Bileşikgiller ailesine bağlı olup, anavatanı Kuzey Amerika olmasına rağmen Avrupa ve Türkiye de de bir sebze bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Her ne kadar sıfat olarak kullanılıyor olsa da kendileri, yer elmasının mutfaktaki yerini çoğu insan bilmemektedir.

Adından yola çıkılarak bir meyve olduğu düşünülse de, yer elması bir sebzedir ve diğer sebzeler gibi onunda yemeği yapılmaktadır. Yer elmasının tadı ve iç doku yapısı itibari ile her ne kadar turpu anımsatıyor olsa da, zeytinyağlı yemekleri yapılabildiği gibi salatalarda ve dilimlenmiş olarak da tüketilebilmektedir. Yetiştirilme şekli havuca benzeyen yer elması, dikildiğinden 40- 50 hafta sonra yer altında yetişen havuç ve patates gibi topraktan çıkarılarak toplanır. Yer elmasının bitki kısmı bir buçuk metreyi bulurken, çiçeksi kısmı ayçiçeğine ve papatyalara benzemektedir.

Yer elmasının yetiştirilme şekli patates anımsatırken tadı ise, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise, yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker hastalarına önerilen bir sebze olmasına karşın kalorisiz olması nedeni ile de diyetlerde kullanılması da önerilmektedir. Yer elmasının saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Bunlar;

* Cildi güzelleştirerek daha parlak ve güzel görünmesini sağlamaktadır,

* Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir,

* Cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmaktadır,

* İçeriğinde nişasta bulunmaması nedeni ile şeker hastalarına fayda göstermektedir,

* Hemoroitlere iyi gelmektedir,

* Besleyicidir ve vücut direncini arttırmaktadır,

* Müsil etkisi yaparak kabızlığı çözer ve idrar söktürmektedir,

* Yapısında bulundurduğu besin değerleri ile kansızlığa iyi gelmektedir,

* Böbrek, safranın ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlamaktadır,

* Göğsü yumuşatmakta ve öksürüğü de kesmektedir,

* Mafsal ağrıları, romatizma ağrılarını ve kronikleşen ağrılara iyi gelmektedir,

* Emziren annelerde sütünün arttırılmasında kullanılmakta ve iyi gelmektedir,

* Kilo vermek içi diyet ve spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahip olması nedeni ile de diyet yapanlara önerilmektedir,

* Haşlanarak lapası çıkarılan yer elmasının lapa hali, şişlikler üzerine konulması halinde şişliklere de iyi gelmektedir...

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi