02/12/2014 1:01
Aktif Galaksiler, çok kompakt ( sıkı ) bir merkezi kaynaktan, anormal büyük miktarda enerji yayan galaksilerdir. Bu merkezi güç kaynağı Seyfert, N, BL Lac tipi galaksilerde ve kuasarlarda ( gök adalar ) olduğu gibi doğrudan doğruya gözlenebilir veya radyo galaksilerde olduğu gibi radyo yayınından itibaren tespit edilebilir. Kuasarların ve Seyfet tipi galaksilerin spiral galaktik yapıyla; radyo galaksilerin, BL Lac cisimlerinin ve muhtemelen N galaksilerinin ise eliptik galaksilerdeki aktivite ile ilgili olduklarına dair kanıtlar vardır.

Teorik iddiaların yanı sıra bazı aktif galaksilerdeki yıldızların ve gazların hareketleri ile ilgili gözlemler, bu büyük enerjinin süper kütleli bir kara deliğin gravitasyonel ( ters orantıya dayalı çekim kuvveti ) potansiyelinden itibaren meydana geldiğini düşündürür. Enerji kara delikler üzerine spiraller yaparak akan gazların akresyon disklerinden kaynaklanır. Bu gaz bir spiral galaksideki yıldızlararası ortamdan, kara delik yakınındaki yıldızlardan, galaksi kümelerinin merkezinden veya galaksilere doğru akan galaksilerarası gazdan oluşur. Dünya' ya en yakın Aktif Galaksi, Centaurus A. Galaksisi' dir. Uzaklığı 11 milyon ışık yılını bulmaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi