02/12/2014 0:58
Yaygın Adı: Kaplan Köpek Balığı

Bilimsel Adı: Galeocerdo cuvier

Familya: Carcharhinidae

Takım: Carcharhiniformes

Boyutları: Genellikle 3- 4, 3 m civarında, 385-635 kg ağırlığı arasında değişirler. Bildirilen maksimum boy 7, 4 m ve ağırlık 3. 110 kg'dır.

Fiziksel Özellikleri: Burnu geniş ve küttür. Büyük ağzında testere gibi dişleri vardır. Gri gövdesi üzerinde koyu renkli kaplan desenini çağrıştıran desenleri bulunur. Gençlerinde bu desenler daha belirgindir, yaşla beraber solar. Karnı beyazdır, kuyruk yüzgecinin üst lobu geniş ve çok güçlüdür.

Yaşam Çizgisi: Yavrulayan türlerdendir, yavru sayısı 11 ile 82 arasında değişir. Yavru anne karnında 12-13 ay kalır, yeni doğanlar 51-102 cm boylarında'dır.

Beslenme Tarzı: Oldukça çeşitlilik gösterir, yenebilecek her şeyi yerler. Ayrıca yenilemeyecek şeyleri de yutarlar. Bunlar: Şişeler, konserve kutuları, metal parçaları, araba lastikleri, para, giysi, çuvallarla kömür ve hatta patlayıcılar bile vardır. Bu tür bazen okyanusun yüzgeçli çöp kutularıol arak anılır.

Yaşam Alanı: Kıyı yakınlarında 140 m derinliğe kadar olan bölgelerde yaşar fakat 305 m ve daha derine kadar inebildiği de bildirilmiştir. Genellikle yüzeyde, nehir ağızlarında ve denizkulaklarında bulunurlar, belki okyanusun açıklıklarında da rastlanabilir ancak gerçek bir okyanus canlısı değildir.

Yeryüzünde Dağılımı: En tropik ve ılıman sulara fazlaca dağılmışlardır ancak Akdeniz'de bulunmazlar.

Kaplan köpek balığı, en tehlikeli köpek balığı türlerinden biridir. Bunun yanında hipnotize edilebilir. Transa geçtiği zaman ağırlaşır ve sakinleşir. Tabi ki öncelikle köpek balığını sırt üstü çevirmek şarttır ki bu hiç de kolay bir iş değildir.

Genelde saldırgan bir tür olmalarının yanında yemek konusunda seçici olmamalarından dolayı da insanlara karşı tehlike arz ederler.   Yenebilecek her şeyi yerler, insanlar da bu kategorinin içindedir. Kaplan köpek balıkları insanlara saldırı liginin neredeyse galibidir fakat büyük beyaza (Carcharadon carchariasi) birinciliği kaptırmıştır. Büyük beyazın saldırıları sayı bakımından fazla olsa da kaplan köpek balığının saldırıları daha ölümcüldür.

Ölümcül saldırıların ana nedeni saldırının tarzında yatar. Büyük beyaz ısırır ve avını serbest bırakır, ardından ikinci ısırık için geri döner fakat kaplan köpek balığı saldırır ve testere gibi durmadan parçalar, koparmaya devam eder. Sonuçta avına kaçış için imkân sağlayacak bir aralık bırakmaz.

Saldırılar, avın ya altından ya da suyun yüzeyinden gelir. İkinci durumda köpek balığı kafasını sudan dışarı çıkarıp etrafına bakar. Bunu av olup olmadığını araştırmak için veya avına çarpmadan önce bakmak için yapar. Büyük beyaz köpek balığı da bu hareketi yapan az sayıdaki köpek balıklarından biridir.

Kötü Damak Zevki

Kaplan köpek balığının çok çeşitlilik gösteren beslenme alışkanlığına sahip olması ve tat duyusu bakımından seçici olmaması onun sıkça sindiremeyeceği şeyler yemesi ile sonuçlanır. Örnek vermek gerekirse, kaplumbağa kabuğunu verebiliriz. Bu durumda köpek balığı sindiremediği nesneleri kusar. Bu özellik sadece kaplan köpek balığında görülmez fakat bu onun her şeyi yemesine olanak veren bir faktördür.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi