02/12/2014 0:53
Sağlığımız, hayatımızda en değerli varlığımızdır. Kilo kontrolü de sağlık için çok önemli bir unsurdur. Fazla kilo veya aşırı zayıflığın ikisi de sağlık için iyi değildir.

Fazla kilo, hem kişinin fiziksel görüntüsünü bozmaktadır. Bu durum kişinin psikolojik durumunu kötü yönde etkileyebilmektedir. Bu kişilerde özgüven eksikliği ve depresyon daha sık görülür.  Aşırı kilolu insanlarda, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır. Fazla kilo, şeker hastalığı riskini de artırmaktadır. Bel ağrıları ve felce yakalanma olasılığı daha yüksektir. Varis ve ödem daha sıktır. Bazı kanserlere yakalanma riski normal kilodaki insanlara göre daha fazladır. Doğum sırasında fazla kilolu kadınlar daha fazla zorluk çekerler. Selülit ve çatlaklar genellikle bu kişilerde daha yoğundur. Ayrıca fazla kilonun sebep olduğu kalp, tansiyon ve şeker hastalığı yaşamı kısaltan önemli hastalıklardır.

Fazla kilo ne kadar zararlıysa, aşırı zayıflık da o kadar zararlı ve sağlıksızdır. Aşırı zayıf insanlarda da fiziksel olarak hoş bir görüntü oluşmazken; bu durum aynı zamanda psikolojiyi de kötü etkilemektedir. Aşırı zayıflık daha erken yaşlılığa sebep olur. Daha çabuk yorulurlar. Bu kişilerde baş dönmesi sık görülen bir durumdur. Anemi de yetersiz beslenmenin bir sonucu olduğundan genellikle çok zayıf kişilerde anemi görülme riski daha fazladır. Bağışıklı sistemleri de zayıftır. Ayrıca bu sorunu yaşayan kişilerde aşırı sinirlilik de sıkça görülür.  Kısacası aşırı kilo veya aşırı zayıflık hoş durumlar değildir. Bunun yerine boyumuzla orantılı bir kiloya sahip olmamız ve kilo kontrolünü sağlayabilmemiz daha önemlidir.

Kilo kontrolüne yardımcı olmak ve özellikle de zayıflamak isteyenler için uygulanması gerekenler:

—Yemeklerde fazla yağ kullanılmamalıdır.

—Kesinlikle öğün atlanılmamalıdır. 3 ana öğünle birlikte ara öğünler yapılmalıdır.

—Sabah kalkar kalkmaz 2 büyük su bardağı su içilmeli ve her öğünden önce bir bardak su içilmelidir.

—Düzenli spor yapmaya özen gösterilmelidir. Özellikle açık havada düzenli yürüyüşler hem temiz hava almamızı sağlar, hem de zayıflamamıza ve sağlığımızı korumamıza yardımcı olur.

—Çok fazla çay, kahve ve asitli içecekler tüketilmemelidir.

—Fast-food tarzı yiyecekler sınırlı düzeyde tüketilmeli, hatta mümkünse uzak durulmalıdır.

—Fazla unlu, yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

—Kepekli veya tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.

—Şeker ihtiyacı, ağır ve hazmı zor tatlı ve çikolatalar tüketilerek karşılamak yerine, meyvelerden karşılanmalıdır. Çok şekerli meyveler kısıtlı tüketilmelidir.

—Bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Fakat bunda da aşırıya kaçılmamalıdır.

—Yemek yenilmesi için çok acıkmayı beklememeli , ara öğünlerde hafif şeyler atıştırarak fazla acıkmanın önü kapatılmalı, böylelikle ana öğünlerde aşırıya kaçılması önlenmelidir.

—Akşam yemekleri kahvaltıya göre daha hafif olmalıdır.

—Sıkıntı, stres, az veya çok uykudan kaçınılmalıdır. Çünkü bu durumlar iştahın kapanmasına veya açılmasına sebep teşkil etmektedir.

—Akşam yemekleri çok geç saatte yenilmemeli ve tok karnına uyunmamalıdır. Bu durum göbek kısmında yağların birikmesine neden olur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi