Her yaş grubundan insanda görülebilen ama en çokta bebek, küçük çocuk ve yaşlılarda görülen akciğer lobunun iltihaplanması sonucunda meydana çıkan ve tedavisi düzenli olarak yapılmazsa ölümle bile sonuçlanabilen bir hastalıktır.

En çok kış aylarında görülmektedir. Akciğerlerimiz'de bulunan hava kesecikleri iltihaplanmış bir sıvı ile dolar, bunun sonucunda da akciğerlerimiz hayati öneme sahip oksijeni alıp vücudumuza dağıtamaz ve vücut fonksiyonlarında bozukluklar meydana gelmeye başlar. Kandaki oksijen miktarı düşüş gösterir. Kandaki beyaz küre sayısında aşırı artış görülür.  Zatürrenin belirtilerinden bahsedecek olursak, üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından başlar, yüksek ateş, kuru ve hırıltılı öksürük, balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, üşüme, şuur kaybı, aşırı susama, hızlı solunum, yüzde şişme, kuru ve beyaz dil, titreme, iştahsızlık, dalgınlık, nefes almakta zorluk ve halsizlik şeklinde görülmektedir ve çoğunlukla yatak istirahatı yapmadan düzelme göstermez.  Zatürre, yakın temas ile insandan insana bulaşabilen bir hastalık türüdür. Hastalıkla bir kişinin öksürme, aksırma, hasta kişilerin konuşurken ağızlarından havaya yayılan mikroorganizmaların yakınlarında bulunan sağlıklı kişilere ulaşarak ilk önce üst solunum yollarını etkilemesi ile kendini göstermeye başlamaktadır.

Zatürrenin teşhis edilmesi için yapılacak en etkili yöntem, akciğer röntgenidir. Gerekli görüldüğünde, tomografi balgam ve kan tahlili ile de teşhis konulabilmektedir. Çok gerekli görüldüğü durumlarda bronkoskopi yapılabilir. Zatürreye yakalanan hastalara uygulanacak tedavi yöntemleri olarak ta, ilk başta yatak istirahatı mutlaka gerekmektedir. Bu hastalığa yakalanan hastalara, hastalığın aşamasına ve çeşidine göre doktor tarafından verilen antibiyotikler, öksürük ilaçları ve balgam sulandırıcı ilaçlar doktor tavsiyesine uygun miktarda ve sürede kullanılmalıdır. Bu hastalığa yakalanan ve nefes darlığı sıkıntısı çeken hastalara oksijen verilmektedir ve nefes açıcı ilaçlar ile takviye yapılmaktadır. Zatürre hastalığına yakalananlarda en önemli ve hayati öneme sahip olan şey erken teşhis ve tedaviye erken başlanmasıdır.

Zamanından gerekli tedavi uygulanmazsa, insanları ölüme kadar götürebilecek olan bu zatürre hastalığından korunmak için alınabilecek önlemlerden bahsedecek olursak, sigara içmemek, alkolden kaçınmak, dengeli beslenmek, aşılanmak, temizliği, el ve yüz yıkama alışkanlığını artırmak zatürreye korunmak için alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi