Ana Sayfa
İletişim
Yazar Girişi
Arama Yap
:
Kategoriler
Astronomi
Bilgisayar
Bilim
Biyoloji
Coğrafya
Diğerleri
Donanım
Edebiyat
Eğitim
Ekonomi
Etkinlikler
Fizik
Güncel
Hayvanlar Alemi
Hobi
İcadlar
İnternet
Kimdir
Kimya
Mekanlar
Mobilite
Nasıl Çalışır?
Otomobil
Oyun
Popüler Yazılar
Psikoloji
Sağlık
Sanat
Teknoloji
Ürün İnceleme
Yaşam
Yazılım
Tüm yönleri ile web sitesi kurulumu
02/12/2014 1:07
İnternette yer almak için artık bir web sitesi sahibi olmanız gerektiğini düşünüyorsanız doğru yerdesiniz, bu yazımızda en baştan başlayarak nasıl bir web sitesi sahibi olunur öğrenebilirsiniz.
Alan adı almak : Alan adları web sitemizin en önemli parçalarından bir tanesidir, normalde web sitenize erişmek için kullanılacak olan ip adresinin daha anlaşılır ve akılda kalıcı olması için alan adınızı kiralamanız gerekir, alan adları ücretleri ödenerek yıllık olarak kiralanır. Alan adına örnek : bilgiustam. com
Alan adı kiralayabilmek için öncelikle alan adını sizin adınıza tescil edebilecek bir firma bulmanız gerekiyor, İngilizce'niz iyi ise Dünya çapınca hizmet veren firmalar ile çalışabilirsiniz ancak benim size tavsiyem Türkiye'de ki çok iyi alan adı ( domain ) hizmeti veren firmalardan bir tanesi ile çalışmanız.
Dünya çapında hizmet veren firmalar : godaddy , namecheap
Türkiye'de hizmet veren firmalar : ihs , alantron
Alan adınızı belirlerken dikkat etmeniz gereken noktalardan ilki alan adı içerisinde ü, ı, ö, ğ, ç gibi Türkçe karakterleri ve diğer özel karakterleri kullanamazsınız.
Domain tescil edeceğiniz firmayı belirlerken firmanın anasayfasında icann logosu bulunup bulunmadığını kontrol ediniz, icann logosu olan firmalar domain konusunda tam yetkili firmalardır.
Alan adınızı satın almak için çalışmak istediğiniz firmayı seçtikten sonra firma sitesinin domain bölümüne giriş yapmalısınız, sitede bir arama kutusu ve domain uzantılarından oluşan tablodan sitenizin isminin başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilirsiniz, eğer siteniz için düşündüğünüz alan adı başka bir sitede zaten kullanılıyorsa kendinize başka bir alan adı bulmanız gerekiyor. Kendiniz için belirlediğiniz alan adı satın alınabilir durumda ise siparişinizi verebilirsiniz, ödemenizin ardından domain firması kısa süre içerisinde domaini sizin adınıza tescil edecektir.
Türkiye çapında hizmet veren firmalar genel olarak kredi kartı ve banka havalesi ile ödeme imkanı sunarken Dünya çapınca hizmet veren firmalardan paypal, moneybookers gibi sanal bankacılık hizmetlerini kullanarak da ödeme yapabilirsiniz.
Alan adınızı satın aldıktan sonra domain yönetim paneline giriş yapıp paneli biraz inceleyebilirsiniz, panelde en çok dikkat etmeniz gereken kısım DNS bölümüdür, bu bölüme hosting firmanızın DNS adresini gireceksiniz böylelikle alan adınızı sitenizin ip adresi ile eşleştirmiş olacaksınız.
Web alanı ( hosting )
Alan adınızı satın aldıktan sorna sitenizi barındıracağınız bir alana ihtiyacınız vardır, bu alana hosting adı verilir. Hosting firmaları güçlü bilgisayarlara sahiplerdir sitenizi barındırdığınız bu bilgisayarlar veri merkezi ( datacenter ) adı verilen çok yüksek internet bağlantı hızına sahip özel yerlerde bulunur. Hosting satın almadan önce dikkat etmeniz gereken pek çok husus vardır yanlış bir hosting firmasını seçerseniz tüm verilir yok olabilir.
Çalışmak istediğiniz hosting firmasını seçerken firmanın vergi levhası olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz, vergi levhası olan firmalar satın aldığınız hosting hizmeti sonucunda size hizmet faturası da verirler. Hosting firmasının açık adres ve onlara ulaşabileceğiniz bir telefon numarasına dikkat ediniz, firma herhangi bir zamanda gidip ziyaret edebileceğiniz bir yer olmalıdır.
Hosting firmanızı bulmak için firmalar hakkındaki yorumları inceleyin, bir firmanın güvenilir olduğuna karar vermeden önce firmayı internette arayın ve çıkan olumlu, olumsuz sonuçları inceleyin firmanın sitesinde ki referanslara göz atın sitelerin açılma hızlarını kontrol edin.
Firmalar hakkındaki en önemli hususlardan bir tanesi kullanıcıya verdikleri destektir, bu yazıyı okuduğuna göre büyük ihtimalle sitenizi kurduktan sonra da hosting konusunda yardıma ihtiyacınız olucaktır bu konuda size en iyi desteği hosting firması verebilir, tabi desteğe sahiplerse. Hosting firmalarını araştırırken bulduğunuz firmaların destek bölümlerini inceleyin telefon, mail, ticket gibi hangi sistemlerle destek verdiklerini araştırın gerekirse mail atarak test edin.
Kendine güvenen firmalar sizlere deneme süresi veya para iade garantisi sunabilirler, bu hizmeti sunan firmaların anasayfalarında ki gerekli şartları mutlaka okuyun.
Hosting sitelerinde ki hosting türlerini incelerken iki tür hosting göreceksiniz bir tanesi Windows sunucular üzerinde bir tanesi Linux sunucular üzerindedir, hangisini alacağınıza karar vermeden önce sitenizin türünü ve altyapısını kesin olarak bilmeniz gerekmektedir eğer hazır site şablonlarından bir site kurmayı düşünüyorsanız öncelikle şablonu bilgisayarınıza indirerek dosya uzantılarını kontrol edin.
Windows hosting : asp, aspx, acess, mssql, html destekler.
Linux hosting : php, mysql, html destekler.
Site kurulumu
Hosting planınızı satın aldıktan sonra sitenizin kurulumuna geçmeniz gerekiyor, sitenizin kurulumu için kendi yazdığınız dosyaları kullanabilir veya hazır site şablonlarından yararlanabilirsiniz.
Hazır site şablonlonlarını kullanarak kolay ve kullanışlı siteler oluşturabilirsiniz, internette bu şablonlar hakkında bilgi alabilir eklentiler ve temalar ile zenginleştirebilirsiniz.
Kullanabileceğiniz şablonlar ( scriptler ) :
Forum siteleri için : Vbulletin, Mybb, SMF
Blog siteleri için : WordPress
Portal siteleri için : Drupal, Joomla, Mkportal
Bu şablonları kendi sitelerinde deneyebilir, görebilir ve indirebilirsiniz. Kurmak istediğiniz site şablonunu bilgisayarınıza indirdikten sonra dosyaları sitenizin bulunduğu sunucu bilgisayara göndermelisiniz, bu işlemi yapmak için FTP ( File Transfer Protocol ) programlarından bir tanesini kullanabilirsiniz.
İndirdiğiniz FTP programıyla sitenize bağlanmak için programın "Connect" butonuna basın, karşınıza site bilgilerinizi girmeniz gereken bir pencere çıkacaktır.
Sitenizin adresini ftp://siteadresi. com şeklinde girin, kullanıcı adı ve şifre kısımlarını doldurmak için ise hosting firmanızın size gönderdiği maili kontrol ediniz kullanıcı adınız ve şifreniz hosting firmanızın size gönderdiği mail içerisinde yer almaktadır.
FTP'ye bağlandıktan sonra size bazı klasörler listelenecektir, bu klasörlerden public_html veya www olanı seçiniz, www klasörü aslında public_html klasörürür kısayoludur yani herhangi birini seçebilirsiniz. Klasörün içerisinde girdiğinizde içerisinde bazı dosyalar olabilir o dosyaları önemsemenize gerek yok yapmanız gereken kendi site dosyalarınızı o klasör içerisinde atmak , eğer hazır site şablonu kullanacaksanız indirdiğiniz şablon rar veya zip dosyası içerisinde yani tek paket halindedir dosyaları sunucuya göndermek için öncelikle paketten çıkartlasınız. Günümüz FTP programlarının pek çoğu sürükle - bırak yöntemini desteklemektedir paketten çıkarttığınız şablon dosyalarını sürükle - bırak ile ftp programının içerisine bırakın ve dosya gönderiminin bitmesini bekleyin.
Dosya aktarımı tamamlandıktan sonra şablonun sitenize kurulumu için veri tabanı ( database ) oluşturmanız gerekmektedir, veri tabanı oluşturabilmek için öncelikle hosting kontrol paneline girmelisiniz.
Hosting kontrol paneline giriş için : www. siteadiniz. com:2082 adresine giriş yapın sizden istediği kullanıcı adı ve şifre alanlarını doldurabilmek için hosting firmanızın site gönderdiği maili kontrol ediniz. Hosting kontrol paneline girdikten sonra veritabanı veya database ile ilgili ikona tıklayarak bir adet veri tabanı ve bir adette veri tabanı kullanıcısı belirleyin.
Temel olarak site kurulumu anlatmış olduk, şablonunuzun kurulumu için gerekli kurulum adımlarını takip etmeniz gerekmektedir her şablon için ayrı kurulum talimatları bulunmaktadır bu talimatları ilgili şablonun sitesinde veya şablonların Türkiye destek sitelerinde kolaylıkla bulabilir, destek alabilirsiniz.
Kategoriler:
İnternet
Yukarı Git »
Etiketler:
Windows
İlgili Diğer İçerikler
SMF için ufak ipuçları
SMF Paketlerin Manuel Kurulumu
SMF Sisteminde Basit SEO Çalışmaları
Sosyal İmleme Siteleri ve Habberci.com
Tüm yönleri ile web sitesi kurulumu
Türk insanına has Google Logoları…
vBulletin Panel Kullanımı-1
Web Siteleri , İnternet Ve Para
Youtube Videolarınız İçin Bazı Püf Noktaları
Yapılan Yorumlar
Henüz kimse yorum yapmamış.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yapın
Adınız:
E-Mail:
Mesajınız:
Doğrulama:
Popüler Sayfalar:
Tanen Nedir? Tanen İçeren Besinler Nelerdir?
1663 ziyaret
Anket Nedir? Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir? Uygulama Teknikleri Nelerdir?
3149 ziyaret
Burnun Yapısı ve Koku Almanın Canlılar İçin Önemi
2901 ziyaret
Sinoptik Gözlem Nedir?
1511 ziyaret
Tornalama Hakkında Herşey: Freze, Matkap, Planya, Vargel
1287 ziyaret
Son Ziyaretler:
Biyolojik Silahlar ve Etkileri
Yeni
Pastörizasyon Nedir?
Yeni
Türk Mitolojisi ve Unsurları
Yeni
İsveç'in Coğrafi Konumu ve Özellikleri
Yeni
Sörf Nedir?
Yeni
Hosts Dosyası Nedir?
Ekinoks Nedir?
Vista Transformation Pack 5.5
İntel'in Core 2 Duo E6400'ü %56'lık oc ile fiyat-performans kralı
Avedesk 1.3 Bölüm 1
Samsung'un 32 GB Flash Sürücüsü Görücüye Çıktı
M-Audio, Avid/Digidesign tarafından satın alındı - İki dev birleşti
İşte Karşınızda Yeni Honda Civic
Cubase 4 - Devrimci bir kilometre taşı Müzik prodüksiyon yazılımı.
M-Audio MobilePre USB - USB Beslemeli, Pre-amplifikatörlü USB Ses Kartı
Windows Vista Güncelleştirme Paketi
VW Touran CCS (BiZEL Motorlu Tek Araç)
Avedesk Bölüm2
StrokeIt 9.5
NanoTeknoloji Nedir?
AMD: Fusion ile CPU ve GPU'yu Birleştiriyor.
Murat Günak kimdir?
Barkod Nedir?
VW Tiguan ( Küçük Touareg )
Java Destekli Telefonlar için 3D Performans ve Kalite Testleri
Cubase 4 - Kontrol Odası (Control Room)
Avedesk Bölüm 3 - Ave Scripter Eklentileri
SSL Nedir? Nasıl Çalışır?
C-Metisse (Citroen'in Yeni Bombası)
MouseIMP Pro
H-racer ve Hydrogen Station
Beklenen oyun: Trackmania UNITED çıktı!
Windows Vista Sidebar
Ürün incelemesi: Saitek P3000 Wireless PRO Gamepad
Ürün İncelemesi: Toshiba USB 2.0 1GB Flash Bellek
Ekran Kartları Nasıl Çalışır?
Pardus Linux 2007 Beta 2
AMD FireSTREAM Kartlara Logosunu Verdi
VISTA TRANSFORMATION PACK 6.0
Ürün İncelemesi: APC Back-UPS RS 1000VA Kesintisiz Güç kaynağı(KGK)
Samsung'tan Dünyanın En İnce Cep Telefonu
Apple iPhone
Hidrojen Kullanan Otomobil Sayısı Her Geçen Gün Artıyor!
Saab Bio Power
Yüzyılın icadı: Erke Dönergeci
Nintendo Wii Haber Kanalı Artık Yayında
Super Mario artık Nintendo Wii ‘de
TecrubeliPilotAraniyor.COM
Vista'nın da çıkmasıyla beraber 4 çekirdekli işlemciler artık standart hale geliyor
Mobility Radeon X1900
10.000 Pardus
Avedesk Eklentilerin Ayarlanması
Dünyanın İlk Boxer Turbo Dizel Motoru
Ford Mustang Giugiaro Konsept
Kuantum Bilgisayarlar Geliyor
Dizüstü Canavarı: Monster T2-Rex T72M575U1
Microsoft Virtual PC 2007
ATI Catalyst 7.2 Sürücüleri Çıktı!
Yüzyılın yarış oyunu: Test Drive Unlimited!
Yahoo Messenger Vista !
Vista üzerinde IIS 7.0 Kurulumu
MSN alternatifi, kullanıcıların yeni gözdesi: Trillian
Kuantum Bilgisayarlar
Video oyunları çocukları zayıflatıyor
F1'e geri sayım…
HP iPAQ Voice Messenger 510 ; Ses tanıma, Wi-Fi, Windows Mobile 6.0 hepsi bir arada
Corel WordPerfect Lightning' in halka açık beta sürümünü yayımlıyor!
Intel 11X Fabrikasını Yenliyor
Toshiba'dan 51 GB HD DVD
Casper, dört çekirdekli Intel CoreTM 2 Quad Q6600 işlemciye sahip yeni modelini pazara sundu.
Far Cry'ın devam oyunu, muhteşem grafikleriyle: Crysis
Değişen İklim Değil,Enerji Olsun!..
Küresel Isınmanın Nedenleri? Sebepleri?
IBM Dünya'nın En Güçlü Bilgisayarını Geliştriyor
Oyunlar yeni bir boyut kazandı: TrackIR!
Vista Aero Reloaded
Elbit Systems VIPeR "avcı-katil" robotu çıkarıyor
Hard Disk Pazarının Kralı: Seagate
Yod'm 3D
Adobe'den Ücretsiz PDF Oluşturma Hizmeti
AeroClear Glass for Vista Theme
Hava Kirliliğini Arttıran Sıcaklık İnversiyonu- Bölüm1
Türk insanına has Google Logoları…
Hava Kirliliğini Arttıran Sıcaklık İnversiyonu- Bölüm2
Yahoo'dan Sınırsız Email Kapasitesi
NuSphere PhpED IDE
Google Spreadsheets
Vista'da Farklı Temalar Kullanmak
Ati HD2900XT, Nvidia 8800GTX'a Karşı: Crysis Demo ve 3DMark06 Testleri
768MB 8800GTX, 512MB ATI HD 2900XT, 640MB 8800GTS Oyun ve 3DMark06 Testleri
Mucitlerimiz Gün Işığına Çıkıyor
İTÜRO
İTÜ Robot Olimiyatları
Free Loader güneş pili
Hovercraft: Sınır Tanımayan Araç
Vestel, Tamamen Türk Yapımı Yakıt Pili Üretti
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Adobe CS3 ile Mac'te, Daha Fazla Şey Yapın
Boğaziçi Üniv. Robot Günleri
Kuzey Işıkları'nın Dansı
Güneş Enerjisi Nedir?
Motorlarda Piston Tipleri ve Kullanılan Malzemeler
Motorlarda Yanma Odaları ve Özellikleri
Geleceğin Yakıtı, Hidrojen Nedir?
Crysis'in sahne tasarımlarına bir göz atalım