Son zamanlarda bazı doymamış yağ asitlerinin yararları konusunda, bir sürü tartışma gerçekleşti. Linoleik asit içeren gıdalar, büyük ölçüde tüm bu tartışmaların bir sonucu olarak çeşitli uzmanlar tarafından tavsiye edilmiştir. Linoleik asitin ne olduğuna ve sizin için neden faydalı olduklarına bir bakalım.

Linoleik asitin nelerin içinde bulunduğunu tartışmadan önce, linoleik asitin ne olduğunu ve alımının bize nasıl fayda sağlayacağına bakalım. Linoleik asit, vücudumuzun çeşitli fizyolojik fonksiyonlarını düzgün gerçekleştirebilmesi için ihtiyaç duyulan, esansiyel yağ asitlerinden biridir. Esansiyel yağ asitleri vücut tarafından sentez edilemez; bu nedenle dışarıdan takviyelerle veya besinler yoluyla alınmalıdır. Linoleik asit çoklu doymamış bir yağ asididir ve çoğunlukla organik hücre zarlarında mevcut olan yağlarda bulunur. Linoleik asit, en çok bitkisel yağlar ve tohum yağında yaygındır. Linoleik asitlerin tüketimi neden önemlidir? Linoleik asit eksikliği, doğrudan kuru cilt, kırılgan saçlar, yaraların iyileşmesinde zorluk, saç dökülmesi gibi bazı koşullar ile ilişkilidir.

Linoleik Asitten Zengin Gıda Kaynakları:

Size linoleik asit yönünden zengin besinleri listelemeden önce, bazı ilginç bilgileri paylaşacağız. Linoleik asitin iyileştirici yetenekleri ile ilgili yapılan çalışmalar, yüksek linoleik asit içeriğine sahip gıdaların alımının kistik fibroz, diyabet ve dermatit gibi bazı hastalıkları hafifletebileceği, tedavi edebileceği ya da önleyebileceğini göstermiştir. Doğru miktarda konjuge linoleik asit tüketmek ve kilo kaybı arasındaki pozitif ilişki araştırmacılar ve diyetisyenler tarafından gösterilmiştir. İnsanlar kilo vermek için diyet yaptıkları zaman beslenmelerinden tüm yağları çıkarma eğilimindedirler. Ancak çalışmalar doğru yağları almanın, özellikle doymamış yağları almanın aslında zarardan daha fazla yarar sağladığını göstermektedir. Linoleik asit gibi faydalı yağları da diyetten çıkarmak aslında diyetinizi kötü etkilemektedir. Daha önce belirtildiği gibi, linoleik asitten zengin en iyi besin kaynakları yağlı tohumlardan çıkarılan yağ ve bitkisel yağdır. Aşağıda linoleik asitten zengin gıdaların bir listesi verilmiştir.

-Tohumlar ve Bitkisel Yağlar:

* Hindistan cevizi yağı

* Aspir yağı

* Üzüm çekirdeği yağı

* Macadamia yağı

* Haşhaş tohumu yağı

* Ayçiçek yağı

* Palm yağı

* Kendir yağı

* Zeytinyağı

* Mısır yağı

* Buğday tohumu yağı

* Bezir yağı

* Pamuk tohumu yağı

* Kanola yağı

* Soya yağı

* Fıstık yağı

* Ceviz yağı

* Fıstık yağı

* Tahin

* Pirinç kepeği yağı

* Keten tohumu yağı

Tohumlar ve fındığın yalnızca yağı değil kendilerinin bütün olarak da yenilmesi de linoleik asit alımı için yeterlidir.

-Yağlar:

* Tereyağı

* Kakao yağı

* Domuz yağı

* Tavuk yağı

* Margarin

-Diğer Gıda Kaynakları:

* Yumurta sarısı

* Kuzu

* Ispanak, lahana, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler

* Spirulina

* Soya, tofu ve tempeh

* Sığır eti

* Süt

Linoleik asitten zengin gıdaların arasında süt, kuzu ve sığır linoleik asitin iyi kaynaklarıdır. Fare ve sıçanlar üzerinde yapılan deneyler özellikle kolon, meme bezleri ve deri tümörlerinin büyümesini engellediğini göstermiştir. Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Konjuge linoleik asit, meme kanseri, cilt kanseri ve kolon kanserinin önlenmesi ve tedavisi için aranılan cevap olabilir! Bu linoleik asitin potansiyel bir anti-kanserojen madde olduğunun göstergesidir! Linoleik asit zayıflamada etkili olmasının yanında karın yağlarının eritilmesini ve sıkılaşmasını da sağlar.

Her ne kadar linoleik asit vücudumuz için yararlıysa da, her şey de olduğu gibi onun da fazlası zararlıdır. Bazı sık görülen yan etkileri ishal, bulantı, artmış kan şekeri, mide ekşimesi, HDL kolesterol düzeylerinde azalma, kızarıklık, ürtiker ve kaşıntılı cilttir. En ciddi yan etkilerinden biri artan diyabet riskine yol açan insülin direncinin daha da ağırlaşmasıdır. Burada asıl önemli olan dengeyi sağlamaktır. Vitaminler, mineraller, proteinler, karbonhidratlar, yağlar unutmayın ki vücudunuzun bunların hepsine ihtiyacı var. Maksimum faydayı sağlamak için aşırıya kaçmadan bu besin ögelerinin hepsini beslenmenize dahil etmelisiniz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi