Uzayda, Dünya dışında oldukça fazla gezegen ve uzay cismi bulunmaktadır. Bu uzay cisimleri ve gezegenlerin bir kısmı, Dünya'yı doğrudan etkilemektedir. Dünya'yı doğrudan etkileyen uzay cisimlerinin en önemlilerinden biri ise, göktaşı ya da diğer bir adıyla meteor'dur.
Göktaşı, uzaydan Dünyaya yüzeyine düşen cisimlerin genel adına denmektedir. Dünya'yı doğrudan etkilemesinin nedeni ise, senede yaklaşık atmosfere birkaç bin göktaşı girmektedir. Fakat, bu sayıdan sadece 500 kadarı, yeryüzüne düşmektedir. Meteorlar, atmosfere girerken, saniyede 11 ile 72 km arasında yol kat ederler. Atmosferde aşırı miktarda sürtünmeye maruz kalan göktaşları, bu sürtünme sonucunda eriyerek yeryüzüne inerler, Erimeyenler ise, direkt olarak yeryüzüne düşmektedir.
Göktaşlarının kimyasal yapısında ise, çeşitli moleküller bulunmaktadır. Bu moleküllerin türüne göre meteorlar, 3 gruba ayrılmaktadır. Taşsı demirli meteor türünün yapısında, demir, silisyum, karbon, magnezyum, alüminyum, ve oksijen yer almaktadır. Demirli göktaşlarının yapısında, nikel, galyum, iridyum ve germanyum gibi moleküller bulunmaktadır. Taşsı demirli göktaşlarında ise, çeşitli metallerle olivin maddesi bulunur.
Dünya var olduğundan beri, dünyaya oldukça fazla göktaşı düşmüştür. Büyük bir göktaşı Dünya'ya düştüğünde, yeryüzünde krater meydana gelir. Bu kraterin genişliği ve derinliği ise, göktaşının büyüklüğünü belirler. Dünya üzerinde en büyük kraterler şunlardır;
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.