Yengeç, on bacaklılar ailesi içinde yer alan ve "Brachyura infra" takımını oluşturan, kabuklu türdeki canlıların ortak adıdır. Genel anlamda değerlendirildiğinde, çok kısa bir kuyrukları olduğu söylenebilir. Karın bölgesi ise toraks diye tabir edilen yerin altında gizlidir. Kalın bir dış iskelete sahip olan yengeçler, aynı zamanda bir çift kıskaç ile de en bilinir niteliklerini kazanmışlardır.

Yaşam yerleri açısından, dünyadaki bütün okyanuslarda bulunabilen yengeçlerin, buna ek olarak çok fazla çeşitte olan ve tatlı sularda ya da karada yaşayabilen türleri bulunmaktadır. Yengeçlerin boyutları ise oldukça değişkendir. Şöyle ki, yalnızca birkaç milimetre olan bezelye yengeci de vardır; bir bacağının boyu neredeyse 4 metre olan Japon örümcek yengeci de vardır. Boyutlar, bu iki sınır arasında değişmektedir.  Yengeçlerin beşer çift bacakları bulunmaktadır. Bu bacaklardan ilk sıradaki, bir çift kıskaç görünümündedir. O nedenle bu bacakları, hareket etmek amacı ile kullanmazlar.

Yengeçlerin yürüyüş tarzı ise hayli enteresandır. Yan yan yürüyen bu canlılar, bacaklarını sadece bu yöne doğru bükebildikleri için bu şekilde hareket etmektedirler. Yengeçlerin kasları da çifter çifter çalışmaktadır. Mevzu bahis yengeç kaslarından biri bacağı sadece çeker, çekilen bacağın ileri atılması için bir başka kasın çalışması beklenir. Bu bilginin yanı sıra, yan yan yürüme tarzı, suyun yoğunluğu ile ilgili de olabilmektedir. Hava ile suyun yoğunluk değerleri ve hareket edebilmek için gereken iskelet yapıları düşünüldüğünde, yengeçlerin yapılarının, suyun içinde daha rahat hareket ettiği sonucu çıkarılır. Karadaki yengeçlerin daha zor yaşadığı, bu çıkarım ile ilgili olan bir başka durumdur.

Yengeçlerin beslenme şekilleri incelendiğinde, bu canlıların hem otçul, hem de etçil olduğu anlaşılmaktadır. Yengeçler genel olarak, su yosunları ile beslenmektedirler. Bunun yanı sıra, av yeteneklerine ve türlerine göre yumuşakçalar, solucanlar, diğer kabuklular, mantarlar, bakteriler ve tortular gibi pek çok şey de yengeçlerin besin kaynağı olabilmektedir. Karışık beslenme (bitkisel ve hayvansal), yengeçlerin gelişimi ve metabolizması adına gerekli olan bir durumdur.

Yengeçlerin evrim süreci, vücutlarının sağlamlığı ve karınlarının küçülmesi durumlarını baz alarak karakterize olmuştur. Başka canlılar da benzer süreçler yaşasa da, bu iki durum yengeçlerde daha belirgin görüldüğü için, yengeçlerin karakterine endekslenmiştir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi