02/12/2014 1:06
Susam; Asya, Avrupa, Anadolu ve özellikle de Hindistan'da yetişen küçük bir bitki ve bu bitkinin küçük ve sarımtırak tohumuna verilen isimdir. Susam tohumları mekanik şekilde sıkıştırılarak susamyağı elde edilir. Zeytinyağı gibi çözü ve yumuşatıcı özellikleri vardır. Yemek yağı olarak kullanıldığı gibi, tıp alanında da kullanılmıştır. Susam tohumlarının kabuğunun soyulup ezilmesiyle de tahin elde edilmekte olup, bu madde aynı zamanda pekmezle birlikte yenilen veya tahin helvası yapımında kullanılan bir gıda maddesidir. Susamın en iyisi, taneleri büyük ve taze olanıdır. Yumuşatıcı, çözücü ve bütün ot kökleri ve baharatları gayet iyi bir şekilde uyuşma özelliğine sahiptir.

Özellikleri:

Susam, bol miktarda yağ taşıyan bir bitki olup, ağız yoluyla alındığında müshil ilaç nitelindedir. Yaralar ve sertlikler üzerine merhem gibi sürüldüğü gibi ilaç yapımında katkı maddesi olarak ta kullanılmıştır.

Yenildiğinde vücudu normal bir şekilde ısıtır ve şişmanlatır, bu özellik hem tohumunda ve hem de yağında mevcuttur. Diğer bütün tohumlardan daha yağlıdır, bu sebeple çabucak bozulup kokuşur. Hazmı pek iyi değildir. Kusma ve ağız kokusu meydana getirir, dişler arasında artıklar bırakır, mideyi sarkıtır ve susuzluk yapar, hafifçe kızartılacak olursa veya bal ile birlikte alınırsa, yan etkisi giderilmiş olur. Susam tohumu'nun öğütülmüş tozu, susamyağının aynı özelliğine sahiptir. Fakat yağı daha tesirlidir.

Susam yağı, boğaz sertliğine ve öksürüğe karşı gayet faydalıdır. Eğer saçlar, susam yaprağının kaynatılmış suyu ile yıkanırsa, yumuşatır ve uzatır, başta meydana gelen kepeklenmeyi de giderir. Susamyağı, reyhan suyu ve zeytinyağı ile karıştırılıp kaynatıldığı zaman, elde edilen sıvı, saçların güzel bir şekilde sertleşmesini sağlar, vücutta kan çoğalmasından meydana gelen kaşıntıyı ve tuzlu balgamı giderir.

Halis susamyağı adet kanamasını çoğaltır, ana karnındaki çocuğunun düşmesine de yardımcı olur, yan akrep sokmasına karşı da faydalıdır.

Susamyağı, ketentohumu ile kızartılıp yenirse, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder, meniyi de artırır. Susamyağı (gram olarak) "kendi miktarınca içyağı ile karıştırılıp merhem yapılır ve yüze sürülürse, yüzdeki değişik rengi düzeltip yumuşatır, güzelleştirir, vücuttaki ve özellikle anüs çatlaklara ve sertliklere sürüldüğü zaman gayet faydalıdır. Eğer birbirine dolaşmış damar ve sinirler üzerine sürülürse, düzeltip doğrulmasına yardım eder. Gerek ağız yoluşla alındığı ve gerekse dıştan merhem gibi sürüldüğü zaman, vücutta kuruluktan meydana gelen buruşukluğa karşı gayet faydalıdır, sert şişlikleri yumuşatır, yüzde ve başta çıkan sivilcelere de gayet iyi gelmektedir.

Susam yağı, peynirle birlikte belli bir süre yenecek olursa, göğüsteki yaralara, vücudunda kuruluk meydana gelenlere ve nefes darlığına karşı gayet faydalıdır.

Susamyağı, boyacılar kökü diye bilinen ot kökü ve gülsuyu ile karıştırılarak alınacak olursa, ateşli baş ağrısı için iyi gelir. Susam yemek, midede sıcak karışımlardan meydana gelen yanmayı ve keskin ilaç kullanmaktan yine midede meydana gelecek olan yanmaları teskin eder. Susamyağından bir defada alınacak miktar ise 15 gram kadardır.

Hepinize sağlıklı yaşamlar dilerim.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi