Kanda var olan şeker miktarının azalması sonucu aşırı terleme, sinirlilik, konsantrasyon kaybı, konuşmada zorlanma, bulantı, titreme gibi ani oluşan durumlara şeker düşmesi(hipoglisemi) denilmektedir. Açlık durumlarında daha sık görülen, şeker ve un bakımında zengin gıdalarla beslendikten bir süre sonrada ortaya çıkan bu durum 3-5 dk sürmekte gözde kararma ve terleme ile beklenmedik bir anda ortaya çıkmaktadır. Diyabetin başlangıcı olarak ilk belirtiler olabilirken, aşırı yorgunluk. stres gibi durumlarda da kalorisiz kalındığında meydana gelebilmektedir. Şeker düşmesi böbreklerde meydana gelen normal olmayan çalışma düzeninde de oluşmaktadır. Böbrek üstü bezlerinin ve tiroit'in ürettiği hormonları azlığından ve fazla salgısından da olabilmektedir.

Şeker düşmesi şikayeti ile doktora başvurulduğunda genel bir inceleme yapılmalıdır. Hasta doktora geniş detayları anlatmalı, beslenme sonucu veya iç hastalıklar sebebi ile meydana geldiğini öğrenmelidir. Glikozla şeker yükseltme testi yapılarak tedaviye ilk adım atılır. Kandaki şeker arttırımı sonunda alınan örnekler ve daha geç saatlerde tekrar alınan diğer örnekler karşılaştırılır. Eğer ilk örnekteki kandaki şeker geç saattekinden fazla ise yani geç saatlerde şekerde aşırı azalma var ise kişiye Reaktif hipoglisemi tanısı koyulmuş olur. Bu şekilde yapılan çalışmalar hastalığın tam olarak neden kaynaklandığını bulmaya yetmez. Hasta olan kişi için efor sarf ettiren hareketler yaptırılır, beslenme tedavisi uygulanır. Yapılan egzersiz ve beslenme durumunda şeker düzeyleri aşamalı olarak kaydedilir. Bulunan değerlere göre doktor tam sebebini ve nedeni anlayacak, duruma göre ilaç verecektir.

Şeker testi yapılarak hastaların neden şeker düşmesi sorunu yaşadıkları öğrenilmeye çalışılmaktadır. Vücuda şeker verilmesi, kullanılan bazı ilaçlar ile hastalığın varlığı ortaya çıkarılmaktadır. Çoğu kişi kana şeker verilmesinden sonra şeker hastalığına yakalandığını söylemekte ve çevreye de bu hissi vermektedir. Şeker testi şeker hastası olamayan bir kişiyi şeker hastası yapmaz yani bu mümkün değil, sadece var olan hastalığın gün yüzüne çıkmasını sağlamaktadır. Şeker hastalığı konusu ayrıca http://www. bilgiustam. com/seker-hastaligidiyabet-nedir-belirtileri-ve-turleri-nelerdir/ bölümümüzde detaylı olarak anlatılmıştır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi