Tip II diyabet genellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde görülen diyabet şeklidir. Başlangıç döneminde pankreas yeterli düzeyde insülin salgıladığı halde salgılanan insülinin hücreler tarafından kullanılmaması söz konusudur.

Pankreas yeterli insülini sağlayamadığı kısım hastalığın ilerleyen kısımlarıdır. Diğer önemli kısmı ise diyabet hastalarının %90'nını oluşturmaktadır.

Tip II Diyabetin Oluşmasında En Önemli Nedenler

Genetik( kalıtım) nedenler: Ailelerinde diyabet hastalıklarına sık sık rastlanan kişiler, kalıtımsal olarak diğerlerine göre hayat tarzlarını, ( düzenli spor yapmak, kilolarını normal sınırlarda korumak, doğru beslenmek gibi) , genç yaşlardan başlayarak düzenlemeleri gerekmektedir.

Obezite ( şişmanlık nedenleri): En önemli rolü olduğu ve diyabetin oluşmasında önemli etken olduğu kabul edilen şişmanlık, çocukluk ve ergenlikte düzenli spor yapıldıysa, erişkinlikte pek rastlanılmamaktadır. Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmış çocukluk ve ergenlik dönemindeki kişiler, erişkinlik döneminde de bu durumu sürdürdüklerinde ve doğru beslenme alışkanlığı da eşlik ettiğinde diyabet hastalığına yakalanma riskleri en aza indirmektedirler.

Çocuk ve ergenlikte oluşan obezite, genellikle yanlış beslenme ve fiziksel aktivite azlığından kaynaklanmaktadır. Yetişkinlikte görülen obezitenin tedavisinde ise uygun diyet ve egzersiz önemli bir rol oynamaktadır. Yani obezite diyabetin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir nedenidir.

Fiziksel hareketsizlik nedenleri: Televizyon, bilgisayar, ve otomobil kullanımı gibi günümüz teknolojisinin en büyük zararlarındandır. Bu durum çocukluk çağlarından başlayarak tüm yaş gruplarından insanları hareketsiz bir hayata özendirip, yönlendirmektedir. Gelişmiş ülkelerde aynı durum söz konusu değildir. Çünkü, çocuk ve ergenler okullarında hemen her gün spor ve fiziksel aktivite olanağı bulurken, teknolojinin olumsuz izlerini bu şekilde silmeye çalışmaktadırlar.

Ülkemizde çocuk v gençlerimiz maalesef bu olanağa sahip değiller. Bu nedenle, ailelerin bu durumun eksikliğini farkında olup çocuklarının spor yapmasını teşvik etmelerini ve onların spor yapmaları için olanak sunmaları gerekmektedir. Örneğin, spor okullarına kurslarına göndermek gibi. Çocukluk ve gençliğinde bu olanağı bulamamış, ancak düzenli egzersiz yapmak isteyen kişiler, yaşlarına uygun egzersiz yaptıklarında, fiziksel aktivitenin diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde " genetik etki" değiştirilemeyen nedenken; "şişmanlık ve hareketsizlik" değiştirilebilen nedenleri oluşturur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi