Vücudumuzda kontrolsüz şekilde büyüyen kötü huylu tümörlere kanser denir. Her hücrenin bir bölünme sayısı vardır ve nerede ne zaman bölüneceği mükemmel şekilde dizayn edilmiştir. Buna karşın kanser hücreleri kontrolsüz bölünür ve büyümeye başlar. Bunun sonucunda kanser denilen ölümcül hastalık meydana gelir.

Kanser hiçbir şekilde bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanser türü iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. İyi huylu (benign) tümörler kanser değildir. İyi huylu kanser başka organlara ya da dokulara yayılmazken kötü huylu kanserin yayılma özelliği vardır. İyi huylu kanser dağılma alanı belirgin, çıkarttığı zaman tekrarlamaz ve bulaştığı yeri eritmezler.

Kötü huylu kanser çıkarttığında tekrarlayabilir, yayılma alanı kan ve lenf yoluyla uzak organlara kadar gidebilir. En çok görülen kanser türleri; deri kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri, sindirim ve üreme kanserleridir. Kadınlarda en çok görülen kanserler; meme, rahim ve bağırsak kanseridir. Erkeklerde en çok görülen kanser türleri ise; kalın bağırsak, akciğer, prostat ve mide kanseridir. Yapılan araştırmalara göre tüm kanserlerinin %16'sı, tüm kanser ölümlerinin %28'i akciğer kanseridir. Akciğer kanseri erkeklerde %35, kadınlarda %19'u ilişkilendirilir. Bunun en büyük ölçüde nedenlerinden birisi sigara kullanımıdır.

Her geçen gün artan kanser vakaları geleceğimizi tehdit etmektedir. Kanser aynı zaman da en sık görülen, en çok sakat bırakan ve en çok öldüren hastalıktır. En ölümcül hastalıklardan biri olması hastalığın önemini göstermektedir. Bu süreçte tedavisi de önemlidir. Yapılan onlarca araştırmaların içinde en dikkat çekici olanı kök hücre tedavisidir. Günümüz de yaygın olarak kullanılmamasının nedeni gelişim aşamasında olmasıdır. En önemli kanser tedavileri ise;

1- Kemoterapi :( kötü hücrelerin öldürmek üzere ilaç kullanılması)

2- Radyoterapi :( ışın tedavisi olarak da bilinir. Uygun miktarda ışın verilerek kanser hücrelerin öldürülmesi)

3- Alternatif tıp: ( asıl tedaviye destek amaçlı, bağışıklık sistemini güçlendirmeyi yarayan ön-tıbbi yöntemi)

4- Cerrahi :( ameliyatla kanserli dokuyu ve çevresindeki bir miktar sağlıklı dokuyu alınmasıdır.   Bazı durumlarda yeterli olmaması halinde radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır)

Kanser tedavilerinde öncül gelen bağışıklık sistemidir. Sadece bağışıklık sistemi bu aşamada tek başına yeterli değildir.

Kanserin ortaya çıkmasında etkin nedenler ise; halkın yeterince bilinçlendirilmemesi, yetersiz ve düzensiz beslenme, iyonize radyasyon, hava kirliliği ultraviyole ışınları, alkol, sigara, virüsler, ve genetik faktörlerdir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi