Friedrich Wilhelm Nietzsche, 15 ekim 1844 tarihinde, Lützen yakınlarındaki Alman kasabası Röcken'de doğmuştur. Adı, Prusya kralı 4. Friedrich Wilhelm ile doğum günlerinin aynı olmasından dolayı bu şekilde konmuştur. Nietzsche, papaz olan babasının ve papaz ailesinden gelen annesinin etkisiyle, çocukluk döneminde din ile fazlaca haşır neşir olmuştur.

Nietzsche, babasını kaybetmesinin ardından, annesi ve kız kardeşi ile birlikte Noumburg'a yerleşir. Burada, ilköğrenim dönemini geçirir. Ardından, 1858 yılında, burslu olarak girdiği Protestan yatılı okulu olan Schulpfortay'da, üstün başarı gösterir ve eski Yunan ve Roma Klasikleri hakkında temel bir eğitim alır. Nietzsche, 1864 yılında, aile gelenekleri nedeniyle papaz olmak üzere Bonn Üniversitesine gider. Ancak bu üniversitede, filoloji bilgini Friedrich Wilhem Ritschl'in de etkisiyle, klasiklere ilgi duyar. Aynı dönem müzik ile de uğraşan Nietzsche, kompozisyon çalışmalarının ardından, 1868 yılında Prusya Ordusu’nda askerlik görevini yapar. Fakat, bir takım nedenlerden dolayı bu görevden alınır. Ardından, aynı yıl Basel Üniversitesi’nde Filoloji Profesörü sıfatıyla çalışmaya başlar. Profesör olarak çalıştığı bu dönemde, Arthur Schopenhaver'in felsefesini detaylı şekilde incelemeye başlar.

Nietzsche, 1869 yılında İsviçre vatandaşı olur ve Fransa - Prusya Savaşı’nda, gönüllü olarak savaşmaya gider. Savaş döneminde cephedeyken, dizanteri ve gifteriye yakalanır. Ardından da Basel'e geri döner. Bu tarihlerden itibaren sağlığı sürekli olarak kötüye gitmeye başlar. 1879 yılında, sağlık nedenlerinden dolayı görevinden alınır. Takip eden son on yılını yalnız geçirir. Ancak bu zaman dilimi, Nietzsche’ye yoğun bir düşünsel gelişim fırsatı yaratır. Klasik Filoloji’den komple uzaklaşarak kendini felsefeye verir ve kendisinin başyapıtı olarak gösterilen "Böyle Buyurdu Zerdüşt" eserini yazar. Bunun ardından, alanında ustalığının kanıtı olarak lanse edilen “Aforizma Üslubu” adlı eserini geliştirir.

Nietzsche’nin başyapıtı olan "Böyle Buyurdu Zerdüşt" isimli eseri, kendisinin en temel düşüncelerinden biri olan "bengi dönüş" kavramının üzerinde durmuştur. “Üst-insan” kavramını vurguladığı eserinde, her insanın yaşamının, en başından en sonuna kadar belirlenmiş bir bütün olduğunu ve bu nedenle insanın hayatını bir bütün olarak kabul etmesinden kaynaklı özgürlüğünü kazanacağını belirterek, bu noktaya ulaşmış insanın da "üst-insan" olacağını anlatmaktadır.  Nietzseche, 1889 yılının ilk periyotlarında, zihinsel yetilerinin çok büyük bir kısmını kaybetmiştir Bu duruma neden olarak, gençlik döneminde yakalandığı frengi hastalığı gösterilmiştir. Ardından yaşadığı 11 yıl tamamıyla özelliksiz geçmiş, 1900 yılında inme sonucu yaşama veda etmiştir.

Friedrich Wilhelm Nietzsche'nin Bazı Aforizmalar:

- Beni öldürmeyen şey, beni güçlendirir.

- Kendi alevlerinizde yanmaya hazır olmalısınız: Önce kül olmadan kendinizi nasıl yenileyebilirsiniz?

- Ümit en son kötülüktür, çünkü işkenceyi uzatır.

- Uçurumları sevenin kanatları olmalı.

- Nedeni olan nasıla katlanır.

- Sevilmiş olma isteği kendini beğenmişliklerin en büyüğüdür.

- Kadının nasıl bir nimet olduğunu tüm derinliğiyle hissetmek gereklidir.

- Müziksiz hayat bir hatadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi