"Tarihe þöyle bir göz attýðýmýzda 2. Dünya savaþý sýrasýnda büyük çapta teknolojik ilerlemeler olduðunu görürüz. 2. Dünya savaþýndan sonra, tüketiciye aðýrlýk verilmesi kapitalist ekonominin baþlangýcý ve belki de birçok insanýn umut kaynaðý oldu. Üretimi hýzla artan ürünlerin tasarýmý da git gide önem kazanmaya baþladý. Bu zenginlik ve teknolojik geliþmeye hýzla ayak uyduran ve de ciddiye alan çeþitli kuruluþlar ise kurumsal kimlik kavramýný oluþturmaya baþladýlar. Bu tabii ki öncelikle görsel malzemeler aracýlýðýyla oldu. Fakat zamanla bu kavramýn tüketici için ne kadar önemli olduðunu, arkasýnda saðlam temeller olduðu sürece güven kazanacaklarý fikrini benimsediler"(Pektaþ, s. 161).

Bu görsel unsurlar aslýnda çok uzun zamanlardan beri vardý. Ortaçað'da loncalar ticareti kontrol altýnda tutmalarý için kimlik iþaretleri kullanmýþlardýr. 1700‘lü yýllarda ise her tüccarýn kendisine ait farklý birer amblemi veya mührü olmuþtur. Endüstri, seri imalat ve pazarlama ile görsel kimlik ve amblemler önem kazanmýþtýr. 1950'lerden bu yana görsel kimlikler bilinen eski sembol ve amblemleri geride býrakmýþtýr. Ancak bu tarihten sonra bütün görsel iletiþim unsurlarý sözel iletiþim unsurlarýný da içine alarak kuruluþu bütünleþtirici bir kurumsal görüntü oluþturabilmiþtir.

"Ticari yaþamýn baþlamasýyla birlikte kurumlar da kimlik arayýþý içine girmiþlerdir. Tüketiciler tarafýndan kurumlar tercih edilmek için kendilerini tanýtýcý logolar, amblemler, isim ve renkler ile birer kimlik edinme ihtiyacý duymuþlardýr. Ýþte bu noktada kurum kimliði devreye girmiþtir. Kurumlar kendilerini, topluma kabul ettirmek ve rakiplerinden farklý olduklarýný göstermek için kendilerine ayrý bir kimlik oluþturma yoluna gitmiþlerdir. Kurumlar kendi tutum, dizaynlarý ile çevreleriyle iletiþim kurmuþlardýr"(Gülsünler, 2002).

"Her bireyin kendine ait kendisini dýþarýya çevresine tanýttýðý ve tanýndýðý bir þahsiyeti, kimliði vardýr. Kendi kimliði doðrultusunda hareket eder. Diðer insanlardan bu özellikleri ile ayrýlýr ve bireyler kimliði ile deðerlendirirler. Dünyadaki ekonomik, sosyal ve politik baskýlar arttýkça kurumlarýn ve kuruluþlarýn adresleri ve iþlevleri de sýk sýk deðiþmektedir.    Örgütlerin de kendi kimlikleri bulunmaktadýr. Deðiþen teknolojiler, ticaretin büyümesi üretilen ürün veya hizmetlerin dünya pazarlarýna ayný anda sunulmasý onlarýn da deðiþmesini gerektirir. Kuruluþun sunduðu ürün veya hizmet ne olursa olsun her iþin karar mekanizmalarýna iliþkin yönetsel, stratejik veya destekleyici bir iþlevi bulunmaktadýr" (Sampson, 1995:26).

Bu yüzden kimlik kavramý büyük önem taþýmaktadýr. Bunu belirtmek içinde kimlik konusunu bireysel kimlik, kolektif kimlik ve kurumsal kimlik olarak 3 gruba ayýrabiliriz.

Bireysel kimlik:

Her insaný birbirinden ayýran, bizi biz yapan tüm özelliklerimizdir. Kiþiye özeldir. Kim olduðumuz ya da kendimize sorduðumuz "ben kimim?" sorusunun cevabýdýr.

Kolektif kimlik:

Kolektif kimlik yaþanan bir süreci yansýtýr. Bu doðrultuda zaman içinde var olmuþ ve belli bir alanda isim yapmýþ bir takým gruplarýn, diðer gruplardan farkýný ortaya koyan kimliðidir.

 

Kurum kimliði:

Kolektif olarak net bir kimlik geliþtirmek ve üyelerini duygusal olarak kendine baðlamak ile oluþturulur. Bunun için bazý deðer ve normlara sahip olmak gerekir.

"Kurum kimliði denilince birçok kiþinin aklýna gelen ilk þeyler; kuruluþun logosu, kullandýðý renkler ve amblemi gibi görsel unsurlar olsa da, bu unsurlar bu kavramý belirlemede ve açýklamada yetersiz kalmaktadýr. Oysa kurum kimliði; bu görsel unsurlarý içine alan kurumsal tasarýmýn yaný sýra kurumsal davranýþ, kurumsal iletiþim ve kurum felsefesi unsurlarýndan meydana gelmektedir"(Bozkurt, 2004:111).

KURUM KÝMLÝÄžÝNÝN UNSURLARI

Kurumsal davranýþ: Kurumun üçüncü þahýslara davranýþ biçimidir.

Kurumsal iletiþim: Kurum kimliðinin iletiþimle iç içe olmasýdýr. Kurumun pazarda olmasý, reklam, satýþ geliþtirmesi, halkla iliþkiler, kamuoyu araþtýrmasý ve personel iletiþimi gibi konulardan yararlanmasýyla oluþur.

Kurum felsefesi: Kurumun deðer, tutum, ilke, hedef ve tarihinden meydana gelir.

Bu ifadeler esas alýnarak "kurum kimliðinin oluþturulmasý, halkla iliþkiler uygulamalarýnýn en geniþ faaliyet sahasýdýr denebilir. Çünkü kurum kimliði, organizasyonun bütün görünümlerini kapsamakta ve iletiþimin bütün fonksiyonlarýný içermektedir" (Jefkins, 1995a:33).

Kurum kimliðini etkileyen bir baþka unsur da kurumun mevcut kültürel yapýsýdýr. Bu konuda önemli olan nokta þudur ki; kurum kültürü kurum kimliðini çok büyük ölçüde etkiler. Kurum kültürü bazen kurum kimliði içerisinde, bazen de tek baþýna ele alýnabilir.

Günümüzde kurumlarýn ekonomik baþarýsý, kuruluþun hedef kitlesine kendisini ne kadar doðru ifade ettiði ile deðiþir. Çalýþanlar "ben" deðil, "biz" duygusu içerisinde olmalýdýr. Kurum kimliði kurum içinde, pazarda ve halkýn arasýnda kalýcý olabilmelidir.

"Kurum kimliði bir firmanýn ortak görünümünü tanýmlamaktadýr. Buna hem personel politikasý ve sosyal faaliyetler gibi dâhili noktalar, hem de dýþa yönelik kuruluþ binasýnýn oluþturulmasý ve düzenlenmesi, müþteri hizmeti, yerel politika reklam ve ambalaj gibi iletiþim stratejileri dâhildir" (Okay, 2000).

Kurum kimliði hakkýnda kýsaca bir taným yapmak gerekirse; kurum kimliði; var olan bir kuruluþun, yönetim, sistem, hizmet ve faaliyetlerinin belirlenmesi ve bu hedeflere görsel semboller oluþturarak tasarým ve grafik hizmeti oluþturulmasýdýr.

Kurum için oluþturulmuþ bir kimlik ancak kurumun hedeflerini, kalitesini ve ilkesini dýþarýya yansýtabiliyorsa tam olarak baþarýya ulaþmýþ demektir.

Fakat dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var ki o da bu süreç içerisinde kurumsal kimlik kendini yenileyebilmeli, modern kalabilmeli ve zaman içerisinde özelliðini kaybetmemelidir.

Kurum kimliði grafiksel açýdan 3 gruba ayrýlýr.

-      Monolitik kimlik

-      Desteklenmiþ kimlik

-      Markalaþtýrýlmýþ kimlik

Monolitik Kimlik

"Kendini tek bir görselle ifade eder. Kuruluþ her yerde tek bir kimlik kullanmaktadýr. Faaliyet alanlarý çok çeþitli olsa da tek bir kimlik ile kendini ifade etmektedir. Bu nedenle firma ve ürünleri kolayca hatýrlanýp algýlanabilir. (Shell, THY Mc Donalds gibi). Bu gibi kuruluþlar ürünleriyle birbirleriyle baðlantýlý olarak düzenli geliþirler" (Ak, 1998:21).

"Monolitik kimlikle hareket eden iþletmeler þu özelliklere sahiptir:

-          Tek kimliðin esas gücü organizasyon tarafýndan tanýtýlan her ürün ve hizmetin ayný isme, tarza, niteliklere ve karaktere sahip olmasýndandýr.

-          Ana kuruluþ tarafýndan bu tip kuruluþlarý kontrol etmek kolay, ucuz ve ekonomiktir.

-          Dar bir alanda çalýþýrlar.

-          Uzun yaþam süresine sahiptir.

-          Tek kimliðe sahip olan iþletmelerin tanýnma oraný daha yüksektir. Bu da pazar açýsýndan büyük bir avantajdýr.

Daha çok bankalar, petrol þirketleri ve hava yollarý tarafýndan tercih edilmektedir" (Wally, 1996:85).

Desteklenmiþ Kimlik

Bir ana kuruluþun yanýnda ona baðlý olan yan kuruluþlar vardýr ve bu yan kuruluþlarýn ana kuruluþtan farklý kendilerine has kurum kimliði olabilir. Bu kimlik anlayýþýna desteklenmiþ kimlik denir. Ülkemizde bu þekilde desteklenmiþ kimlik taþýyan birçok yan kuruluþ vardýr.

Bu firmalarýn logolarýný inceleyelim.

Ana Kuruluþ

Yan Kuruluþ

"Bunlarda ana kuruluþun hangi firma olduðu hatýrlanabilir þekilde belleklere yerleþtirilir. Çoklu kimliði olan kuruluþlar þu özellikleri taþýmaktadýr:

-          Bu kuruluþlar çok sektörlü kuruluþlardýr, geniþ bir faaliyet alanýnda hizmette bulunurlar. Üretim, toptan satýþ, perakende satýþ ve bir ürünün her þey ile kendi bünyelerinde üretilmesidir.

-          Finansal kitle, kanaat oluþturanlar, muhtemel bazý þirketler ve müþteriler gibi belirli hedef kitleleri vardýr. Bu hedef kitlenin toplam sayýsý ve gücüyle etki etmek istemektedirler.

-          Çoðu zaman rekabete dayanan ürünleri vardýr. Bu yüzden þirketler, müþteriler ve çoðu zamanda kendi çalýþanlarý arasýnda rekabet problemleri olabilir.

Sýk sýk farklý ülkelerde faaliyette bulunan bu kuruluþlarýn buralarda ürettikleri ürünler de farklý olabilir" (Okay, 2000:50)

Marka Kimliði

Markalý ürün üreten kurumlar günümüzde kurumun kimliðindense markanýn kimliði ile ön plana çýkmaktadýr. Tüketici markayý tanýmakta hangi kurumun ürünü olduðuyla ilgilenmemektedir.

"Ürünü belli bir iþaretle belirleme politikasý bir ürünün satýþýný desteklemek için güçlü bir araçtýr" (Wally, 1999:115).

"Marka ile tüketici arasýndaki bað kimlik ile oluþmaktadýr. Marka kimliði rekabetçi ortamda markanýn geliþimini sürdürmesi ve kârlý bir büyüme saðlamasý için sýçrama tahtasý olacaktýr" (Akýncý, 1998:239).

"Marka kimliði bir kiþinin veya kiþiler grubunun bir ürüne gösterdiði duygusal olduðu kadar rasyonel baðdaþtýrmalar bütünü bir baþka deyiþle ürünün kiþiye çaðrýþtýrdýðý duygu ve düþünceler bütünüdür" (Peltekoðlu, 1998:287).

"Ürün veya iþletmenin fiziksel ve fonksiyonel farklýlýklarýndan çok psikolojik farklýlýklar marka kimliði ile ön plana çýkabilir" (Yaylacý, 1999:154).

2.          KURUMSAL KÝMLÝK TASARIMI

Kurumsal kimlik, bir kurumun imzasýdýr. "Kurumsal kimlik, güvenilirlik oluþturmak için stratejik bir kaynaktýr ve çeþitli çýkar gruplarý arasýnda destek ve yeni iþ çevrelerinde rekabet avantajý kazanmak olarak ele alýnmaktadýr" (Dowlig, 1986:109).

Kurumlarýn diðerlerinden ayýrt edilebilmesi, onlardan sýyrýlabilmesi için kurumsal kimliðe ihtiyaçlarý vardýr.

"Kurumsal kimlik, þirket imajýnýn görsel olarak anlatýlmasýdýr. Bu görsellik þirket logosu, þirketin çalýþma yerleri, binalarý, üniformalarý, broþürleri ve reklamlarý aracýlýðýyla saðlanýr"(Erdoðan ve baþk. , 2004:51).

Kurumsal kimlik "Bir þirketin stratejik olarak tanýmlanmýþ ve operasyonel olarak uygulamalý içsel ve dýþsal olarak þirketin kendisinin sunumu ve davranýþýdýr" (Uzoðlu, 1999).

Wally OLLÝNS' e göre kurumsal kimlik;

-          Kim olduðunu

-          Ne yaptýðýný

-          Nasýl yaptýðýný

Doðru yansýtabilmelidir.

Kurumsal kimlik kurum içi ve kurum dýþý faaliyetleriyle hedef kitleler ile kurum arasýnda bir bað oluþturur.

Kurumsal kimlik firmanýn görünen yüzüdür. Firmayý yansýtýr, onun özelliklerini ifade eder. Kamuoyu üzerinde kurum hakkýnda bir imaj býrakýr.

Bu tanýmlara göre kurum kimliði hem kuruluþun görsel öðeleriyle yani broþür, kartvizit, antetli kaðýt gibi görsel iletiþim unsurlarýndan hem de kurumun içine yani kuruluþ stratejisi ve faaliyetleriyle oluþur.

  Firmanýn kurumsal kimlik ile kendine imaj oluþturmasýndaki amaçlar:

-          Kurumun reklamýný yapmak

-          Hedef kitleye ulaþmak.

-          Kurumun kendisini tanýtmak

-          Satýþlar için kamuoyunu etkilemek

-          Kurum için itibar oluþturmak, saðlam bir imaj yaratmak

-          Ýç ve dýþ uyumu oluþturabilmek

-          Finansal kurumlarý ve yatýrýmcýlarý etkilemek

-          Rekabet ortamýnda diðer rakiplerinden sýyrýlmak.

Kategoriler:

Yapýlan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamýþ.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularýnýzý sorabilir, eleþtiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanýn geliþmesine katkýda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapýn

Adýnýz:
E-Mail:
Mesajýnýz:
Doðrulama: Güvenlik Kodu
 
Hosts Dosyasý Nedir?     Ekinoks Nedir?     Vista Transformation Pack 5.5     Ýntel'in Core 2 Duo E6400'ü %56'lýk oc ile fiyat-performans kralý     Samsung'un 32 GB Flash Sürücüsü Görücüye Çýktý     Avedesk 1.3 Bölüm 1     Cubase 4 - Devrimci bir kilometre taþý Müzik prodüksiyon yazýlýmý.     Ýþte Karþýnýzda Yeni Honda Civic     M-Audio MobilePre USB - USB Beslemeli, Pre-amplifikatörlü USB Ses Kartý     M-Audio, Avid/Digidesign tarafýndan satýn alýndý - Ýki dev birleþti     VW Touran CCS (BiZEL Motorlu Tek Araç)     Windows Vista Güncelleþtirme Paketi     Avedesk Bölüm2     Arama Motorlarý Nasýl Çalýþýr?     NanoTeknoloji Nedir?     Murat Günak kimdir?     AMD: Fusion ile CPU ve GPU'yu Birleþtiriyor.     Java Destekli Telefonlar için 3D Performans ve Kalite Testleri     VW Tiguan ( Küçük Touareg )     Barkod Nedir?     Cubase 4 - Kontrol Odasý (Control Room)     SSL Nedir? Nasýl Çalýþýr?     MouseIMP Pro     Avedesk Bölüm 3 - Ave Scripter Eklentileri     C-Metisse (Citroen'in Yeni Bombasý)     Windows Vista Sidebar     H-racer ve Hydrogen Station     Ürün incelemesi: Saitek P3000 Wireless PRO Gamepad     Beklenen oyun: Trackmania UNITED çýktý!     Ürün Ýncelemesi: Toshiba USB 2.0 1GB Flash Bellek     Ekran Kartlarý Nasýl Çalýþýr?     Ürün Ýncelemesi: APC Back-UPS RS 1000VA Kesintisiz Güç kaynaðý(KGK)     AMD FireSTREAM Kartlara Logosunu Verdi     VISTA TRANSFORMATION PACK 6.0     Pardus Linux 2007 Beta 2     Saab Bio Power     Samsung'tan Dünyanýn En Ýnce Cep Telefonu     Nintendo Wii Haber Kanalý Artýk Yayýnda     Yüzyýlýn icadý: Erke Dönergeci     Hidrojen Kullanan Otomobil Sayýsý Her Geçen Gün Artýyor!     Apple iPhone     Mobility Radeon X1900     10.000 Pardus     Vista'nýn da çýkmasýyla beraber 4 çekirdekli iþlemciler artýk standart hale geliyor     Super Mario artýk Nintendo Wii ‘de     TecrubeliPilotAraniyor.COM     Avedesk Eklentilerin Ayarlanmasý     Dünyanýn Ýlk Boxer Turbo Dizel Motoru     Ford Mustang Giugiaro Konsept     Dizüstü Canavarý: Monster T2-Rex T72M575U1     ATI Catalyst 7.2 Sürücüleri Çýktý!     Microsoft Virtual PC 2007     Kuantum Bilgisayarlar Geliyor     Yüzyýlýn yarýþ oyunu: Test Drive Unlimited!     Vista üzerinde IIS 7.0 Kurulumu     Video oyunlarý çocuklarý zayýflatýyor     MSN alternatifi, kullanýcýlarýn yeni gözdesi: Trillian     Yahoo Messenger Vista !     Kuantum Bilgisayarlar     HP iPAQ Voice Messenger 510 ; Ses tanýma, Wi-Fi, Windows Mobile 6.0 hepsi bir arada     Intel 11X Fabrikasýný Yenliyor     Toshiba'dan 51 GB HD DVD     Casper, dört çekirdekli Intel CoreTM 2 Quad Q6600 iþlemciye sahip yeni modelini pazara sundu.     F1'e geri sayým…     Corel WordPerfect Lightning' in halka açýk beta sürümünü yayýmlýyor!     Far Cry'ýn devam oyunu, muhteþem grafikleriyle: Crysis     Deðiþen Ýklim Deðil,Enerji Olsun!..     IBM Dünya'nýn En Güçlü Bilgisayarýný Geliþtriyor     Küresel Isýnmanýn Nedenleri? Sebepleri?     Elbit Systems VIPeR "avcý-katil" robotu çýkarýyor     Hard Disk Pazarýnýn Kralý: Seagate     Oyunlar yeni bir boyut kazandý: TrackIR!     Vista Aero Reloaded     Yod'm 3D     Hava Kirliliðini Arttýran Sýcaklýk Ýnversiyonu- Bölüm1     Adobe'den Ücretsiz PDF Oluþturma Hizmeti     AeroClear Glass for Vista Theme     Yahoo'dan Sýnýrsýz Email Kapasitesi     Hava Kirliliðini Arttýran Sýcaklýk Ýnversiyonu- Bölüm2     Türk insanýna has Google Logolarý…     Ati HD2900XT, Nvidia 8800GTX'a Karþý: Crysis Demo ve 3DMark06 Testleri     Vista'da Farklý Temalar Kullanmak     Google Spreadsheets     NuSphere PhpED IDE     ÝTÜRO     Mucitlerimiz Gün Iþýðýna Çýkýyor     768MB 8800GTX, 512MB ATI HD 2900XT, 640MB 8800GTS Oyun ve 3DMark06 Testleri     Free Loader güneþ pili     ÝTÜ Robot Olimiyatlarý     Hovercraft: Sýnýr Tanýmayan Araç     Vestel, Tamamen Türk Yapýmý Yakýt Pili Üretti     Boðaziçi Üniv. Robot Günleri     Kuzey Iþýklarý'nýn Dansý     Yenilenebilir Enerji Kaynaklarý Nelerdir?     Adobe CS3 ile Mac'te, Daha Fazla Þey Yapýn     Motorlarda Yanma Odalarý ve Özellikleri     Güneþ Enerjisi Nedir?     Hidrojen Yakýt Pilleri Nasýl Çalýþýr?     Güneþ Enerjisinden Elektrik Nasýl Elde Edilir?     Geleceðin Yakýtý, Hidrojen Nedir?    
Coðrafya
Coðrafya Sitesi
Tarih Sitesi
Türkçe Sitesi
Bilgi Sitesi
Bilgiler