02/12/2014 1:10
Tanıtım:

Pardus Ulusal İşletim Sistemi'nin yüklenebilir son beta (test) sürümüdür. Kod adı Sait Faik Abasıyanık olarak isimlendirilmektedir. Kısaca SFA. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb. ), İnternet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet, vb. ), çoklu ortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb. ), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcuttur.

Pardus, özgür yazılım yaklaşımı ile açık kaynaklı yayımlanmakta ve GNU Genel Kamu Lisansı (General Public License - GPL) ile özgürce dağıtılmaktadır.

SFA Sürümündeki Yenilikler ;

Küçük paketler, hızlı güncelleme // Pardus paket yöneticisi PiSiâ??de yapılan geliştirmelerle yazılımlar artık çok daha az yer kaplayıp, internet üzerinden çok daha hızlı indirilebiliyorlar...

Paket yöneticisi // PiSiâ??nin kullanışlı ve sevimli grafik arayüzü kullanılarak yazılımların güncelleme ve kurulum süreçleri de büyük ölçüde kolaylaştı.... .

Hızlı açılış // Pardus yapılandırma çerçevesi ÜOMAR kullanılarak geliştirilen açılış sistemi sayesinde diğer işletim sistemlerine göre çok daha hızlı açılıyor....

Hata düzeltmeleri // Bir önceki beta sürümü "ATA"ya göre, 200'e yakın hata düzeltmesi...

Diğer iyileştirmeler // USB belleklerden başlatılabilme, çok dilli kurulum desteği (Türkçe, İngilizce, Almanca, Hollandaca), Tulliana simge setine eklenen yeni semboller, ...

Pardus 1. 1 (2007) sürümünde neler var?

Pardus Geliştirme Ekibi, sizlere rahat bir masaüstü ortamı sağlamak için çok sıkı çalıştı. Pardus 1. 1, heyecan verici yeni fikir ve özellikler ile karşınızda.

Başlıcaları ;

+ PiSi : Yeni bir paketleme sistemi; Pardus, PiSi (Packages installed Successfully as intended) adı verilen kendine özgü paketleme sistemi ile geliyor. PiSi, Pardus geliştiricileri tarafından tasarlanan özgün bir paket yöneticisi. Hem geliştiricilerin kolay ve hızlı bir şekilde yazılımları paketleyebilmesini, hem de son kullanıcıların dertsiz ve rahat bir şekilde kurulum yapabilmesini sağlayan bir arabirime sahip. Birkaç tıklama ile, özgür yazılım dünyasındaki ihtiyaç duyduğunuz programları araştırıp bulur ve isterseniz bilgisayarınıza zahmetsizce kurar.

+ En yeni Linux çekirdeği : Pardus, en son çekirdek ve ek yamaları ile geliyor. Yeni donanım sürücüleri, bellek yönetimi ve performans geliştirmeleri, hata onarımları ile son güncel çekirdeğe sahip olacaksınız. .

+ Ofis yazılımı OpenOffice. org : Pardus, ofis yazılımı gereksiniminizi karşılamak için OpenOffice heyecan verici son sürümü ile geliyor. Microsoft Office dosyalarını da okuyup yazabilen ve hem Windows hem Linux ortamlarında yaygın olarak kullanılan OpenOffice. org'un yeni sürümü olan 2. 2 ile kelime işlemci, hesap tablosu, sunum ve veritabanı programları, diğer ofis dosyalarınız ile uyumluluk sorunu olmaksızın, ücretsiz ve özgür bir şekilde hizmetinizde. Pardus ekibi olarak eklediğimiz görsel malzeme, şablonlar ve uzantılar ile daha da rahat olacaksınız.

+ YALI ile anında kurulum : YALI (Yet Another Linux Installer) dağıtımımızın doğduğu yer olan Pardus Laboratuvarı'nda geliştirildi ve tepeden tırnağa test edildi. Yeni kullanıcılar için Pardus'u kurup-kullanmaya başlamak, birkaç fare tıklaması kadar kolay olacak. Sadece işleviyle değil, hızıyla da sizi şaşırtacak. Biz, Pardus Geliştirici Ekibi olarak, YALI'nın yeryüzündeki en kolay Linux kurulum sistemi olduğunu düşünüyoruz.

+ KDE masaüstü ortamı 3. 5 : KDE (K Desktop Environment), tümleşik uygulama programları ve araçları ile meşhur bir masaüstü ortamıdır. En kapsamlı ve kullanışlı masaüstü ortamı olduğuna karar vererek, en son sürümünü sizlere ulaştırıyoruz. Daha fazla bilgi için yapımcı adresini ziyaret edebilirsiniz.

+ ÜOMAR, Yapılandırma Yöneticisi : Sadece Pardus'a özgü yapılandırma yöneticisi ÜOMAR, ethernet kartınızı otomatik bulur, video kartınızı ayarlar, en uygun çözünürlüğü sağlar ve ses kartınızı çalıştırır. Kısacası ÜOMAR, tüm donanım ayarlarını sizin için tamamlayarak bilgisayarınızdan tam verim almanızı sağlar.

+ Kontact, Yeni çalışma ve işbirliği takımınız : Kontact ile e-postalarınızı okuyabilir, ayrıntılı adres defterleri oluşturabilir, bunları doğum günleri, özel günler ve toplantı anımsatıcıları ile zenginleştirebilir ve kolaylıkla arkadaşlarınızın günceleri ile ilişkilendirebilirsiniz. Kişisel Bilgi Yöneticisi ile değerli zamanınızı düzenleyebilir, takvim yazılımı ile evinizde ve işinizde önemli günlerin eşgüdümünü sağlayabilirsiniz.

+ Yeni Üzellikler : Pardus Güvenlik Duvarı (Pardus Güvenlik Duvarı, Pardus 1. 1 ile birlikte gelen bir güvenlik aracıdır. Bir kaç tıklama ile kolayca port ya da makine bazında engelleme yapabilir. Basit ve etkin arayüzü sayesinde istenen kaynakların engellenmesi mümkün olur); Geribildirim uygulaması (Pardus kullananların fikir, eleştiri ve önerilerini kolayca alabilmek ve Pardus'un yeni sürümlerini insan odaklı geliştirebilmek için hazırlanan bu yazılım, Pardus kurulduktan sonra görüşlerinizi almakta ve internet üzerinden Pardus geliştiricilerine iletmektedir); Kullanıcı Yöneticisi (Kullanıcı yöneticisi, Pardus'a yeni bir kullanıcı eklemeye ya da mevcut kullanıcıları düzenlemeye yarar)

Temel sistem gereksinimleri :

Pardus'u ortalama bir donanım ile çalıştırabilirsiniz. İyi bir verim almak için en az 512 MB RAM (bellek) ve 1200 Mhz işlemci öneririz. Aşağıda saydığımız temel iki donanım, Pardus'u çalıştırmanızı sağlayacaktır:

# 256 MB HAFIZA (512 MB önerilir)

# 800 Mhz Intel veya AMD işlemci (en az 1200 MHz önerilir)

Kurulum ;

Cd'ye boot ederek yazma : innDirdiğiniz iso dosyasının üstüne fare sağ tuşu ile tıklayıp Birlikte Aç seçeneğini seçin. Açılan listeden Cd yazma programınızı seçin (Nero , Cd Burner v. s. ) ve tamam diyin. Programınız açılacaktır. Program açılınca programda Burn/Tamam/Yaz v. s. seçenekleri ile boot edilebilir Cd oluşturabilirsiniz.

Bilgisayara Kurulum : Bilgisayarınızı BIOS ayarlarından, CD'den başlatılabilir (Boot from CD vb. olabilir) bir biçimde açtıktan sonra Pardus'un sizi yönlendirecek kurulum ekranıyla karşılaşacaksınız. Gerisini yönergeleri takip ederek devam edebilirsiniz. Kurulum yapmadan önce sabit sürücünüzdeki önemli bilgileri yedeklemeyi unutmayın!

Alpha2 , Alpha3 , Cebit ve ATA sürümü kullananlar : Konsolda vereceğiniz pisi up komutu ile Pardus Linux alpha 2 ve cebit sürümlerini güncelleyebilirsiniz.

Not : Bu sürüm son kullanıcılar için uygundur. Son beta (test) sürümüdür. Yeni özellikleri ile Pardus Açık Kaynak dünyasında adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır.

MD5Sum ; İnnDirdiğiniz iso'nun sağlam inip inmediğini md5sum kontrol programları ile kontrol edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken aşağıdaki kodu programın verdiği kod ile karşılaştırmak. Kodlar birebir aynı ise innDirdiğiniz iso sağlam demektir. ( Windows da en iyi md5sum kontrol yazılımı md5summer 'dır. Bunu tavsiye ederim )

MD5Sum Değeri : 7bdac5b40de6482e05c271e4d59816c5

Pardus'u Bilgisayariniza İndirmek İçin BURAYI TIKLAYIN

Kategoriler:
Etiketler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi