Günümüz teknoloji dünyası içerisinde, sağlık için birebir olan meyve ve sebzelerde hormon kullanımı son yıllarda bir hayli artışa gitmiş durumdadır.

İnsan sağlığını oldukça olumsuz bir şekilde etkileyen hormon serüveni, tarihsel süreç içerisinde ilk defa 1960 yılında üzümde kullanılmıştır. Bu tarihte ilk defa üzümde başlayan hormon macerası, sonradan bütün meyve ve sebzelerde kullanılır olmuştur.

Meyvelerde ve sebzelerde hormon kullanılmasının nedenleri ise, hormonun meyve ve sebzelerin olağandan daha hızlı bir şekilde büyüyüp olgunlaşmasını sağlaması, daha canlı ve parlak bir görünüm almasıdır. Bu nedenle hormonlar, çok tercih edilmektedir. Fakat meyve ve sebzelerde kullanılan hormonların, insan sağlığına çok ciddi etkileri bulunmaktadır. Öyle ki, bu etkilerin sonu ölümcül bir hastalık olan kansere kadar gidebilmektedir.

Tarım konusunda uzman olan kişiler, seralarda üretilen ürünlerin hormona ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuşlardır. Bu yüzden de, her meyve ve sebzenin üretildiği dönem olan kendi döneminde tüketilmesi gerekmektedir. Mevsimi olan sebze ve meyve tüketimi, sağlık açısından sakıncalı durumlar doğurabilmektedir. Olgunlaşan bütün meyvelerin yapısı incelendiğinde, her meyvede kendine özel hormonlar yer almaktadır. Bu hormonlar, doğal hormonlardır. Mevsiminden önce ya da sonra üretilen meyveler, sıcak ve soğuk gibi fiziki şartlardan oldukça fazla etkilenirler. Bu etkilenme ise, sonucunu yavaş büyüme ile göstermektedir.

Meyvelerin içerisinde yer alan doğal hormonlar, sentetik hormonlar sayesinde aktif hale getirilir. Verilen dozun uygun seviyelerde verilmeyerek çok fazla verilmesi, sağlığa zararlı durumlar oluşturmaktadır. Aşırı doz uygulanan hormonlar, vücutta bulunan hücrelerde parçalanmayarak hücrede aksaklıklar oluşmasına neden olur. Böylece de, vücutta birçok hastalığın kapısı açılmış olur. Bu hastalıklar ise, kansere dahi gidebilmektedir. Ülkemizde hormonun en çok kullanıldığı ürünler ise, domates, patlıcan, çekirdeksiz üzüm, elma ve kabak gibi sebze ve meyvelerdir. Sağlık açısından oldukça önemli olan bu ürünler, hormonlar yüzünden sağlıksız hale gelebilmektedir.

Hormonlu Meyveler Nasıl Anlaşılır?

Hormon kullanılan meyve ve sebzeler, kendilerini en çok görüntüleriyle açığa vurmaktadır. Meyve ve sebzelerin şekillerindeki anormallikler, dikkati çeken ilk etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Hormonlu elma, portakal ve armut gibi meyvelerin kabuklarının dış yüzeyinde kabarcıklar, şekilsizlik ve de olağanın dışında bir renk ve görünüm belirti bakımından önemli durumlar teşkil ederler. Yine yenildiği zaman tattaki bozukluk ve aroma azlığı, hormonlu meyvelerin anlaşılmasında bir diğer unsur olmaktadır.

Oldukça sevilen bir meyve olan çilekte ise hormon kendisini, aşırı derecede büyük bir şekil ve yapışık haldeki iki çilek olarak göstermektedir. Yazın, serinlik adına oldukça fazla tüketilen karpuzda ise, çekirdek kısmındaki boşluklar, nişasta kokusu ve de karlanma görüntüsü kendisini belli eder. Hormonlu bir meyve, öncelikli olarak şeklinden daha sonra ise tadından anlaşılmaktadır. Dış yüzeyinde kabarcıklar, farklı memeler ve bozuk şekiller olan meyveler, sağlık açısından oldukça büyük riskler taşıyabilmektedir.

Sağlıklı bir yaşam için, hormonlu ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı ve böyle ürünler tüketilmemelidir. Sağlıklı olmak için yapılan seçimler, hormonlu ürünler nedeniyle sağlıksız durumlar teşkil edebilmektedir. Aynı zamanda şekli büyük olan her meyve de hormonlu değildir.

Hormonlu ürünler, çok büyük olabilir ama bu ürünlerin şekillerinde bozukluk vardır. Aradaki farkın iyi anlaşılması önemlidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi