Kemik zayıflığı olarak bilinen raşitizm, kemiklerde kalsiyum depolanmasının az oluşundan kaynaklanmaktadır. Buna bağlı olarak kemiklerin şekillenmesi normal insanlara göre daha farklı olur ve düzensiz gerçekleşir. D vitamini eksikliği en büyük nedenidir. Her dönemde görülebilir ancak yetişkinlere nazaran süt dönemindeki bebeklerde daha çok rastlanır. Sıradan bir beslenme şekli insan vücudu için uygun değildir, özellikle düzensiz beslenme birçok hastalığa uygun ortam oluşturmaktadır. D vitamini eksikliği de bu hastalığın en büyük nedenidir. Doktorlar bu aşamada deniz ürünlerini ve balık yağını tavsiye etmektedir.

Raşitizm Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri yaşa göre değişiklik göstermektedir. En önemli dönem olan süt döneminde baş terlemesi artar, bebekler diğer yaşıtlarına göre hareket etmekte daha çok zorlanırlar, oturup kalkarken geç hareket ederler ve ayakta durmakta bir hayli zorlanırlar. Raşitizm, zeka geriliği ya da buna benzer farklı olayları tetiklemez ancak tedavisi geç yapılırsa havaleler ve nöbetler kaçınılmazdır. Raşitizmli çocukların alınları geniş ve göbekleri belirgin şekilde şişkindir. Diş çıkması bu tür hastalarda gecikir ve bir belirti daha yaşıtlarına göre boyları daha kısadır ve uzama süreci çok daha fazla zaman almaktadır.

Raşitizm Nasıl Teşhis Edilir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın teşhis aşamasında ailenin belirtilere uygun olarak doktor desteği alması çok önemlidir. Kemik filmi çekilmesi ve kan tahlili ile kalsiyum, fosfor ve alkalen fosfataz düzeylerinin ölçümü teşhis için yeterlidir. Bu noktada çocuğun hasta olup olmadığı ve kemiklerindeki zayıflık ortaya çıkacaktır. Tedavi noktasında, hastalığın ve hastanın durumuna göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır, eğer hastalık ileri boyuttaysa yüksek doz D vitamini bir seferde ağızdan verilir, hastalık başlangıç sürecindeyse D vitamini günlük olarak 2-3 ay gibi bir süre boyunca devamlı olarak ağızdan verilir. Tedavi sürecine doktor karar verir iki yöntemde kesin sonuca ulaştırır fakat yan etkileri de mümkündür. Bir anda yüksek doz D vitamini alan bünye buna olumsuz tepki de verebilir. Çocuklarda görülen tedavi, yaşlı bünyeye de aynı şekilde uygulanmaktadır. Belli bir yaşa ulaştıktan sonra raşitizm ortaya çıkmaktadır. Yine ilaç tedavisi uygulanmaktadır ancak vücut dirençsiz olduğu için iyileşme süreci daha fazla zaman almaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi