Tansiyon, göründüğü gibi kolay bir değil aksine zor ve önemli bir iştir. Bazı noktalara dikkat edilmez ise yanlış ölçmek kaçınılmaz olur. Her aletin bir metodu olduğu gibi tansiyon aletinin de püf noktaları vardır. Ve bunu doğru şekilde yapmak sağlıklı sonuçlar verir.

Tansiyonu ölçülecek kişi, en az 30 dakikadan beri tam bir ruhsal ve bedensel dinlenme içinde olmalıdır. 1 saat içinde kahve ve 15 dakika önce sığara içmemiş olması lazım. Tansiyon yükseltici ya da düşürücü ilaçları içmemiş olması lazım. Ölçme sessiz ve ılık bir yerde yapılmalıdır. Tansiyon her iki koldan yapılmalı, 20 yaş altındakilere bacaktan ölçülmelidir. İlk ölçme en az 5 dakika yatan hastanın kollarından yapılır. Sonra hasta oturtulur, oturan hastanın küçük tansiyonu hafif artar, büyük tansiyonu aynı kalır. Oturduktan hemen sonra ve 2 ve 5 dakika sonra tansiyon ölçülür. Ve en sonunda hasta ayakta dururken basınç ölçülür, kan hacmi azalmış ve damar daraltıcı sinirler bozuk olan hastalarda ayağa kalkınca tansiyon düşer, baş dönmesi olabilir. Bunu da göz önünde bulundurulmalıdır.

Lastik kılıfın çevresi kol için 12, bacak için 15cm olmalıdır. Şişmanların ve atletlerin kolunda bacak kılıfı kullanılmalıdır. Çünkü kılıf dar gelirse sıkarsa tansiyon olduğundan daha yüksek çıkar. Kılıfın eni üst kolun 2/3 kadar olmalıdır. Kılıfın alt kenarı ise dirsek kıvrımının iki parmak üstünde gelmeli ve kılıf altına atardamar ortalanmalıdır. Dinlenme aparatı kılıfın altına sokulmadan atardamarın üstüne sıkıca konulmalıdır. Civa deposu ve kılıf kalp hizasında olmalıdır. Hava birden verilmeli ve yavaş yavaş düşürülmelidir. Kılıf hızlı boşaltılırsa eylemsizlik (inetia), nedeni ile civa kılıf içi basıncın gerisinde kalır. Kılıf yarı şişik durumda iken tekrar hava verilemez. Öncelikle basınç sıfıra düşürülmeli ve kılıf ancak bundan sonra şişirilmelidir. Göz manometreye bakarken kulak atardamar seslerini dinler. Sesin ilk duyduğu ses büyük tansiyon, son duyduğu ses ise küçük tansiyona karşılık olan basınçları verir. Tansiyon günde 3 kez ölçülmelidir, sabah, öğle, akşam ve bunların ortalaması alınıp sonuca bakılmalıdır. Köprücük altı atardamar darlıklarında sol ve sağ kol ölçümlerinde 10 mm den yüksek bir fark bulunur. Bu nedenle tansiyon her iki koldan da alınmalıdır.

Civalı manometreler, çok doğru ölçer, borularındaki hava ve civa kopçağı olduğu sürece hata yapmasına imkân yoktur. Yaylı manometreler ise zamanla gevşeyebilir ve bu nedenle 6 ayda bir civalı manometrelerle karşılaştırılmalıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi