02/12/2014 1:10
Ati, amiral gemisi X1900 ile yakaladığı başarıyı sürdürmek için bu seriyi şimdi de taşınabilir bilgisayarlara uyguluyor. AMD'nin Ati'yi almasıyla beraber hem chipset savaşında hem de ekran kartı alanındaki gelişmeler de hız kazandı. Bu hızlanma Ati'ye ağır mı geldi? Bence hayır. Ati masaüstü sistemlerde yakaladığı X1000 serisinin başarısı ile dizüstüne yönelik çalışmalara da başlamıştı. X1700, X1450 ve X1350'den sonra şimdi de X1900 ile kullanıcılara laptoplarında yaşayabilecekleri en harika oyun keyfini vaad ediyor.

Mobility Radeon X1900 aslında ATi'nin RV570 kod adlı X1950 Pro modelinin dizüstüne uyarlanmış özel bir versiyonu. Bilindiği gibi 80nm üretim teknolojisi ile TSMC tarafından üretien RV570 grafik işlem ünitesi zaten dizüstü tarafına uzunca bir süredir göz kırpıyordu. Çünkü 80nm üretim teknolojisinin sağlayabileceği düşük güç tüketimi ve daha az ısınma gibi önemli avantajlar RV570'den adapte edilmiş yeni bir mobil çözümü firma adına iddialı bir konuma getirebilirdi. Teknik özelliklerine baktığımızda Mobility Radeon X1900 üzerinde 36 pixel shader işlemcisi ve 8 vertex shader işlemcisi bulunmakta. 256-bit bellek veri yolunu kullanan Mobility Radeon X1900 ayrıca PCI Express x16 slotu üzerinden sisteme bağlanmakta. Tabii kartın sunduğu tam DirectX 9. 0c ve shader model 3. 0 desteğinden artık bahsetmeye gerek yok sanırım. Yine video işlemlerine yönelik olarak, ATi'nin yeni çözümü kullanıcılara Avivo desteğini de sağlamakta. Ayrıca sunulan PowerPlay 6. 0 teknolojisi ile de güç yönetiminde kolaylıklar getiriliyor ve dizüstü pilinin kullanım süresi performans ayarlanarak arttırılabiliyor. Güç tüketiminde her ne kadar iyileştirmeler düşüldüyse de bu saat hızlarında çalışan gerçekten hızlı bir kart için gereken güç yine de çok fazla. Öyle ki Ati Mobility X1900 tam tamına 65W güç tüketiyor. Bu işlemcilerin harcadığından bile fazla bir değer. Ati bu sorunu X1950Pro'yu uyarlayarak yani birnevi kırpılmış bir versiyon çıkartarak engellemeye çalışıyor. Umarım bunda başarılı olur ve insanlar dizüstü bilgisayarlarında fazla ısı üretmeyen sorunsuz bir canavar ekran kartına kavuşur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi