Bir sakız yuttuğumuzda neler olabileceği hakkında çeşitli teoriler bulmuşsunuzdur. Bu yazıda, bir sakız yuttuğunuz zaman gerçekten neler olacağını açıklayacağız.

Hayatınız boyunca en az bir kez yanlışlıkla da, olsa bir sakız yutmuş olmalısınız. Peki, sakız yuttuğumuzda ne oluyor? Küçük bir çocukken pek çoğumuz bu soruyu annemize sormuş ve o zamanlar gerçek gelen olağanüstü bazı cevaplar almışızdır. Bu konuda insanlar arasında en yaygın olarak bilinen efsane, sakızın bağırsaklara yapıştığı ve vücuttan atılması için en az 7 yıl geçmesi gerektiğidir. Bu konuda söylenen ikinci efsane ise, sakızın bağırsaklarda tıkanıklık oluşturduğu ve mide sorunları ve kabızlığa yol açtığıdır. Peki, ne kadarı doğru? Haydi, ayrıntılı olarak inceleyelim.

Sakız Yutmak Tehlikeli Mi?

Sakız yutmanın tehlikeli olup olmadığına bakmadan önce, sakızın içindekilere bir göz atalım. Sakızda bulunan temel maddeler mısır şurubu, tatlandırıcılar, gıda boyaları, yumuşatıcılar, aromalar ve sakız bazı (sakızı reçinesi) dir. Sakız, reçine dışında tüm bu maddeler insan vücudunda kolayca sindirilir. Yani bir sakız yuttuğunuz zaman sakız reçinesi dışındaki tüm maddeler vücutta sindirilir; sakız reçinesi ise diğer yiyeceklerle birlikte bağırsakta ilerler ve dışkı ile atılır. Burada sorun sakız reçinesinin yemek borusundan mideye, oradan da bağırsaklara ilerlemesi ve atılması normalden biraz daha uzun sürer. Bu süre yaklaşık 2-3 gündür, kesinlikle 7 yıl değil! Eğer yanlışlıkla tek bir sakız yutarsanız, bu kesinlikle sağlığınız için zararlı değildir.

Kısa zaman içinde büyük miktarda sakız yutmak ise, sindirim sisteminin bloke olmasına yol açabilir. Ancak; bu çok nadir bir durumdur. Küçük çocuklar ve bebekler ise, sakız ile boğulma riski altındadır. Küçük çocuklar sakızın sadece çiğnenmek için olduğunu ve sonra yutulmaması gerektiğini anlayamazlar. Bu nedenle boğulma riski daha fazladır. Küçük çocuklar ayrıca sakız ile birlikte bütün bir fıstık, madeni para gibi şeyleri de yutabilirler ve bu acil bir duruma yol açabilir. Sakızın bir takım yan etkileri de olabilir. İshal, gaz yapma ve şişkinlik; yetişkin ve çocuklarda bazı durumlarda ortaya çıkabilen, sakızın yan etkileri olarak kabul edilmektedir. Şekersiz sakızlar ise tatlandırıcı içerdiğinden daha çok yan etkileri bulunur. Ayrıca büyük miktarlarda sakız yutmak kabızlığa yol açabilir.

Hamile İken Sakız Yutmak Tehlikeli Mi?

Pek çok hamile bayan bu dönemde sakız yutmanın nelere yol açtığını merak ediyor. Hamilelik döneminde tek bir sakız yutmanın sonuçları yukarıdakilere benzer şekildedir. Ancak yapay tatlandırıcılar ve aromalar içeren sakızlar bebek ve anne için zararlı olabilir. Özellikle bazı aromalar özel durumlara sebep olur. Örneğin tarçın ağız yaraları veya ülsere neden olabilirken, meyan kökü yüksek kan basıncına neden olabilir ve sorbitol içerenler ishale neden olabilir. Sakızın bu maddeleri içerip içermediği ürün etiketinde belirtilebilir ya da belirtilmeyebilir bu nedenle sakız yutmamanız tavsiye edilir. Potansiyel yan etkileri olduğuna inanılan aspartam veya sukraloz içerdiği için şekersiz sakızlar hamile kadınlara tavsiye edilmez.

Yutulan sakız, 72 saat içinde vücuttan atılır. Sakız kesinlikle 7 yıl boyunca vücudunuzda kalmaz. Ancak, büyük miktarlarda sakız yutmak tehlikeli olabilir ve bu nedenle bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi