02/12/2014 0:57
Bilimsel bir yanı olmamakla beraber, Yusuf Peygamberin güzelliğinden ve ulaştığı yüksek mertebeyi göz önüne alarak, bu böceğin güzelliğinden dolayı yusufçuk ismi verilmiştir.

Göz alıcı renkleri, uzun vücut yapıları, birbirine birleşik gözleri ile çevremizde özellikle de yaz aylarında sıkça görülmektedirler. Göllerde, barajlarda, durgun sularda sık sık karşımıza çıkmaktadırlar. Genellikle arılar, kelebekler, tatarcıklar, sivrisinekler, böcekler ve solucanlar gibi canlılarla beslenirler. Durgun sularda çok sık görülmelerinin nedeni olarak larvalarını fazla akıntısı olmayan sulara bırakmaları olarak açıklayabiliriz.

Yusufçuk böceklerinin bilinen beş yüze yakın alt türü bulunmaktadır. İnsanlara herhangi bir zararları olduğu tespit edilmemiştir; aksine yusufçuk böceklerinin dolaylı da olsa faydasının olduğu ispat edilmiştir. En önemli faydası sivrisinekleri avlaması sonucu bu sineklerin artmasını ve insanlara zararlarını azaltmaktadır.  En çok tropikal iklim şartlarında görülmektedirler, sıcak ve güneşli havalarda daha çok uçtuklarından bu havalarda daha çok görülmektedir. Gözleri çok ileri derecede görme yeteneğine sahiptir. Özellikle de hareketli olan nesneleri daha da iyi algılamaktadırlar. Sahip olduğu iki gözün her biri 1000 ayrı gözden oluşmaktadır. Gördüklerini ağır çekimde görüyormuş gibi algılarlar. Saydam yapıda iki çift kanatları bulunmaktadır.  Yusufçuk böceklerinin, bazı türlerinin uçuş hızı saatte 95 km. hıza ulaşmaktadır. Yusufçuk böceklerinin çiftleşmelerinden sonra dişi yusufçuk böceği, erkeğinin kafasını yiyerek belirli bir süre bununla beslenirler. Uzun süre boyunca hava da asılı vaziyette durabilirler.

Yusufçuk böceği akıl almaz ve mucizevî vücut yapısı ile günümüz teknolojilerinde bazı yapıların ilham kaynağı olmuştur. Yazılı ve görsel basında yer alan haberlere göre, skorsky helikopter firması yakın geçmişte tasarladığı helikopterde tasarım sırasında yusufçuk böceğinden esinlendiğine dair haberler yer almaktadır.  Yusufçuk böcekleri, yumurtadan çıktıktan sonra farklı yaşam sürelerine sahiptirler. 6 ay dan başlayarak 7 yıla kadar yaşam süreleri vardır. Yumurtlama süresi gelen dişi yusufçuklar, yumurtalarını genellikle su kıyısına veya kıyıda bulunan bitkilerin yapraklarına bırakırlar. Ya da su üzerinde uçarken su üzerine yumurtaları bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavrular, uzun süre su altında yaşamlarını sürdürmektedirler. Su altında yaşamalarına olanak veren ve solungaçlara benzeyen organları bulunmaktadırlar.

Yusufçuk böceklerinin su altındaki yaşamlarının sonucunda, su üzerine çıktıklarında derileri sırt bölgelerinden yarılmaya başlarlar bu yarıktan yetişkin yusufçuk çıkar bir süre sonra da küçük olan kanatları gelişmeye başlar. Çok kısa süre içerisinde normal boyutlarına ulaşırlar. Bir süre sonra da renkleri olması gereken tonları yakalar.

Sonraki
Sonraki Konu:
Üveylik

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi