Günlük yaşantımızda kullanmış olduğumuz rechargeable özelliği olan yani şarjlı pillerin kısa bir süre sonra şarj tutmaz hale gelip çöp olduklarına çok kez şahit olmuşuzdur. Daha geçenlerde dijital fotoğraf makinamda kullandığım 8 adet 2300mah'lik kaliteli olarak bilinen bir markaya ait olan pillerimi artık şarj tutmadığı için çöpe attım. Bu pillere o kadar para verip çöpe atacağımıza gerçekten 1000 kere gücünden kaybetmeden şarj edilebilen pillere ihtiyacımız var diye düşünüyorum.
Bu konuyla ilgili rastladığım bir haber dikkatimi çekti. Massachusetts Institute of Technology(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) yaptığı araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda pillerin içerisindeki bir bileşeni lityum demir fosfatla değiştirerek 20 saniyede tam şarj olabilen ve güçlerinden kaybetmeden 1000'den fazla tekrar şaj edilebilen pil geliştirdiklerini açıkladı. Günlük hayatımızda kullandığımız Ni-mh veya Li-ion pillerden pek farkı olmadığı belirtilen pillerin, her boyutta uygulanabileceği ve 2 yıl içerisinde seri üretime geçilebileceği açıklandı.
Tabi her yeni teknolojinin fiyat olarak bedeli de yüksek oluyor. Kısa vadede ev kullanımında yaygınlaşamaz belki ama önümüzdeki 3-5 sene içerisinde heryerde bu tarz pillere rastlayabilir hatta otomobillerde kullanılan bataryalar için de hızlı şarj olabilmeleri bakımından yeni ufuklar açılabilir. Otomobil bataryaları için şu an en iyi seçenek olan Tesla'da 8 saatlik tam şarj süresi mevcut. Bunu 20 saniye gibi astronomik değerlere çekebilmek mümkün olamasa da, 1 saate bile düşürülse inanılmaz kullanışlı bir sistem çıkar ortaya... Hayırlısı artık diyelim. :)
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.