02/12/2014 0:54
Kırmızı örümcek, görülemeyecek kadar küçük bir canlıdır. Şekli keneye benzer sekiz bacaklıdır. Derisinin üstü tüylü dikenlidir. Adı üstünde ağlar örerler; kışları ağaçların kabukları içinde geçirirler. Yılda ona yakın döl verirler. Yüze yakın yumurta bırakırlar.

Kendi aralarında beş türe ayrılırlar:

Akdiken akarı, iki noktalı kırmızı örümcek, Avrupa kırmızı örümceği, meyve kahverengi akarı, yassı akardır. Bu canlı mart ayı sonu nisan ayı başı işe başlar; genelde taze dal ve yapraklar üzerine yoğunlaşır.

Şeftali, kayısı, vişne, kiraz ve bunun gibi ağaçlara zarar verirler. Bu canlılar (akarlar)bitkilerin öz suyunu emerek yaşarlar. Yaprakların damarlarındaki öz suyu emdiklerinde önce yaprakların üstünde beyaz lekeler meydana gelir. Daha sonra beyaz renk kahverengileşmeye başlayarak bitkinin yapraklarına sarmaya başlar; sonunda yaprak işlevini yapamaz bitkiyi besleyemez ve bu arada yaprak kurur gider ve alacağımız üründe azalma meydana gelir.

Bu canlıyla mücadele etmek için nasıl ürediklerini bilmemiz gereklidir. Kışın yapılan kimyasal mücadelelerde büyük bir oranda ölmelerine neden olur. Yazın nisan ayı başlarında büyüteçle yapraklar üzerinde gözlem yapmalıyız. Ona göre ziraat mühendisimize ya da ilaç satan bayiimize danışarak en etkin ilacı alarak mücadele etmeliyiz . önemli olan bitkilerimize çok sarmadan ilaçlama yapmalıyız. İlaçlama yaparken sıcaklık, rüzgar ve nemi dikkate alarak yapmalıyız. Sistemli bir mücadele sonucunda başarı mutlaka gelir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi