna bağlı olarak da fazla optimize edilmeye gerek duyulmadığından, son derece atlamalı-takılmalı bir FPS oyununa tabi oluyoruz.
Kendi görüşüm motion blur efektinin; yerinde ve yeteri kadar kullanıldığında çok başarılı olduğu fakat yine de 200 fps'de oynanılan bir FPS oyunundaki hazzı asla vermeyeceğidir. Herkese bol fps'li oyunlar dilerim...
Kategoriler:
Bilgisayar
Yukarı Git »
İlgili Diğer İçerikler
Flaş Bellek(Flash Memory) Nasıl Çalışır?
Flash Bellek de U3 Teknolojisi
Fotoğrafçılık Dersleri 1
Fotoğrafçılık Dersleri 2
FPS(Frame Per Second) Nedir? FPS Oyunlarındaki Hız Kavramı
Free Loader güneş pili
Fujitsu Lifebook U2010, Gelişmiş Özellikleriyle Göz Dolduruyor
Geleceğin Veri Transfer Arabirimi: USB 3.0 Olacak
Gelecekte Bilgisayarların İçerisine Buzdolabı Kurulacak
Gelecekten Gelen Küre "E-Ball"
Yapılan Yorumlar
Henüz kimse yorum yapmamış.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yapın
Adınız:
E-Mail:
Mesajınız:
Doğrulama:
Popüler Sayfalar:
Atmosferdeki Genel Hava Dolaşımı
2417 ziyaret
İşletmelerde Düzen ve Tertibin Önemi ve 5S Tekniği
1064 ziyaret
ASUS W90 Vp-X1: Performans Arayanlara 18.4-inçlik Oyun Canavarı Laptop
883 ziyaret
Tasarım Bebekler Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
777 ziyaret
Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Elde Edilir?
7385 ziyaret
Son Ziyaretler:
Tatarcık Humması(Tatarcık Hastalığı) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Yeni
Periferik Nöropati Nedir?
Yeni
Debian Paketlerinin (.deb) Pardus İşletim Sistemine Kurulumu
1 dakika önce
HTC Touch Diamond
2 dakika önce
Nostalji: Eski Oyunları Tekrar Oynamak İster Miydiniz?
2 dakika önce
Hosts Dosyası Nedir?
Ekinoks Nedir?
Vista Transformation Pack 5.5
İntel'in Core 2 Duo E6400'ü %56'lık oc ile fiyat-performans kralı
Avedesk 1.3 Bölüm 1
Samsung'un 32 GB Flash Sürücüsü Görücüye Çıktı
Cubase 4 - Devrimci bir kilometre taşı Müzik prodüksiyon yazılımı.
M-Audio MobilePre USB - USB Beslemeli, Pre-amplifikatörlü USB Ses Kartı
M-Audio, Avid/Digidesign tarafından satın alındı - İki dev birleşti
StrokeIt 9.5
Windows Vista Güncelleştirme Paketi
VW Touran CCS (BiZEL Motorlu Tek Araç)
Avedesk Bölüm2
NanoTeknoloji Nedir?
AMD: Fusion ile CPU ve GPU'yu Birleştiriyor.
Murat Günak kimdir?
Barkod Nedir?
VW Tiguan ( Küçük Touareg )
Java Destekli Telefonlar için 3D Performans ve Kalite Testleri
Cubase 4 - Kontrol Odası (Control Room)
C-Metisse (Citroen'in Yeni Bombası)
MouseIMP Pro
Avedesk Bölüm 3 - Ave Scripter Eklentileri
SSL Nedir? Nasıl Çalışır?
Ürün İncelemesi: Toshiba USB 2.0 1GB Flash Bellek
Ürün incelemesi: Saitek P3000 Wireless PRO Gamepad
Windows Vista Sidebar
Beklenen oyun: Trackmania UNITED çıktı!
H-racer ve Hydrogen Station
VISTA TRANSFORMATION PACK 6.0
Ürün İncelemesi: APC Back-UPS RS 1000VA Kesintisiz Güç kaynağı(KGK)
Pardus Linux 2007 Beta 2
Ekran Kartları Nasıl Çalışır?
AMD FireSTREAM Kartlara Logosunu Verdi
Samsung'tan Dünyanın En İnce Cep Telefonu
Nintendo Wii Haber Kanalı Artık Yayında
Saab Bio Power
Apple iPhone
Yüzyılın icadı: Erke Dönergeci
Hidrojen Kullanan Otomobil Sayısı Her Geçen Gün Artıyor!
Super Mario artık Nintendo Wii ‘de
10.000 Pardus
TecrubeliPilotAraniyor.COM
Mobility Radeon X1900
Vista'nın da çıkmasıyla beraber 4 çekirdekli işlemciler artık standart hale geliyor
Avedesk Eklentilerin Ayarlanması
Dünyanın İlk Boxer Turbo Dizel Motoru
Ford Mustang Giugiaro Konsept
Dizüstü Canavarı: Monster T2-Rex T72M575U1
Kuantum Bilgisayarlar Geliyor
ATI Catalyst 7.2 Sürücüleri Çıktı!
Microsoft Virtual PC 2007
Yüzyılın yarış oyunu: Test Drive Unlimited!
Kuantum Bilgisayarlar
Vista üzerinde IIS 7.0 Kurulumu
Video oyunları çocukları zayıflatıyor
MSN alternatifi, kullanıcıların yeni gözdesi: Trillian
Yahoo Messenger Vista !
Toshiba'dan 51 GB HD DVD
Corel WordPerfect Lightning' in halka açık beta sürümünü yayımlıyor!
HP iPAQ Voice Messenger 510 ; Ses tanıma, Wi-Fi, Windows Mobile 6.0 hepsi bir arada
F1'e geri sayım…
Casper, dört çekirdekli Intel CoreTM 2 Quad Q6600 işlemciye sahip yeni modelini pazara sundu.
Far Cry'ın devam oyunu, muhteşem grafikleriyle: Crysis
Değişen İklim Değil,Enerji Olsun!..
Küresel Isınmanın Nedenleri? Sebepleri?
IBM Dünya'nın En Güçlü Bilgisayarını Geliştriyor
Yod'm 3D
Hard Disk Pazarının Kralı: Seagate
Oyunlar yeni bir boyut kazandı: TrackIR!
Vista Aero Reloaded
Elbit Systems VIPeR "avcı-katil" robotu çıkarıyor
Hava Kirliliğini Arttıran Sıcaklık İnversiyonu- Bölüm2
Hava Kirliliğini Arttıran Sıcaklık İnversiyonu- Bölüm1
Yahoo'dan Sınırsız Email Kapasitesi
Adobe'den Ücretsiz PDF Oluşturma Hizmeti
AeroClear Glass for Vista Theme
Türk insanına has Google Logoları…
Google Spreadsheets
Ati HD2900XT, Nvidia 8800GTX'a Karşı: Crysis Demo ve 3DMark06 Testleri
NuSphere PhpED IDE
Vista'da Farklı Temalar Kullanmak
İTÜRO
768MB 8800GTX, 512MB ATI HD 2900XT, 640MB 8800GTS Oyun ve 3DMark06 Testleri
Mucitlerimiz Gün Işığına Çıkıyor
Hovercraft: Sınır Tanımayan Araç
Free Loader güneş pili
Vestel, Tamamen Türk Yapımı Yakıt Pili Üretti
İTÜ Robot Olimiyatları
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Kuzey Işıkları'nın Dansı
Adobe CS3 ile Mac'te, Daha Fazla Şey Yapın
Güneş Enerjisi Nedir?
Motorlarda Yanma Odaları ve Özellikleri
Motorlarda Piston Tipleri ve Kullanılan Malzemeler
Hidrojen Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır?
Colin McRae: DIRT
Geleceğin Yakıtı, Hidrojen Nedir?
Crysis'in sahne tasarımlarına bir göz atalım
Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Elde Edilir?