Bir cumartesi sabahı saat 9. 30 da seminerin yapıldığı yere gitmek gerçekten zorluydu. Ancak salonda bu zorluğu yenen çok sayıda genç arkadaş vardı. Seminerin ilk bölümünde Daron Yöndem , Silverlight 2. 0'ı genel özellikleri ve çeşitli uygulamalarla hoş bir sunumla anlattı. Silverlight hakkında fazla araştırma yapmamış olmamama rağmen yapılan örnekleri pek zorlanmadan anladım. Pek zor bir yapısı yok. Özellikle . net 'de programlama yapan kişiler için çözmek oldukça kolay olacaktır. Yazıyı okuyan arkadaşlar arasında Silverlight nedir? diye soranlar olabilir. Silverlight, günümüzde çok yaygın olarak kullanılan Flash'ın bir benzeri uygulama. Ancak farklılıkları oldukça fazla. Birçok noktada Flash tan öteye de geçebilmekte.

En büyük fark Silverlight uygulamasının kullanıcının makinesinde çalışıyor olması. Uygulama gerekli parametreleri ve animsyon bilgilerini kullanıcıya xml, xaml gibi dosyalar olarak gönderiyor. Bu gelen verileri kullanıcının makinasındaki silverlight uygulaması çalıştırıp internet tarayıcısında gösteriyor. Bu sayede uygulamaları işletim sisteminden bağımsız şekilde kullanabiliyorsunuz. Örneğin ilerki günlerde muhtemelen yapılacaktır (yada şuanda da yapılmış olabilir bilemiyorum) sunum dosyalarını açabilen bir Silverlight uygulaması yapıldığını hayal edin. Sunum yapacağınız bilgisayarda da Power Point yüklü olmadığını varsayalım. Bu durumda internet sitesine girip oradaki silverlight uygulamasını çalıştırıp sunum dosyasını aç demeniz yeterli olacak. (örnek seminerden alıntıdır). Bu vb. çok sayıda uygulama geliştirilebilir. Silverlight ın güçlü olduğu noktalardan biri de video oynatma konusu. Özellikle çok sayıda videoyu aynı anda rahatça oynatabiliyor ve işlemciye de aşırı bir yük oluşturmuyor. Performans açısından gayet etkileyici geldi bana.

Silverlight hakkında değinmek istediğim bir nokta daha var. Silverlight tasarımlarının Microsoft un geliştirdiği Expression Design programını kullanarak, animasyonları da Expression Blend isimli programını kullanarak yapıyorsunuz. Bundaki temel neden xaml formatında uygulamaları yazmak zahmetli bir iş. xaml de bir xml fotmatında yazı dosyası. Ancak parametreleri html gibi alışkın olmadığımızdan ve piyasada xaml derleyen bir başka uygulama olmadığından Expression Studio ürünlerini kullanmak oldukça yararlı. Bu programlar aynı zamanda Visual Studio ile de entegre çalışabilmekte. Tasarımın ayrı bir programda, kodlamanın da ayrı bir programda yapılıyor olması ve hep iki program arasında geçiş yapıyor olmanız biraz zahmetli ve karışık geldi bana. Tabi alıştıktan sonra çok da sorun olmayacaktır.

Silverlight ı bukadar anlattıktan sonra seminerin devamına geçmekte yarar var. Yoksa yazını sonu gelmeyecek :)

Seminerin 2. bölümünü panel tarzında oldu. Konuşmacı olarak Ali Rıza Babaoğlan, Eralp Erat, Kadir Çamoğlu, Uğur Umutoğlu, Daron Yöndem ve Ali Servet Eyüpoğlu katıldılar. Ali Rıza Babaoğlan, Microsoft un öğrenci programından (MSP) bahsetti. Üniversitede okuyan öğrenciler kendilerini tanıtan bir video çekip Microsoft'a başvuruyorlar. Şuan başvurular başlamış olup ilgilenen arkadaşlar http://www. msakademik. net/haberdetay. aspx?id=215 adresinden başvurabilirler. Microfsoft un üniversitedeki temsilcisi oluyorsunuz. Etkinlikler düzenleneceği zamanlar sizlerden fazlasıyla yardım alıyorlar. Tabiki bukadar kısıtlı değil. Üniversiteyi bitirdikten sonra isterseniz Microsoftla çalışmaya devam edebiliyorsunuz. Buradaki en önemli olan nokta üniversite yıllarında sorumluluk alıp birşeyler ortaya koyabilmeniz. Bu da size ilerki yaşamınızda oldukça deneyim kazandıracaktır şüphesiz.

Ali Servet Eyüboğlu'da üniversiteden bir arkadaşıyla başlayıp hayata geçirdikleri www. mekanist. net isimli internet projesinden bahsetti. Projenin nasıl hayata geçtiği, ne gibi süreçlerle ve sorunlarla karışlaştıklarını bizlerle paylaştı.

Panel bölümü daha çok sohbet tarzındaydı. Bu bölümün sonunda da bir çekiliş yapıldı. Hayatımda ilk defa çekilişten kendi adımın okunduğunu duydum :) Türkiye'deki Microsoft MVP (Most Valuable Professional) ünvanlı kişilerin deneyinlerinin kaleme alındığı bir kitap kazandım. Alfa yayınlarından çıkan bir kitap. Tam ismi "Türk MVP'lerden Çözüme Giden Yolda En Değerli Deneyimler". Kitapçılarda bulabilirsiniz. Güzel ve yararlı olacağını düşündüğüm bir eser.

Seminerin son bölümünde ise Eralp Erat, Team Foundation Server uygulamsını bizlere tanıttı. İlk defa gördüğüm bir uygulamaydı. Genel olarak yazılım geliştirirken takım çalışmasının düzenlenmesi, yönetilmesi ve projenin istikrarlı şekilde sürdürülüp tamamlanmasına yarayan çok kapsamlı büyük bir uygulama. Birden fazla kişi yazılım geliştirirken kimin neler yazdığını, kaç günde verilen görevi tamamladığını, programdaki hataları ve kimlerin yapacağını , nekadar sürede projeyi geliştirdiklerini  kısacası projenin her aşamasını denetleyebiliyorsunuz. Bu sistem Microsoft un kullandığı sistemin kullanıcılarla paylaşılması gibi de görülebilir. Buna benzer çok sayıda uygulama mevcut aslında. Benim bi ara ilgilendiğim ve bazı noktalarını çözemediğim Subversion da benzer bir yapıyı yazılımcılara sunuyor. Ancak Team Foundation Server yada Team Suite oldukça gelişmişi. Daha fazla ayrıntılı bilgi veremeyeceğim çünkü çok kapsamlı bir konuydu ve ilk defa diniliyordum.

Seminerin ilk günü oldukça güzel geçti. Hazırlayanlara teşekkürlerimi sunuyorum faydalı bir etkinlikti. Nasipse pazar günü yapılacak olan 2. gün etkinliğine de katılacağım. Internet Explorer 8 , Web 3. 0 ve Linq konularında fazlasıyla bilgi alacağımıza eminim.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi