Network Marketing, kelime anlamı itibariyle "Ağ Pazarlama" manasına gelmektedir.
Klasik süregelen ticaret sisteminde, ürün üretici tarafından üretilir. Üretilen ürünün tüketiciye ulaştırılması iki yolla gerçekleşir: Bunlar Doğrudan Satış ve Perakende Satıştır.
"Doğrudan Satış", ürünün satıcı bir kişi tarafından tüketiciyle doğrudan iletişim kurularak gerçekleştirildiği satış yöntemidir. Ürünün tanıtımı bu noktada tamamen tüketiciyle iletişimi kuran kişiye aittir.
"Perakende Satış" ise, ürünün üreten firma tarafından belirlenmiş yerlerde bulundurularak satışa ulaşıldığı klasik satış yöntemidir. Üretici firma ürünü tanıtmak için ekstra bir reklam maliyeti oluşturur ve ürün televizyon, gazete, internet gibi platformlarda tüketiciye tanıtılmaya çalışılır.
Network Marketing ise, doğrudan satışın bir yan kolu denilebilecek bir satış politikasıdır.
Network Marketing kavramının doğuşuna dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Amerika'da bir doktora tezi sırasında "ticarette, tüketicinin tavsiye gücünün fark edilmesi" ile birlikte keşfedildiği düşünülür. Yakın çevresinden herhangi bir ürün konusunda tavsiye alan tüketici; çeşitli reklamlarla ve tanıtımlarla ürün hakkında bilgi sahibi olan tüketiciden ürünü almaya daha fazla yatkındır. Bunun bilincine varmış olan bazı firmalar -ki bu firmaların ilki A. B. D. 'de Carl Rehnborg'un Nutrille isimli firmasıdır-, ürünü stoklamak, barındırmak, çeşitli reklamlarla tanıtmak, dağıtmak gibi klasik ticaret ve satış metodunun dışına çıkarak; ürününü kullanmış olan bireyleri network marketing ile buluşturarak onların tavsiye yoluyla ürünün satışını yapması yoluna gitmiştir. Yani ürünü tanıtıp satışını yapan network marketing sisteminde tüketicidir. Durum böyle olunca, reklam, barındırma, tanıtma, stoklama gibi masraflardan kurtulan firmalar ürünün fiyatını piyasadan aşağı çekerek ya da piyasa ile fiyatları aynı tutarak -kesinlikle piyasanın üzerinde değildir Network Marketing firmalarının ürünleri- harici kalan kârı da bu işi yapan tüketiciyle paylaşmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.