Yaz ayları pek çoğumuz için açık hava egzersizleri yapmaya uygun zamanlar değil. Su aerobiği ekstra kilolardan kurtulmayı sağlayan, aynı zamanda yaz sıcağını yenmek için harika bir yoldur. Yazının devamında su aerobiğinin faydalarından bahsedeceğiz.

Su aerobiği ya da "aqua aerobik" eğlence ve egzersizin mükemmel bir kombinasyonudur. Bu egzersizler ritmik bir biçimde yapılan çeşitli vücut hareketlerini ve dans adımlarını içerir. Standart bir su aerobiği seansı yaklaşık 40- 50 dakika sürer. Bu egzersiz programında yavaş yavaş temel adımlardan yüksek yoğunluklu egzersizlere geçilir. İş kardiyovasküler sağlığı ve kas dayanıklılığını geliştirmeye gelince, su aerobiği standart aerobikten çok daha güvenli bir alternatif haline gelmiştir. Egzersizlerde uzuvlar, göğüs, karın, boyun ve sırt gibi vücut parçaları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Su aerobiği düşük etkili bir egzersiz şekli olduğundan özellikle yaşlılar ve artrit, osteoporoz, sırt ağrısı ve şeker hastalığı olan kişiler için yararlıdır.

Su Aerobiğinin Faydaları

-Vücut, suda olduğu zaman suyun kaldırma kuvveti nedeniyle hafifler. Suyun bu özelliği vücut ağırlığının yaklaşık % 80'ini destekler. Örneğin; normalde 70 kg olan bir kişi boyun derinliğindeki suyun içinde yaklaşık 6 kg ağırlığında olacaktır. Bu da eklemlere, sırta ve gövdeye daha az yük binmesini sağlayacaktır. Suyun kaldırma kuvveti nedeniyle yaralanma riski de daha az bulunmaktadır.

-Su havadan daha yoğundur ve böylece suyun getirdiği direnç de daha çoktur. Sıradan bir su egzersizi, suyun çalışan kaslara her yönden direnç uygulamasını nedeniyle bütün vücut kaslarının hızlıca güçlenmesini sağlayacaktır. Bir saat boyunca suda yürümenin karada yürümekten 2 kat fazla kalori yakmanızı sağlamasının nedeni budur. Suyun bu özelliği göz önüne alındığında su aerobiği, özellikle sakatlanan sporcuların ve ortopedik hastaların rehabilitasyonu için kullanışlı hale gelmektedir.

-Kalp damar sağlığının gelişmesini sağlamak, su aerobiğinin en önemli faydalarından biridir. HDL (iyi kolesterol) düzeyinin arttırılmasını sağlar. Bisiklet veya koşu gibi diğer kara sporları ile karşılaştırıldığında, suyun içinde çalışırken kalp hızı sabit kalır.

-Uzmanlar, su aerobiğinin kilo vermede diğer sporlara kıyasla daha az gayret gerektiren bir spor olduğunu söylüyor. Bir saat su egzersizi 70 kg olan bir kişinin yaklaşık 402 kalori, 90 kg olan bir kişinin yaklaşık 501 kalori ve 109 kg olan bir kişinin yaklaşık 600 kalori yakmasını sağlar.

-Su aerobiği aynı zamanda artrit ve osteoporoz gibi sağlık sorunları olan insanlar için faydalıdır. Hamile bayanlar için de çok faydalı bir egzersiz türüdür. Su, sırttaki gerginliği ve eklem ağrılarını hafifletir. Ayrıca suyun destekleyici özelliği sayesinde düşme veya devrilmelere karşı dikkatli olmak zorunda değilsiniz.

-Su aerobiğinde tüm vücudunuza egzersiz yaptırırken aynı zamanda yaz sıcağından kaçabilirsiniz. Su vücut sıcaklığının dalgalanmasına izin vermez ve ve böylece aşırı ısınmayı önleyerek sabit bir sıcaklığı muhafaza eder. Çok sıcak bir havada egzersiz yaparken bile serin ve rahat hissedebilirsiniz.

Su Aerobiğinin Sakıncaları

Su aerobik ana dezavantajı yüzme havuzu olmadan ya da bazı durumlarda özel bir eğitmen olmadan egzersiz yapmanın zor olmasıdır. Bir havuza üyelik alabilirsiniz ancak genellikle pahalı bir spordur. Bazı insanlarda deri enfeksiyonları ve tahrişe neden olur. Bu tür sorunlar suyu dezenfekte etmek için havuzlarda kullanılan kimyasal türleri nedeniyle oluşabilir. Bu tür sorunları önlemek için, havuz çıktıktan sonra en kısa sürede uygun bir duş alınması tavsiye edilir. Uygun mayolar da su kaynaklı enfeksiyon riskini azaltmada faydalıdır.

Su aerobiği hamile kadınlar, eklem problemleri olan kişiler, yaşlı ve obezite sorunu yaşayan kişiler için daha uygun bir egzersizdir. Su aerobiği daha eğlenceli, rahatlatıcı ve zevk verici olduğundan kolayca diğer sporları gölgede bırakılabilir. Ayrıca bu egzersiz bir spor salonunda olduğu gibi birçok ekipman gerektirmez. Sadece su, siz ve bu sporun sağlığınıza yapacağı bir çok fayda!

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi