02/12/2014 0:55
Ülkemiz şartlarında yaz aylarının en büyük sıkıntısı, sıcaklar karşısında terlemek oluyor. Özellikle ağustos ayının son günlerini yaşadığımız şu günlerde aşırı sıcaklar yüzünden birbirinden farklı yöntemlere başvuruyoruz.

Bunlardan birisi denize ya da havuza girmek oluyor. Çünkü sıcak havanın hararetini soğuk içeceklerden çok havuz ya da deniz gibi ortamlar kesiyor. Yani ter bezleri artan vücut ısısını düzenlemek için vücutta buharlaştırma yapıp vücut ısısını ayarlamaya çalışır. Bu sadece sıcak havadan dolayı değil, spor yaparken ya da bedenen çalışırken de yaşanır. Sonuçta yine ısınan vücut, gerekli ısı dengesini korumak için bir şekilde soğumaya ihtiyaç duyar. Bundan dolayı da vücutta buharlaştırma yapmak ister. Bu da terleme olarak bize yansır.

Peki bu terleme olayı serinlemek için girdiğimiz havuz ya da denizde de gerçekleşir mi? Yüzme işlevini gerçekleştirirken ister istemez bir enerji harcarız. Çalışan kaslar, metabolik ısının ortaya çıkmasına sebep olur. Bu durumda yüzerken terlemek için yüzdüğümüz suyun ısısı çok önemlidir. Eğer suyun soğukluğu vücudumuzu soğutacak seviyedeyse terleme gerçekleşmez. Fakat suyun ısısı bunu başaramayacak seviyede, yani sıcak ise çalışan vücut ısı dengesini yakalamak için yine dengeleme işlevini devreye sokacak ve yüzerken terleyeceğiz. Fakat su içinde olduğumuz için terlediğimizi anlayamayacağız. Yani işin özü vücudun ısı dengesinde saklı. Vücut ısımızı girdiğimiz havuz ya da deniz gibi ortamlar düşüremediği taktirde metabolizma devreye girip bu işlevi kendisi gerçekleştirir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi