Intel Developer Forum'da çalışır halde sergilenen Clovertown kod isimli işlemci, 2 adet çift çekirdekli yapının bir arada paketlenmesinden oluşmakta. Yani 4 çekirdekte aynı silikon plaka üzerinde değil, ikili gruplar halinde tek pakette bulunmaktalar. İşlemci içerisinde bulunan her ikili birim, 4MB ortak tambon belleğe sahip, işlemcinin 4 çekirdeği ile birlikte toplam 8MB tampon belleği bulunmakta.

65nm üretim süreci ile üretilen Clovertown'un sergilenen ilk örneği 2GHz hızında çalışmakta.

Intel'in, Clovertown'un yanında Tigerton kod ismini taşıyan bir diğer 4 çekirdekli işlemci üzerinde de çalışmaları devam etmekte. Clovertown, 2 soketli sunuculara kadar destek verirken Tigerton, 4 ve daha üstü soketli sunuculara yönelik desteğe sahip. Ayrıca Intel'in 4 çekirdekli mobil işlemciler üzerine planları olduğu gelen haberler arasında. Çekirdek sayısının fazla oluşu güç tüketimini arttıran bir etki olsada, Intel'in çift çekirdekli mobil işlemcilerinde güç tüketiminden tasarruf yapılabilmesi için çekirdeklerden biri kendini kapatabilmekte.

4 çekirdekli işlemciler konusunda da AMD'de boş durmamakta. Bir çok yerde kapalı kapılar ardında 4 çekirdekli Opteronları sergilediği belirtilen AMD'nin 2007 yılı içinde ilk 4 çekirdekli işlemci örneklerini piyasaya sürmesi bekleniyor.

İşlemci arenasındaki yarış hız kesmeden yoluna devam ediyor. AMD ile Intel arasındaki rekabet her geçen gün farklı bir boyut kazanıyor, bu sebeple zaman zaman biz bile onların hızına yetişmekte zorlanabiliyoruz.

Takip edenler bilir AMD'nin Athlon64 işlemcileri ile birlikte elde ettiği ciddi ivmelenme son döneme kadar etkisini oldukça belli ediyordu. Fakat bir süredir işlemci tarafında Intel tekrar eski günlere dönüş sinyali verircesine etkisini arttırmaya başladı.

Bunda firmanın 65nm üretim sürecine giren ilk firma olması, Core 2 Duo işlemcileri ile ciddi başarı elde etmesi, 4 çekirdekli (Quad-Core) işlemcilerini piyasaya sürmesi ve 45nm üretim sürecine geçiş hakkında ilk sinyalleri vermesi etkili oldu diyebiliriz. Fakat kısa bir süredir AMD tarafında da ciddi bir hareketliliğin başladığı dikkatlerden kaçmıyor.

AMD uzun bir sürecin ardından 5 Aralık tarihinde, ürün gamının ilk 65nm üretim teknolojisi ile üretilen işlemci modellerini piyasaya sürmesiyle başlayan hareketlilik, fiziksel olarak 4 ayrı çekirdeğe sahip olan Opteron işlemciler ile devam edecek gibi. Bilindiği gibi Intel bir süre önce kod adı Kentsfiled olan 4 çekirdekli işlemcisini piyasaya sürmüştü.

Intel'in 4 çekirdekli QX6700 işlemcisi için aslında işlemcilerin 7950GX2'si bile denebilir. Zira Nvidia'nın çift ekran kartını tek yapı üzerinde piyasaya sürmesinden sonra Intel'den mantık olarak benzer bir yol izleyerek ve iki adet Core 2 Duo E6700 işlemcisini tek pakette buluşturarak çekirdek sayısını 4'e çıkarmayı başarabildi. Gerçi Intel'in sunucu tarafındaki işlemcileri ile yeni Opteronları mukayese etmek gerekir ama bu noktada AMD ilk etapta farkını ortaya koyma çabasında. Firma gün yüzüne çıkardığı 4 doğal çekirdeğe sahip soket F formundaki yeni Opteron işlemcileri ile bu alanda etkili olma peşinde. Gelen ilk bilgilere göre AMD, 4 çekirdekli Opteron işlemcileri ilk etapta 3 farklı kategori altında pazara sunacak. Sadece 68 watt ile düşük güç tüketimi konusunda iddialı olması beklenen Opteron 8000/2000HE modelleri 1. 9GHz ve 2. 0GHz hızlarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. 68 watt'lık güç tüketimi oldukça iyi bir değer olarak gözlerden kaçmıyor.

Zira bugün Kentsfiled 130 watt'lık tolam güç tüketimine sahip. Yine Intel'in Core 2 Duo "Conroe" serisi çift çekridekli işlemcilerininde 65 watt'lık güç tüketimine sahip olduğunu düşündüğümüzde bu modelin gücü daha net ortaya çıkıyor. Firmanın üzerinde çalıştığı diğer 4 çekirdekli Opteron modelleri ise Opteron HE 8000/2000, 8000/2000 SE, Opteron 1000, Opteron 1000SE.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi