02/12/2014 0:50
Vasabi, Turpgiller familyasına ait bir bitki olarak literatürdeki yerini almaktadır. Vasabinin kökü, çok yoğun bir tat ve acı içermesi nedeniyle, yemeklerde çeşni olarak kullanılmaktadır. Vasabi aynı zamanda, "Japon turbu" olarak da isimlendirilebilmektedir.

Vasabinin acı hissiyatı veren güçlü tadı, acı biberlerde bulunan kapsaisinin, dil üzerinde sebep olduğu acıdan daha fazla, hardalın ise burun ve solunum yollarında verdiği acı hissiyatına da yakın bir tattır. Vasabi, özellikle Japonya'daki vadi ve nehir yataklarında, doğal yollardan yetişmektedir. Vasabi, yiyecek piyasasında ve gıda sektöründe, özellikle 'Drauma' ve 'Mazuma' türleri ile bulunsa da, tüm çeşitliliği bu iki türü ile sınırlı değildir.

Vasabi, tıpkı diş macunu tüplerine benzer paketlerin içinde satılmaktadır. Ham kök halinde, ya da kullanıma hazır şekilde satılan vasabinin kök şeklinde olan biçimi, çok ince şekilde doğranarak ya da rendelenerek kullanıma hazırlanmaktadır. Özelliklerde vasabi bulunan lokantalarda, bu besinin macun hali, müşterilerin siparişi üzerine hazırlanmaktadir. Ancak, bu forma getirilen vasabi, 15 dakika içerisinde aromasını yitirmektedir. Bilhassa Suşi hazırlanırken, vasabinin pilav ve diğer malzemelerin arasında hazırlanması ve servis edilmesi, vasabi tadının daha uzun süre korunmasında ve yemeğe lezzet katmasında etkili olmaktadır.

Vasabi bitkisinin yaprakları, taze olmak kaydıyla yenebilmektedir. Vasabinin köklerindeki tadı, yapraklarında da mevcut haldedir.

Vasabinin yarattığı acı, yağ bazlı değildir. Bu nedenle de, hissedilen acı kısa süreliğine yaşanmaktadır ve yanında tüketilen bir başka besin kaynağı ile kolaylıkla giderilebilmektedir. Acı tat, öncelikle burun deliklerinde ve solunum yollarında oldukça etkili şekilde hissedilmektedir. Bu acılık, tüketilen vasabi miktara bağlı olarak, çok yüksek şiddette acı da verebilmektedir.

Vasabi buharının burun yolu ile bünyeye alınması, kuvvetli bir uyarıcı etki yaratmaktadır. Vasabinin bu özelliği, özellikle duyma özürlü kişilerin olağanüstü ve tehlikeli durumlarda uyarılması gerektiğinde kullanılabilmektedir. Bu konu ile ilgili bir deneyde, deneyin uygulandığı deneklerin uykularından on saniye gibi kısa bir sürede uyanması mümkün olmuştur. İlgili deney ve yine ilgili çalışmalar ise, 2011 yılında verilen Nobelk Kimya Ödülü'nü Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi ve Junichi Murakami'ye kazandırmıştır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi