Fiziksel Özellikleri: Tüm türlerde bastırılmış vücut, bazı türlerde çok derin; çeşitli derecelerde sivrilmiş hortum; küçükten çok büyüğe ağız, geniş gözler; yarı dikenli ön kısma sahip dorsal yüzgeç, yumuşak-ışınlı sırt; dorsal ve anal yüzgeçler boyunca uzanan küçük güçlü dikenler; ön dorsal dikenler oldukça uzun (dülger balığı); ölçüler genellikle küçük.
Yaşam Çizgisi: Yumurta ve sperm, döllendiği yer olan suya bırakılır; bazı türlerde yumurtalar dişinin içinde döllenir, daha sonra bırakılır; yumurta veya larvalara ebeveyn ilgisi yoktur.
Beslenme Tarzı: Balık ve omurgasızlar.
Yaşam Alanı: Çoğu çamurlu, kumlu ya da taşlı diplerdeki deniz zeminlerinde ortaya çıkar; çok azı tuzlu suya girer; tümü deniz balığı olarak bilinir; derinlik: 5 -1. 550 m Yeryüzünde Dağılımı: Güney Kutbu, Atlantik, Hint ve Pasifik Okyanusu, Akdeniz.
John dülger balığı (Zeus faber), St. Peter balığı olarak da bilinir ve Cape dülger balığı (Zeus capensis) ile beraber 90 cm'e kadar büyüyen, en uzun dülger balığı türüdür. Tüm dülger balıklan mükemmel gizli avcılardır. Farkedilmeden avlarının üzerine kayabilirler ve geniş "menteşeli", tüp ağızlarıyla kurbanı içeri çekerek onları vurabilirler.
Zaihormes Takımının 3 temel familyasının içinde 13 cinste 36 tür bulunur. Bu familyalar: Dülger balıkları (Zeidae familyası), oreolar (Oreosomatidae familyası), çotra balığı (Caproidae familyası)'dır. Zeiformes takımında ayrıca daha küçük üç familya vardır.
John, Peter ve Arkadaşları John deniz dülgeri (Zeus faber), özellikle, dorsal yüzgeçlerinde geniş ışınlar olan, iyi gizlenen bir türdür. Zemine yakın kalma eğilimi gösterir, neredeyse kayıyor gibi görünerek narin bir şekilde yüzerler. Aynı zamanda kafa uçlarını belirlemeyi zorlaştıracak derecede incedirler. Bu özelliklerin ikisi de onları harika avcılar yapmaya yardımcı olur; ringa balığı, hamsi ve diğer balık sürüleriyle, aynı zamanda kalamar ve kabuklularla beslenirler. Büyük John dülger balığı 90 cm uzunluğa ve 8 kg ağırlığa ulaşabilir.
Bazı yakın akrabalarıyla beraber John dülger balığı, mükemmel besinler olarak düşünülür ve türleri oldukça popülerdir. Gümüş dülger balığı (Cyttus austrails), 40 cm ticari olarak avlanılan Avustralya türüdür.
Gümüş John dülger balığı (Zenopsis conchifer) gümüş grisidir ve iki sabit beneği vardır. Batı Hint Okyanusu'na ve Atlantik'in iki yakasına geniş şekilde dağılmıştır; önemli bir diğer balıktır. Dülger balıklarının üreme alışkanlıkları çok iyi bilinmemektedir. Çoğu türde yumurta ve sperm döllenmenin gerçekleştiği suya bırakılır. Fakat küçük dülger balığı (Zenopsis nebulosus) yumurta şişinin içinde döllenir ve daha sonra bırakılır. John dülger balığı, yavrularının olgunlaşması 4 yıl alabilir ve daha sonra 8 yıl yaşayabilirler.
Genişleyebilen Ağızlar
Dülger balığının ağzı inanılmazdır. Ağız kapandığında (gözün görebileceğinden daha hızlı), yemi menzilinin içine çekebilen geniş bir "menteşeli" tüp oluşturur. Dülger balıkları, gizli hareket eden avcılardır. Öyle ki yemlerinin (balık ve omurgasızlar) üzerine farkedilmeden kayabilirler ve ölümcül bir doğrulukla onları vurabilirler.
Oreolar ve Çotra balıkları
Geniş gözlüye benzeyen, oreoların (Oreosomatidae familyası) kısa-yüzgeçli versiyonları, sadece on kadar üyesi olmasına rağmen, Güney Kutbu, Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarında bulunan dülger balığımsıların küçük familyalarıdır. Derin su türleridirler ve büyük yuvarlak gözlü oreo (Oreosoma atlanticum) yaklaşık 1. 550 m derinlikte bulunur. Çotra balığı familyasını (Caproidae) oluşturan 12 tür, kırmızı vücuda sahiptir ve zımpara görünümü veren küçük pulları vardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.