02/12/2014 1:01
Nargiller familyasından olan ve ülkemizde Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen nar, çocukluğumuzda hepimizin bilmecelerine konu olmuştur. Tarih boyunca da önemini korumuş bir meyvedir.

Dünyanın her yerinde yabani olarak yetişen bir meyvedir.  Ülkemizin de hemen hemen her gölgesinde yetişen nar, özellikle ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Yaprakları geniş uca doğru gittikçe ince ve uzun yapılıdır. Parlak kırmızımsı renkteki çiçekleri sapsızdır ve tek yada bırden fazla olarak bir arada bulunurlar. Yemişleri portakal büyüklüğü kadar olup, koyu kırmızı renkli, tepesinde çukur biçiminde çanaklı, içinde sıralar biçiminde dizilmiş çekirdekli bir meyvedir. Meyvenın yenen kısmı kırmzı etli ve bol suludur.

Ülkemizde yetiştirilip bolca tüketilen meyvenin, sıkılarak suyu da elde edilmektedir. Birçok firmanın ürattiği nar suyu rağbet görmektedir. Besin değeri açısından oldukça önemli bir yere sahip olan nar suyu hedef kitlesini bu yönüylede etkiliyor.

Mide ve bağırsak hastalığı olanlara, küçük çocuklar ve hamilelerin çok fazla yemeleri önerilmesde muhtevası açısından tam bir deva kaynağıdır. Nar iç kısmı haricinde kabukları kaynatılarak içildiğinde ishalin kesilmesine yardımcı olur aynı zamanda bağırsak tenyalarının düşürülmesine yardımcı olur.

Narın faydalarını sayacak olursak,

* İshali keser,

* Bağırsak tenyalarını düşürür,

* Kalbi ve vücudu kuvvetlendirir, damar sertliğini önler damarları açar,

* Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür,

* Cildi güzelleştirir,

* Mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir,

* Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir,

* Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere,

kansere karşı vücudu korur,

* Enerji verir ve yorgunluğu giderir,

* Mide iltihabı ve ağız içinde oluşan yaralara iyi gelir,

* Karaciğerin de dostudur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi