02/12/2014 0:56
1. Yaşamı

Sovyet yazar Mihail Aleksandroviç Şolohov, 24 Mayıs 1905 tarihinde Rusya’nın Don Bölgesi’nde dünyaya gelir. Çocukluğunu burada geçiren Şolohov, küçük yaşta ülkesindeki devrimcilerin arasında girer. I. Dünya Savaşı’na giren Rusya’da daha sonra 1917 yılında Ekim Devrimi'’nin boy göstermesi ile bir iç savaş başlar ve Rusya savaştan çekilmek zorunda kalır.

Şolohov da bir yandan ülkesinde başlayan iç savaşta devrimci hareketin içinde yer alır. Edebiyata olan ilgisini ve yeteneğini de keşfeden Şolohov, savaşın ardından çeşitli işlerde çalışır. Kalemi eline alan Şolohov, 19 yaşında ilk “Doğum Lekesi” adlı ilk öyküyü yazar. Moskova’da gazetecilik yapmaya başlayan Sovyet yazar, bu işten umduğu geliri elde edemez ve bu dönemde muhasebecilik, taş işçiliği ve rıhtım işçiliği gibi çeşitli işlerde de çalışır. Ancak bu şekilde uzun yıllar devam edemeyen Şolohov, daha sonra doğduğu topraklara geri döner ve burada bir evlilik gerçekleştirir. Şolohov, doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Veşenskaya’da yazma eylemine yoğunluk verir. Kitaplarını burada yazmaya başlayan Şolohov, ilk olarak 1926 yılında “Don Hikâyeleri” adlı kitabını yayımlar. Söz konusu eserde Şolohov, I. Dünya Savaşı’nı ve ülkesinin yaşadığı iç savaşı anlatmıştır.

SSCB Komünist Partisi’nde de bulunan Şolohov, o yıllarda ülkenin edebiyat politikalarını belirleyen Yazarlar Birliği’nde başkan yardımcılığı görevini de üstlenmiştir. Sovyet iktidarı tarafından fazlasıyla sevilen Şolohov'a 1939 yılında Seçkin Sovyet unvanı da verilmiştir. Yine bu yıllarda hükümet tarafından Sosyalist Kahramanlık Madalyası verilmiştir. İlk kitabından sonra Şolohov, 14 yıl süreyle kaleme aldığı “Ve Durgun Akardı Don” adlı romanını yazmaya başlar. Roman, uzun yazılma süresine rağmen yayımlanması itibariye ülkede büyük bir üne kavuşur. Stalin nişanı ile ülkesi tarafından ödüllendirilen Şolohov’a söz konusu roman, 1965 Nobel Edebiyat Ödülü’nü de getirir. Ancak 2. Dünya Savaşı yıllarında “Ve Durgun Akardı Don” adlı romanın, Aleksandr Solzhenitsin tarafından çalıntı olduğu iddia edilmiştir. Solzhenitsin, eserin yazarın diğer eserlerine oranla kalite bakımından farklı olduğunu söyler. Şolohov ise bu durumu kanıtlayamaz çünkü eserin taslaklarının 2. Dünya Savaşı’nda Hitler tarafından yakılarak imha edildiğini demiştir. Söz konusu yıllarda Hitler, tarafından birçok kitap yakılmış ve imha edilmiştir. Eserin çalıntı olup olmaması konusu daha sonra da gündeme gelmiştir. Sovyet yazarın ölümünden kısa bir süre önce bilgisayar yardımı ile bir monograf olan Geir Kjetsa romanın Şolohov’a ait olduğunu ortaya çıkar. Ancak tam olarak bu konu yazarın ölümünden bir yıl sonra Şolohov’un yazdığı birçok roman taslağının ortaya çıkması ile aydınlanır.

2. Edebi Yaşamı

Mihail Şolohov, hem Sovyet döneminin hem de dünya edebiyatının en önemli eserlerini uzun yıllarda kaleme almıştır. 14 yılda kaleme aldığı “Ve Durgun Akardı Don” romanın yanı sıra “Uyandırılmış Toprak” eserini ise Şolohov, 28 yılda bitirebilmiştir. Bu şekilde büyük bir emek ile yazılan eser büyük bir beğeni toplamış ve 1954 yılında Lenin Nişanı ile ödüllendirilir. Yaşamı boyunca diğer yazarlara oranla daha az sayıda eser kaleme alan Şolohov, buna rağmen edebiyat dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir. 1957 yılında kaleme aldığı “İnsanın Kaderi” adlı kısa öyküsü beyaz perdeye de aktarılmıştır.

3. Eserleri

*• Ve Durgun Akardı Don

• *Don Kıyısında Hasat

• *İnsanın Kaderi

• *Don Öyküleri

• *Uyandırılmış Toprak

• *Vatan İçin Dövüştüler ( Bu eser, yazar tarafından tamamlanamamıştır. )

• *Mavi Bozkır

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi