Norovirüsü; her yaştan kişiyi etkisi altına alabilmektedir ve vücuda çok kolay bir şekilde yerleşebilmektedir. Mide gribi olarak da nitelendirilen bu virüs, kişinin sindirim sistemini tehlikeye sokmaktadır. Bağırsaklara ve mideyi esir altına almaktadır. Kış aylarında kendini göstermeye başlayan bu virüs, bulaşıcıdır ve yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir. Okul çağında çocukların birbiri ile teması ile daha çok yayılmaktadır. Gastroenterit hastalığına neden olmaktadır. Her kişiyi etkileyen ve kendini sürekli yenileyen bir virüs türüdür. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere daha çok bulaşma ve etkisini uzun süre hissettirebilmektedir. Ciddi hastalıklara zemin oluşturabilmektedir. Bu ciddiyet kişiye göre değişiklik göstermektedir. Çünkü herkesin genetik yapısı farklıdır ve hastalığa karşı direnci değişik gösterir. Yetişkinlere bulaşma riski daha fazladır. Midede ve bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açmaktadır.

Norovirüsü bulaşan kişilerin en sık karşılaştıkları belirtiler arasında bulantı, ishal, kusma gibi şikâyetler yer alır. Fakat virüsün vücuda yerleşme sonrasında hemen bu etkiler görülmez. Genellikle 1 ya da 2 gün sonra reaksiyonlar kendini hissettirir. Baş ağrısı, ateşlenme, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilere de neden olabilmektedir. Virüsü kapan kişi birkaç gün sonra yatağa düşebilir ve gribin yol açtığı belirtilere benzer durumları yaşayabilir. Kas ağrısı ve yorgunluk hissi, üşüme, titreme, karın ağrısı gibi bulgular ile de karşılaşabilmektedir. Psikolojik olarak da kızgın, agresif, dikkatsiz, sinirli davranışlara sahip olabilmektedir. Kalp, şeker, böbrek, karaciğer hastalarına bulaşma olasılığı yüksektir.

Norovirüs bulaşıcı olduğundan yiyeceklerden ve ortak kullanım alanlarından bulaşabilmektedir. Virüsü taşıyan kişinin eşyalarında, kusmuklarından ve temasları neticesinde buluşabilir. Elini sürekli ağzına getiren ve çevreyle temas halinde bulunan kişileri, bu virüs, etkisi altına alabilmektedir. Kapalı ortamlarda vücuda yerleşmesi daha hızlıdır. Su ya da nefes, hava yoluyla da vücuda girebilmektedir. Kirli sularda ve bu sularda yaşayan canlılardan çok rahat mide ve bağırsak iltihaplanabilir. Hastanelerden bulaşma olasılığı yüksektir. Aynı şekilde okul ve kalabalık ortamlarda çok rahat bulaşabilmektedir.

Norovirüsten uzak durmak ve etkilenmemek istiyorsanız eğer özellikle hijyene dikkat etmelisiniz. Ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Aynı şekilde meyve sebzeleri özenle dezenfekte etmelisiniz. Bu reaksiyonları yaşayan kişilerden uzak durmalı temasta bulunmamalısınız. Bu kişilerin temas ettikleri eşyaları, yiyecek ve giysileri çok iyi temizlemelisiniz. Kirli suları içmekten kaçınmalısınız. Kapalı ortamlarda çok uzun süre durmamalısınız.

Norovirüsten korunmak için ne yazık ki aşı gibi korunma yöntemleri yoktur. Antibiyotik gibi enfeksiyon kurutucu ilaçlar, bu virüsün tedavisinde kullanılmamaktadır. Tedavi genellikle bol sıvı tüketimini teşvik etmek ile desteklenir. Uzmanlar, hastaya istirahat etmelerini ve yaşadıkları yerlerin her bir köşesini dezenfekte etmelerini tavsiye eder. Probiyotik kullanımı önerilmektedir. Bu tedavi yöntemi hastalığını süresini azaltabilmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi