02/12/2014 0:56
Turner sendromu, daha çok kız bebeklerde görülen bir hastalıktır. Kız bebeğin yaşıtlarına göre boy ve kilosunun az olması, gelişmesini yavaş ve geç tamamlaması ile ortaya çıkan bu hastalık; bebek anne karnındayken ortaya çıkmaktadır.

Bebeğin anne karnına düşmesi ile başlayan bu hastalık, bebeğin doğumu ve tüm yaşamı boyunca devam etmektedir. Yüzyıllar önce görülen bu hastalığın nedeni ise bebekteki dişi kromozomların yeterli şekilde çalışmaması, eksik olması ya da herhangi bir nedenden dolayı hasara uğramasıdır. Dişi kromozomu yeterli çalışmayan kız çocuk, yaşıtları gibi bir ergenlik geçiremeyecek, boyu kısa kalacak ve kilosu onlara göre az olacaktır. Hastalığın genetik olabileceği düşünülmüştür ancak genlerinde bu hastalıktan bulunmayan ailelerinde turner sendromlu bebek doğurdukları görüldüğü için hastalığın sebebini net olarak genetik faktörlere bağlamak doğru olmayacaktır.

Turner Sendromlu Bir Kız Çocuğun Gelişimi Nasıl Olur?

- Yaşıtlarına göre daha kısa boylu olurlar.

- Kadınlık hormonları yetersiz ve yumurta hücreleri bulunmamaktadır.

- Zeka seviyeleri yeterli ancak öğrenme kabiliyetleri güçsüzdür.

- Kendine olan güvenleri yeterli değildir, öz güven eksikliği yaşarlar.

- Yaşıtlarına göre ergenliğe daha geç girerler.

Anne-Babaya Düşen Görevler Nelerdir?

Çocuğunda turner sendromu olacağını öğrenen anne ve baba bebek anne karnındayken dilerlerse gebeliğe son vererek bu durumu hiç yaşamazlar. Ancak kimse yavrusundan bu derece kolay ayrılamayacağı için genel olarak anneler doğumun gerçekleşmesinden yanadırlar. Zaten bu hastalığı taşıyan bebeklerin yüzde 98'i doğmadan anne karnından düşmektedir. Ancak doğmuş bir turner sendromlu bebeğin büyüme ve gelişmesinde anne ve babaya büyük görevler düşmektedir.

Bu görevler;

- Anne ve babanın çocuk belli bir yaşa geldiğinde onunla bu hastalığı konuşması, yaşayacağı durumları anlatması gerekir.

- Çocuğa diğer çocuklardan farklı olduğu yansıtılmadan uzaktan gözlenmeli eksik ve güçsüz olduğu noktalarda destek olunmalıdır.

- Bu durumun onun hayatını etkilemeyeceği sağlıklı bir insan gibi yaşayacağı anlatılmalıdır.

- Çocuğun çevre ile olan ilgisi kesilmemeli ona daima güven duyulduğu hissettirilmelidir.

Turner sendromu bulunan bebeğinize erkenden büyüme hormonu tedavisi uygulanarak bu hastalıktan kurtulmanız mümkün olmaktadır. Bebeğin boyun kısmının yele gibi olması, kollarının dışa dönük olması gibi fiziksel sorunlar ise cerrahi müdahaleler ile giderilmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi