02/12/2014 0:58
Prolaktin; türkçe de süt üretici hormon anlamına gelmektedir. Vücudumuzda süt üretici bir hormon olarak görev almış olsa da, hamile kalma sürecinde ve düzenli adet görme durumlarında da rol almaktadır.

Prolaktin Hormonu, beyinde hipofiz bezinin yardımı ile düzenli olarak salgılanan bir hormondur.  İnsan vücudunda her dönem aynı seviyede salgılanan prolaktin hormonunun asıl görevi, hamilelik sırasında başlamaktadır.

Hamilelik sırasında yükselen prolaktin hormonu anneyi emzirme dönemine hazırlamaktadır. Hipofiz bezinden salgılanan prolatin hormonunun dengeleyici ise dopamin hormonudur. Vücutta salgılanan hormonların büyük bir çoğunluğu da hipofiz organı tarafından salgılanmaktadır.

Hamilelik döneminde yükselerek anneyi doğum sonrasına hazırlayan prolaktin hormonu, doğumdan sonrada bir süre yüksekliğini koruyarak hem süt üretiminin devamını sağlar hem de bu dönemde prolaktin hormonunun yüksekliği ile yumurtlama dönemini belli bir süre durdurarak doğumdan sonra hemen hamile kalınmasını önemektedir. Hamilelik süresince yükselen bu hormon sayesinde göğüs yapısı da üretilen sütler nedeni ile genişleyerek büyümektedir.

Prolaktin hormonu hamilelik haricinde başka çeşitli sebeplerce yükselmesi durumunda, adet düzenlerinin bozulmasına ve hormonun asil görevi nedeni ile göğüslerden süt ya da süt gibi sıvının gelmesine neden olmaktadır.

Sebepsiz prolaktin hormonunun en önemli belirtisi göğüslerden gelen sıvının olmasının yanında bazen bu belirtinin de görülmediği durumlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca sebepsiz prolaktin yüksekliği de gebe kalmaya bir engeldir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi